جزایر سه گانه خلیج فارس؛ میترسم
از همان دبیرستان از جدا شدن جزیرههایمان میترسیدم. آن زمان معلم تاریخی داشتیم که میگفت ممکن است بلای «گلستان»، «آخال»، «هرات»، «ترکمنچای» و جدایی «بحرین» دوباره سرمان بیاید، اگر به هوش نباشیم.
آن موقع ایران و عربستان کرکری شدیدی در فوتبال داشتند و هنوز امارات و قطر این طور بلد نبودند فوتبال بازی کنند. عربستان نسل خوبی داشت و زورش به ما میرسید و ما خشمگین بودیم که چرا عربستان این قدر خوب شده است.
البته اگر میدانستیم آنها سی سال بعد در کجا خواهند ایستاد، شاید آن قدر حرص نمیخوردیم.
حالا هیچکدام از همسایگان جنوبی ما آن کشورهای قدیمی و روستانشین نیستند. در توسعه از ما جلوترند، در بسیاری از موارد از ما پیشرفتهترند، با دنیا ارتباط دارند و حالا دیگران هم از آنها حمایت میکنند.
شاید قبلا اگر امارات میگفت جزیرهها مال من است، این طور برداشت میشد که این حرفی است که خودش دارد میزند و باد هواست اما حالا ادعای این کشور، حامیان اساسی و بزرگ و تعیینکننده دارد.
راستش هر بار که آنها ادعا کردهاند یک سخنگو از دولت ایران پشت میکروفن رفته است و گفته جزایر سه گانه خلیج فارس مال ایران است اما هر بار این تنش یک مرحله به ضرر ما جلو رفته است.
ایران در دوره باستان دشمنان شرقی (هپتالها) و غربی (رومیها) داشت و این دشمنان شرقی غربی همچنان با نامهای گوناگون در مرزهای ایران بودند تا صفویه و جدال با دشمن غربی یعنی عثمانی. اما در دوره قاجار که همچنان ازبکها یاد تورانیان را زنده میکردند، ناگهان دشمنان شمالی و جنوبی آمدند و بازی به روس و انگلیس تغییر پیدا کرد و ما سرزمین از دست دادیم.
حالا اما ایران از چهارگوشه دشمنانی دارد و هر از طرف بیم داریم.
شرق و مسئله افغانستان، شمال غرب و مسئله ترکیه و پانترکها، حقمان از دریای کاسپین و مسئله روسیه و در جنوب جزیرهها و مهمتر از همه بوموسی.
این روزها بیشتر از همیشه نگران تحولات خلیجفارس هستم و جزیرههایمان. قبلا که روسیه حمایت کرده بود و حالا اتحادیه اروپا از ادعای امارات درباره جزایر سهگانه ایرانی حمایت کرد.
دکتر آرش رئیسینژاد نوشته است: «بریتانیا کنترل جزایر چاگوس و دیگو گارسیا را به موریس سپرد. ۴ سال پیش، دیوان بینالمللی دادگستری در نظریه مشورتی اعلام کرد که جداسازی چاگوس از موریس پیش از استقلال این کشور غیرقانونی بوده است. در میانه خطر جنگ {با اسرائیل}، کشوری که با سواستفاده از نظریه مشورتی چشم به بوموسی دوخته را دریابید!»
این یادداشت را نوشتم تا نگرانتان کنم. امیدوارم موفق شده باشم.
پایان پیام
نویسنده: رضا ساکی