گل‌مالی هدف نیست در عاشورا

پایگاه خبری گلونی، هادی اتابکی: استفاده از گل که در ایام سوگ عاشورا وجود دارد یک سنت ایرانی اسلامی است. مردم در گذشته هم خاک و یا کاه به روی سر خودشان می‌ریخته‌اند و به نوعی حزن و غم و اندوه خود را اعلام می‌کردند. این رسمی بوده که از دیرباز بوده و به نوعی با این سنت ارادت خود را به ساحت اباعبدالله‌الحسین اعلام می‌کرده‌اند. مردم از دیرباز با اعتقاد خاصی این عمل را انجام داده‌اند حتی آیت‌الله عظما بروجردی وقتی چشمان‌شان تا مرز نابینایی می‌رود از همین خاک لباس عزاداران شفای چشم‌شان را از خداوند مسئلت کردند و داروی شفای چشم ایشان بود. که این نشان دهنده اوج خلوص این عزیزان است و اوج اعتقاد و ارادت را نشان می‌دهند.

اما مثل خیلی کارهای دیگر در این مورد هم بعضا افراط یا تفریط دیده می‌شود. در مورد تفریط اما و اگرهای مختلف و بیانات مختلفی که وجود دارد کلا صورت مسئله را پاک می‌کند. مثلا خیلی‌ها می‌گویند این کار چه معنی دارد و با این گل چه جلوه‌ای از عزاداری را می‌خواهند نشان دهند و بعضضی‌ها هم روشن فکری می‌کنند و می‌گویند آلودگی‌های مختلف دارد. خب این اعتقاد است، باوری است که مردم دارند و جز آیین ما است. یک آیین ایرانی اسلامی که در ایران باستان هم رسم بوده است وقتی کسی از دنیا می‌رفته برای نشان دادن غم و حزن خودشان صاحبان عزا و افراد غمگین خاک به سر و صورت خودشان می‌ریخته‌اند.

جنبه افراطش هم همین کاری است که متاسفانه حتی سال پیش هم اتفاق افتاد. متاسفانه یک عده خودشان را تبدیل کرده بودند به یک آدم گلی و دیگر از آن زیبایی کار و معنای عمیقی که در آن نهفته بود خارج شدند. و در اصل یک عده آدم گلی عرض ادب به ساحت امام حسین (ع) می‌کردند. این جنبه افراط است چون با آن سرتاپای گلی آلودگی هم ایجاد می‌کنند. در واقع این افراد این گل‌مالی را هدف قرار می‌دهند که درست نیست. این گل‌مالی برای تقرب و عرض ارادت است، این کار هدف نیست در عاشورا. و این درست نیست که ما برای رسیدن به این هدف کاری کنیم که همه وجود خودمان را گلی کنیم.
در کل این جنبه افراط و تفریط بد است. چرا بد است؟ چون در هر دو حالت برای سنت عزاداری امام حسین (ع)، و برای شیعه ایجاد وهن و تردید می‌کند. و این افراد با این کار عزاداری را زیر سوال می‌برند
از جنبه تفریط کسانی هستند که می‌خواهند در اصل عزاداری را از بین ببرند و می‌خواهند این رسم را زیر سوال ببرند و از جنبه افراط هم افراد موجب وهن و جسارت به ساحت امام حسین علیه‌السلام می‌شوند.
من یادم است سال گذشته که آن اتفاق افراطی افتاد خیلی از افراد مغرض نوشته بودند «شیعیان جاهل» و نوعی این را نشان دهنده جهل شیعه و عبث بودن عزاداری‌های امام حسین (ع) دانستند.

من به عنوان محب امام حسین نباید کاری کنم که اولا وهن امام حسین شود ثانیا عزاداری من به ساحت امام حسین خدشه وارد کند. گل‌مالی خیلی خوب است اما وقتی من طوری عمل کنم که خدای نکرده کسی بخواهد سوء استفاده کند و این آیین پاک را خدشه‌دار کند من اجازه ندارم چنین کاری کنم. هر چیزی که موجب وهن امام حسین و موجب وهن عزاداری امام حسین (ع) شود جایز نیست و من حق ندارم به گونه‌ای عمل کنم که دیگران این جسارت را پیدا کنند که بخواهند از عمل سوءاستفاده کنند.

گل‌مالی برای عرض ارادت و بیان حزن به عنوان یک سنت آیینی ما که هم در ایران باستان و هم در اسلام بوده خیلی عالی و قشنگ است. اما در همین کار زیبا نباید با افراط و تفریط و کم معرفتی خودمان به گونه‌ای عمل کنیم که از عمل ما به ساحت مبارک امام حسین (ع) جسارت شود.

پایان پیام

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
به بالا بروید