حریم درجه دو تخت‌جمشید به مرودشت الحاق نمی‌شود

اجازه نمی‌دهیم حریم درجه دو تخت‌جمشید به مرودشت الحاق شود

حریم درجه دو تخت‌جمشید به مرودشت الحاق نمی‌شود

به گزارش گلونی، ماجرای الحاق بخشی از حریم درجه دو تخت‌جمشید به محدوده شهر مرودشت، در روزهای گذشته بار دیگر در شبکه‌های اجتماعی داغ شد و نگرانی‌هایی درباره سرنوشت این میراث جهانی به دنبال داشت. در پی این بحث‌ها، بهزاد مریدی، مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس، درباره آخرین وضعیت این طرح توضیح داد و تأکید کرد که حریم درجه دو تخت‌جمشید به شهر مرودشت الحاق نخواهد شد.

این موضوع البته تازه نیست و در سال‌های گذشته نیز تلاش‌هایی برای الحاق بخشی از زمین‌های اطراف تخت‌جمشید به محدوده مرودشت انجام شده بود؛ زمین‌هایی که جزو منابع میراث‌فرهنگی و محوطه‌های باستانی به شمار می‌روند. با این حال، مصوبه مربوط به این الحاق با مخالفت جدی وزارت میراث‌فرهنگی مواجه شده و اجرای آن متوقف و در حال بازنگری است.

بهزاد مریدی در خصوص آخرین وضعیت الحاق بخشی از حریم درجه دو تخت‌جمشید به محدوده شهر مرودشت اظهار داشت: «تخت‌جمشید نماد افتخار ایران و یکی از مهم‌ترین میراث‌های فرهنگی جهان است و حفظ تمامیت تاریخی، فرهنگی و منظر این میراث جهانی، موضوعی نیست که بتوان آن را در چارچوب ملاحظات توسعه شهری یا تغییرات محدوده‌های شهری نادیده گرفت.»

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس، با اشاره به مصوبه شورای عالی شهرسازی و معماری ایران در این زمینه افزود: «این مصوبه در شهریورماه سال ۱۴۰۴ ابلاغ شد، اما از همان زمان، وزارت میراث‌فرهنگی، اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان فارس و پایگاه میراث‌جهانی تخت‌جمشید مخالفت قاطع و جدی خود را با آن اعلام کردند.»

مخالفت میراث‌فرهنگی با الحاق حریم درجه دو تخت‌جمشید

او ادامه داد: «پس از ابلاغ مصوبه، مکاتبات و پیگیری‌های متعددی از سوی وزارت میراث‌فرهنگی و مجموعه میراث‌فرهنگی استان فارس انجام شده و به همین دلیل، فرآیند اجرایی شدن طرح متوقف شده و موضوع در مرحله بررسی و بازنگری قرار دارد.»

مریدی تصریح کرد: «برگزاری جلسات برای اجرایی شدن این مصوبه تا زمانی که ملاحظات و الزامات حفاظتی تخت‌جمشید تأمین نشود، امکان‌پذیر نیست و موضع وزارت میراث‌فرهنگی در این خصوص کاملاً روشن است.»

مدیرکل میراث‌فرهنگی فارس با تأکید بر جایگاه ویژه تخت‌جمشید خاطرنشان کرد: «حفاظت از تخت‌جمشید به معنای صیانت از یک میراث جهانی و بخشی از هویت تاریخی و تمدنی ایران است؛ بنابراین، هر تصمیمی که به نحوی عرصه، حریم یا یکپارچگی این مجموعه را تحت تأثیر قرار دهد، باید پیش از هر اقدامی با ملاحظات و الزامات حفاظتی آن همخوانی داشته باشد.»

او افزود: «وزارت میراث‌فرهنگی اجازه نخواهد داد تصمیمات مرتبط با توسعه شهری به عرصه یا حرایم تخت‌جمشید آسیب برساند و تمام تلاش این وزارتخانه، اداره‌کل میراث‌فرهنگی فارس و پایگاه میراث‌جهانی تخت‌جمشید بر صیانت کامل از این میراث‌جهانی متمرکز است.»

حریم درجه دو تخت‌جمشید به مرودشت الحاق نمی‌شود

مریدی با اشاره به حریم درجه دو تخت‌جمشید گفت: «این حریم به هیچ‌وجه به شهر مرودشت الحاق نخواهد شد و مخالفت‌ها و پیگیری‌های حقوقی و کارشناسی وزارت میراث‌فرهنگی و اداره‌کل میراث‌فرهنگی استان فارس درباره این موضوع همچنان ادامه دارد.»

مدیرکل میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی استان فارس در بخش دیگری از سخنان خود، با بیان اینکه توسعه شهری نباید به قیمت تضعیف نظام حفاظت از میراث‌جهانی محقق شود، گفت: «در موضوع تخت‌جمشید، اصل اساسی برای وزارت میراث‌فرهنگی، حفظ یکپارچگی و تمامیت این میراث‌جهانی و رعایت الزامات حفاظتی آن است و هرگونه تصمیم‌گیری درباره محدوده‌های پیرامونی باید با این اصل بنیادین سازگار باشد.»

توسعه شهری نباید به حفاظت از تخت‌جمشید آسیب بزند

او تأکید کرد: «برای وزارت میراث‌فرهنگی، طرح الحاق حریم درجه دو تخت‌جمشید به شهر مرودشت امکان‌پذیر نخواهد بود؛ چرا که نمی‌توان درباره حریم یکی از مهم‌ترین میراث‌های جهانی ایران، بدون توجه به اقتضائات حفاظتی، تاریخی و حقوقی آن تصمیم‌گیری کرد.»

مریدی در پایان گفت: «تخت‌جمشید فخر ایران است و اجازه نخواهیم داد هیچ تصمیمی، به هر عنوان، موجب خدشه به عرصه و حرایم این میراث جهانی شود. صیانت از تخت‌جمشید و حرایم آن، یک مسئولیت قطعی و غیرقابل اغماض برای مجموعه میراث‌فرهنگی است.»

پایان پیام

بیشتر بخوانید: چطور تخت جمشید را بگردیم

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
به بالا بروید