پایگاه خبری گلونی نگار فیضآبادی: ساخت سد لاسک جزو اخبار پرحاشیهای است که مخالفان و موافقان خودش را دارد.
در خبرها میخوانیم که «سد لاسک در حالی که قرار است، بر روی رودخانه امامزاده ابراهیم ساخته شود که فعالان محیط زیست به دلیل از بین رفتن بخشی از جنگلهای هیرکانی شمشادهای ممنوعالقطع این منطقه و تهدید تالاب انزلی با این طرح مخالف هستند».
نمیتوانیم بلافاصله خوشحال شویم
«ساخت سد مخرنی لاسک شفت روز ۵ اردیبهشت، با حضور آقایان اردکانیان وزیر نیرو آغاز شد. بر اساس اطلاعات ارائهشده وزارت نیرو، برای ساخت سد لاسک شفت مجوزهای زیستمحیطی اخذشده است».
وقتی مسئولان خبر توسعه را منتشر میکند، نمیتوانیم بلافاصله خوشحال شویم. چون شاید آنها با دیدگاه تکبعدیشان، فقط یک قسمت ماجرا را میبینند و به فکر قیچی کردن همان ربان قرمزی هستند که پروژهها با آن رسمیت پیدا میکنند و باعث میشوند قند در دل یک مسئول آب شود. طوری که با احساس شعف، بگویند «امروز یک پروژه دیگر را هم افتتاح کردم»!
حالا اینکه یک طرح، به چه قیمتی افتتاح میشود، سؤالی است که برای پیدا کردن جوابش باید نظر کارشناسان را بپرسیم.
سد لاسک خطر دارد
نماینده مردم فومن و شفت در مجلس گفته است «پروژه سد لاسک شفت هیچ خطری برای تالاب انزلی ندارد».
از طرف دیگر، احمدی فر، رئیس شورای شهر بندر انزلی با تأکید بر ضرورت جلوگیری از احداث سد لاسک گفته است:
«این طرح غیرکارشناسی یکی از ۱۱ شریان حیاتی تالاب بینالمللی انزلی را قطع میکند».
با خواندن همین دو نظر، شک میکنیم که آیا این سد به سود تالاب و مردم است؟
آیا چون یک مسئول یا یک وزارتخانه میخواهند زودتر کلنگ سدسازی را زمین بزنند، انقدر روی اثرات مثبت این کار، تمرکز میکنند و نابودی جنگلهای هیرکانی و تالاب انزلی را در نظر نمیگیرند؟
حتا در زندگی روزمرهمان هم سود و زیانهای تصمیمهایمان را ردیف میکنیم، و بعد متوجه میشویم اصلاً نمیارزد یک کار را انجام دهیم.
چه برسد به پروژههای ملی، که دیگر اثرات منفیشان، فقط گریبان یک نفر را نمیگیرد.
تالاب انزلی و جنگلهای هیرکانی، خط قرمزهایی هستند که نباید از روی آنها رد شد. نکند بعداً مسئولان به این نتیجه برسند سد لاسک راهحل نبوده که هیچ، بلکه خودش هم تبدیل به یک مشکل مستقل شده است.
خطر تصمیمهای غیر کارشناسی
متأسفانه برخی مسئولان، طوری جلوی نظرهای کارشناسی قد علم میکنند که انگار با دشمنانشان طرف هستند. متخصصان هم دلشان برای مردم و منابع ملی میسوزد. آنها هم حق اظهارنظر و پیگیری دارند.
مسئولان باید نتیجه ارزیابیهای محیطزیستی طرحها را از کشوهای میزشان بیرون بیاورند و با مردم شفاف باشند.
اینکه یک مدیر بگوید مردم نگران نباشند، چون ما از سازمان حفاظت محیطزیست، مجوز گرفتهایم، کافی نیست.
قرار بود طرح احیای تالابها جدی گرفته شود و حل معضل پسماندهای شمال کشور، جزو برنامههای جاری مدیران باشد.
چون قبلاً رئیسجمهور قول داده بود به این دو موضوع، توجه کند.
حالا اما آن قولها فراموش شده و سد لاسک تبدیل به موضوع بحثبرانگیزی شده است که مسئولان با حاشیه امن، از کنارش رد میشوند و نظرهای کارشناسی را ندیده میگیرند.
اگر حواسمان نباشد، سالها بعد از نابودی جنگلهای هیرکانی مسئولی که خودش امروز مقصر است، میگوید «۱۰ سال پیش مخالف این طرح بودیم و اشتباه کردیم»! آنهم زمانی که هیچ فایدهای ندارد.
پایان پیام