نهنگی که به گل نشست و در ساحل کیش پیدا شد
به گل نشستن نهنگ و واکنشها
به گزارش گلونی به نقل از صفحه اینستاگرام پروژه حفاظت از پستانداران دریایی، نهنگ براید (Bryde’s whale) از نوع نهنگهای بالندار در ۳۰ آبان ۱۳۹۹ در جزیره کیش به گل نشست.
با حضور تیم طرح سرزمین، تیم محیط زیست، دامپزشکی و شرکت عمران اب خدمات منطقه آزاد بعد از ثبت مشخصات و عکس مناسب از بدن گونه به جهت شناسایی تصمیم به دفن این لاشه در ساحل گرفته شد.
هنوز نظر قطعی درباره دلیل مرگ این گونه ارزشمند ارائه نشده است.
آنچه مسلم است اثری از ادوات صیادی روی بدن نهنگ نبوده است.
مرگ این نهنگ میتواند به دلیل مرگ طبیعی در اثر کهولت سن، آلودگی زیست محیطی، بیماری، آسیب ناشی از سونارهای دریایی و… باشد.
این نهنگ در بسیاری از صفحات و خبرگزاریها به اشتباه به گونه bride به معنای عروس نسبت داده شده بود.
درحالیکه نام این نهنگ از نام یک نروژی به اسم Johan Bryde با تلفظ صحیح بروده گرفته شده است.
همچنین بسیاری از دلواپسان حوزه محیط زیست و حیات وحش، با اغراق این نهنگ را برای جلب توجه بیشتر، از گونههای در حال انقراض به شمار آورده بودند.
گونه براید یا بروده از نهنگها اتفاقا از گونههای با کمترین نگرانی به شمار میرود.
هرچند اینکه گونهای در سطح جهان در خطر نباشد به این معنا نیست که در یک منطقه مثل حوزه خلیج فارس و دریای عمان هم حتما جزو گونههای با کمترین نگرانی به شمار میرود.
به هر روی دوستانی که دغدغه حیات وحش و حفظ محیط زیست ایران را دارند، بهتر است به جای اغراق یا گزافه گویی درباره اتفاقهای مختلف و وضعیت زیست محیطی ایران به برنامههای عملی حفاظت پایدار بیندیشند.
نهنگی که به گل نشست
به هر دلیل این نهنگ در ساحل ایران به گل نشسته است.
آنچه پرداختن به آن ضرورت دارد این است که در ایران هنوز امکاناتی برای پژوهش تخصصی درباره پستانداران دریایی حتی در صورت به گل نشستنشان وجود ندارد.
اگر قلب این نهنگ به گل نشسته، از تپیدن نیفتاده بود، باز هم کلینیک درمانی و اختصاصی برای آزمایشات وجود نداشت.
لابراتواری نبود که بتواند به راحتی محتویات معده نهنگ، یا نمونه بافت و … او را برای تشخیص بیماری ناشی از آلودگی یا نقص ژنتیکی بررسی کند.
این است که این بار هم، زمان وقوع حادثه بهترین تصمیم گرفته به صورت لحظهای گرفته و لاشه نهنگ در ساحل دفن شد.
ظاهرا قانون نانوشتهای برای برخی دوستان وجود دارد که دربارهی وضعیت #حیات_وحش و #محیط_زیست ایران حتما اغراق کنند؛احتمالا به خاطر جلب توجه بیشتر به موضوع.
خیر! به جای اغراق درباره وضعیت طبیعت باید به پایداری آن و برنامههای عملی #حفاظت_پایدار فکر کنیم.روضه را همه میتوانند بخوانند— Hamid Reza Mirzadeh (@HRMirzadeh) November 22, 2020
بیایید باورکنیم:« قلبها همه نهنگانند
در اشتیاق اقیانوس،
اما کیست که باور کند
در سینه اش نهنگی
می تپد»؟
(عرفان نظرآهاری)
هرکدام از ما اگر کمی نگران بهبود شرایط زیست محیطی یا علمی کشور هستیم، بهتر است به جای سلفی گرفتن، پست و استوری گذاشتن و لایو برگزارکردن برای انتقاد، قدمی برای حفظ طبیعت و ارتقای فرهنگ برداریم.
نهنگها،
با فواره های کوچکشان خوشبختند
من،
با نقاشی های دخترم از اقیانوس!
هر شب سوار کشتی قرمزی می شوم
که غرق نمی شود.
و در عرشه اش
با موهای باز شعر می خوانم.
(عاطفه رنگ آمیز طوسی)
پایان پیام
نویسنده: آرزو قدوسی