نماد سایت گلونی

تاریخ تئاتر و زنان در گیلان: قسمت سوم

تئاتر و زنان در گیلان قسمت سوم

تئاتر و زنان در گیلان قسمت سوم

تاریخ تئاتر و زنان در گیلان: قسمت سوم

به گزارش گلونی بعد از اینکه قوانین نسبت به حضور زن‌ها برای تماشای تئاتر و حتی اجرای آن کمی منعطف‌تر شد، جمعیت‌هایی علنی نیز تأسیس شدند که با برگزاری نمایش درآمد حاصل از آن را صرف آموزش دختران در مدارس می‌کردند.

معروف‌ترین این گروه‌ها «جمعبن معارف‌پژوهان نسوان» بود که به سرپرستی خانم ساری امانی نمایش‌هایی در رشت و انزلی برگزار می‌کردند. تمامی بازیگران و تمامی تماشاچیان این نمایش زن بودند.

جمعیت پیم سعادت نسوان به سرپرستی روشنک نوع‌دوست نیز با اجرای آثاری از مولیر و اعطای عواید آن به فعالیت‌های فرهنگی زنان نقش موثری در پیشبرد نهضت اجتماعی زنان گیلانی داشتند.

تاریخ تئاتر و زنان در گیلان: قسمت سوم

در همین زمان فاطمه نشوری به عنوان اولین زن مسلمان به صحنه تئاتر گیلان وارد شد. از حضور او دو روایت وجود دارد. گفته‌اند که فاطمه نشوری اولین‌بار در نمایش «سیاح ایرانی» نقش زنی را بازی کرد که با چادر و چاقچور بر صحنه ظاهر می‌شود در ابتدای امر تماشاچیان گمان می‌بردند که طبق معمول مردی در حال اجرای نقش یک زن است. اما بر اساس گفته‌ها، تماشاگران به مرور به هویت جنسی واقعی بازیگر پی بردند.

با این حال محمد نشوری، همسر فاطمه نشوری می‌گوید که فاطمه برای اولین‌بار در انزلی همزمان با انقلاب اول روسیه در سالن نمایش عمید همایون پا به صحنه گذاشت و این کار چنان تبعاتی برای وی داشت که مجبور شد همراه با همسرش به رشت برود. با این حال، فاطمه نشوری در صبح ۲۷ آذر سال ۱۳۲۲ به خاطر این سنت‌شکنی در کوچه‌ای خلوت به وسیله چاقو مورد حمله چندتن ناشناس قرار گرفت و سیزده روز بعد در اثر جراحت جان خود را از دست داد.

از جمله زنان هنرمند گیلانی که طی سه دهه در عرصه تئاتر فعالیت کردند، می‌توان به پری برومند، رخشنده اکبری، مهستی، منصوره نصیری، اشرف لقائی، سونیا صفرخانی، ملوک آقاخانی، ایران دیوانبیگی، بیوک همتی، اشرف لمعانی مقدم، اعتدالی، پری ابراهیم‌زاده و ملکه رنجبر اشاره کرد.

بخش‌‌های دیگر این یادداشت را اینجا بخوانید

پایان پیام

نویسنده: کیمیا قنبری

زنان گیلانی و نهضت مشروطه

خروج از نسخه موبایل