به گزارش پایگاه خبری گلونی، کاوه خاکسار مدیرکل دفتر امور غلات و محصولات اساسی وزارت جهاد کشاورزی با حضور در برنامه «پیشخان عصر» رادیو جوان به نکاتی پیرامون کشت برنج در کشور اشاره کرد. گفتوگوی خانم صداقتی را با ایشان بخوانید:
آقای مهندس ما عکسهای برنجکاری را در استانهای کم آب به روش غرقابی دیدیم، خیلی اسفناک بود. وزارت جهاد کشاورزی گفته بود حمایت نمیکنیم بلکه جلوگیری میکنیم. پس قضیه چیست؟
ببینید ما قانون منع کشت که نداریم. فعلا میتوانیم توصیه کنیم و حمایت نکنیم از کسانی که برنج میکارند ولی واقعیت این است که خود کشاورزان عزیز ما کشاوران فهیمی هستند و باید درک کنند که کشت برنج، کشت پرآبی است و با این وضعیت کشور به خصوص در زمینه آب کشت برنج به هیچ عنوان صلاح نیست و ما توصیه نمیکنیم.
آقای مهندس یک جا توصیه نکردن است و یک جا خواهش کردن و گفتن اینکه این کار به نفع سرزمین و مملکت نیست و یک جا هم این است که باید جلوی افراد را گرفت، چون با توضیح راضی نمیشوند. ضمن اینکه آقای کشاورز معاون وزیر، در جملهشان گفتند که وزارت جهاد کشاورزی جلوگیری خواهد کرد یعنی اینکه دستش باز است برای انجام این کار.
ببینید اگر قرار باشد ما آب را در اختیار کشاورزان قرار دهیم مطمئنا درخواست میکنیم که آب به کشاورزان برای کشت برنج داده نشود ضمن اینکه ما توصیه میکنیم اگر برنج نکارند و الگوی کشتشان را عوض کنند به آنها کمک میکنیم تا کشت دیگری را انتخاب کنند که آب کمتری لازم داشته باشد و افزایش کالای مصرف آب را بالا ببرد. ما در برنج غیر از دو استان گیلان و مازندران کالای مصرف آب در حد بسیار پایینی است. به ازای یک متر مکعب آب بیشتر از ۱۸۰ تا ۲۰۰ گرم برداشت برنج نداریم در حالیکه در دنیا این عدد ۵۰۰ گرم است و ما نمیتوانیم به آن عدد برسیم.
حالا یک سوال اینکه این روند برنج کاری در چنین مناطقی از کی شروع شده است؟ قبلا هم بوده؟
بله در خیلی از مناطق کشور از قدیم برنجهای محلی کشت میشده است ولی آن موقع چون مشکل آب نبود و ما داشتیم از ذخایر آبی استفاده میکردیم متوجه نبودیم. کار کارشناسی انجام نمیدادیم و برنج هم میکاشتیم اما الان این قضیه توجیهپذیر نیست ضمن اینکه الان اگر آمارها نگاه کنیم مرتب سطح کشت برنج در سایر نقاط کشور در حال کاهش است. ما در گیلان و مازندران با وجودی که میزان بارندگی بالای هزار میلیمتر است باز مشکل کشت برنج را داریم و الان خیلی از اراضی مازندران دچار کمآبی است.
ولی الان مسئولین استانهای ایلام، لرستان و یا اصفهان با افتخار اعلام میکنند که ما این مقدار برداشت برنج داشتیم و صادر هم کردهایم. منظورم این است به این کار افتخار هم میشود.
در مجموعه وزارت کشاورزی فکر نمیکنم که مسئولی در استان اصفهان یا استانی که آب ندارد با افتخار اعلام کند. البته آمار را مجبورند اعلام کنند اما با افتخار فکر نمیکنم اعلام کنند.
به نظر شما بهترین کار به عنوان قدم اول چیست؟
بهترین کار این است که فرهنگ استفاده از آب را به همه آموزش دهیم و این به نظر من مهمترین کاری است که در رسانه ملی صدا و سیما میتواند انجام شود که مرتبا اطلاعرسانی شود که ما مشکل آب داریم و این پیام را برسانیم. البته عرض کردم که کشاورزان ما کشاورزان فهیمی هستند و خیلی زود متوجه میشوند حتی تا الان هم خیلیها متوجه شدهاند. در حال حاضر نسبت به سال گذشته ما حداقل ۳۵ درصد کاهش سطح زیر کشت را داریم و کم کم سعی میکنیم این را به حداقل برسانیم.
البته فرهنگسازی زمان میبرد و در واقع سرعت فرهنگسازی به سرعت تمام شدن آب نمیرسد. اگر اشتباه است این دیدگاه تصحیح بفرمایید.
نه. مطمئن باشید ما در کنار رسانه ملی الزام خواهیم کرد و مرتب اطلاعرسانی میکنیم. عرض کردم که ما نسبت به سال گذشته کاهش داشتیم که این امیدوار کننده است و این روند رو به افزایش است در مورد عدم کشت برنج. مثلا در خوزستان و یا فارس خیلی کاهش داشتهایم.
این کاشت برنج دلیلش سود آن است؟
بله برنج درآمد خوبی دارد. البته زحمت زیاد هم دارد ولی خب این سود زیاد هم میزان مصرف آب را توجیه نمیکند و به نظر بنده آب تنها چیزی است که قیمت ندارد چون آب را نمیتوانیم تولید کنیم.
پایان پیام