به گزارش پایگاه خبری گلونی: شیربها از رسومی است که در بین بومیان شیعه و سنی کیش متفاوت است.
شیربها (رِشوَه العَروس)
شیربها نیز در خانوادههای اهل سنت و شیعه تفاوتی دارد.
شیربها در اهل سنت
(رشوه العروس) یا شیربها در شب خواستگاری تعیین میشود که همراه با چانهزنی از طرف خانواده داماد نیز همراست. باز با توجه به میزان خویشاوندی و وضعیت اقتصادی دختر کم و زیاد میشود.
این رشوه در قدیم بسیار کم بوده اما امروزه در حدود ۱ تا ۴ میلیون میرسد. رشوه العروس صرف خرید طلا، لباسهای مورد نیاز عروس و لوازمی که عروس به آن احتیاج دارد میشود.
خانواده عروس هیچ مبلغی را برای خود برنمیدارد.
شیربها در خانواده های شیعه مذهب
شیربها در خانوادههای شیعه به نام «مهریه حاضر» است که در موقع خواستگاری مبلغ آن مشخص میشود. در دهه ۶۰ در حدود ۳۰ – ۵۰ هزار تومان و در سال ۷۸ در حدود یک میلیون بوده است.
اما در حال حاضر اکثر خانوادههای شیعه مذهب از گرفتن «مهریه حاضر» خودداری میکنند و گرفتن آن را مناسب نمیدانند.
( فرهنگیاران بومی کیش ۱۳۹۰ ) ( مختارپور ،رجبعلی ، ۱۳۸۵ ص ۵۳۱ – ۵۳۴ )
جهیزیه
در کیش چیزی به نام جهیزیه عروس و خرید جهیزیه وجود نداشته و ندارد. خانواده دختر، هیچگاه خود را موظف به خرید جهیزیه نمیدانند.
بلکه خرید جهیزیه زندگی بر عهده داماد و خانواده داماد است.
در گذشته که عروس وارد خانه پدر داماد میشد و با آنان زندگی میکرد، بجز وسایل ابتدایی مانند، تشک، پتو، بالشت و پشتی چیزی خریداری نمیشد.
در حال حاضر خرید وسایل زندگی بر عهده داماد و پدر داماد است. اما امروزه در بین دخترانی که کارمند هستند، دیده میشود که وسایلی را برای خود فراهم میکنند.
( فرهنگیاران بومی کیش ۱۳۹۰ ) ( مختارپور ،رجبعلی ، ۱۳۸۵ ص ۵۲۹ – ۵۳۸ )
نامزدی
آنچه به عنوان نامزدی در مناطق دیگر ایران دیده میشود، در کیش به صورتی کمرنگ مشاهده میشود. سعی میشود زمان بین خواستگاری تا عروسی به صورت عقد کرده سپری شود.
هر چند امروزه در مواردی دیده می شود که انگشتری به عنوان نشانه برده میشود اما در این مدت پسر و دختر حق رفت و آمد نداشته و باید این دوران بسیار کوتاه باشد.
منبع: واحد آموزش و پژوهش صدا و سیمای مرکز کیش. پژوهشگران: سید یعقوب محمدنیا، بلقیس کریمی.
Kish is an island in the Persian Gulf, off the southern coast of Iran
پایان پیام