کاخ اجابیت

داستان بازگشت کاخ اجابیت به آغوش مردم؛ از فرمان رئیس‌جمهور تا تلاش معاون اجرایی

داستان بازگشت کاخ اجابیت به آغوش مردم؛ از فرمان رئیس‌جمهور تا تلاش معاون اجرایی

به گزارش گلونی و به نقل از خبرگزاری میراث‌آریا، آنچه در روند تعیین تکلیف کاخ اجابیت از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است، نقش رئیس‌جمهور در ایجاد شرایط لازم برای خروج این مجموعه از اختیار نهاد ریاست‌جمهوری و انتقال آن به وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی است. موضوع عمومی‌شدن کاخ اجابیت پیش از افتتاح رسمی نیز در دستور کار مدیریت استان مازندران قرار داشت.

مهدی یونسی رستمی، استاندار مازندران، در تاریخ ۱۴ شهریور امسال، در حین بازدید از کلاردشت، با اشاره به دستور رئیس‌جمهور درباره این مجموعه، اعلام کرد که فرآیند آزادسازی و عمومی‌سازی کاخ اجابیت در حال انجام است. به گفته وی، با توجه به ظرفیت تاریخی، گردشگری و اقامتی کاخ اجابیت، هدف این بود که مجموعه از وضعیت بهره‌برداری محدود خارج شده و امکان استفاده عمومی از ظرفیت‌های آن فراهم شود؛ موضوعی که پس از انجام اقدامات لازم و رفع موانع، به مرحله اجرا درآمد.

چند روز بعد، این وعده به مرحله عملیاتی رسید. در آیین افتتاح رسمی کاخ تاریخی اجابیت در دوم مهرماه ۱۴۰۵، سیدرضا صالحی‌امیری، وزیر میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی، با اشاره به نقش رئیس‌جمهور بیان کرد که پس از چند دهه، با موافقت و همت رئیس‌جمهور و تلاش معاون اجرایی رئیس‌جمهور، این کاخ و مجموعه موزه تاریخی به مردم کلاردشت بازگشته است. وزیر میراث‌فرهنگی همچنین سلام رئیس‌جمهور را به مردم مازندران و کلاردشت ابلاغ کرد و افتتاح این مرکز باستان‌شناسی را «هدیه دولت چهاردهم به حافظه تاریخی ملت ایران» خواند.

از دستور رئیس‌جمهور تا واگذاری کاخ اجابیت

کاخ ۸۷ ساله اجابیت با دستور رئیس‌جمهور از اختیار نهاد ریاست‌جمهوری خارج و به وزارت میراث‌فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی واگذار شده است. این تغییر وضعیت صرفاً جابه‌جایی متولی یک بنا نیست؛ بلکه مسیری جدید برای تعریف کارکرد عمومی و فرهنگی این مجموعه ایجاد کرده است. کاخ اجابیت اکنون به‌عنوان یک کاخ‌موزه و مرکز باستان‌شناسی، میزبان بخشی از آثار تاریخی و باستان‌شناختی منطقه شده است.

صالحی‌امیری در مراسم افتتاح تأکید کرد که مجموعه برای مردم، جامعه دانشگاهی، پژوهشگران و نخبگان گشوده شده و آثار ارزشمند موجود در آن متعلق به مردم است. عمومی‌شدن کاخ اجابیت البته مطالبه‌ای تازه نیست. در سال‌های گذشته نیز موضوع خروج این مجموعه از وضعیت محدود و فراهم‌شدن امکان بازدید عمومی، از خواسته‌های مردم و مسئولان محلی کلاردشت بوده است. گزارش‌های محلی نشان می‌دهد که این مطالبه در مقاطع مختلف از سوی مردم و شوراهای شهرستان پیگیری شده است.

به این ترتیب، تصمیم اخیر دولت را می‌توان در راستای خواسته‌ای دانست که سال‌ها در سطح محلی مطرح بوده و سرانجام با ورود مستقیم دولت و دستور رئیس‌جمهور، به مرحله اجرا رسیده است.

کاخ اجابیت از بناهای دوره پهلوی اول در کلاردشت است و به دلیل پیوند با تاریخ معاصر منطقه و قرار گرفتن در یکی از مهم‌ترین پهنه‌های تاریخی و طبیعی مازندران، ظرفیت قابل توجهی برای گردشگری فرهنگی دارد. با واگذاری این مجموعه به وزارت میراث‌فرهنگی و تبدیل آن به کاخ‌موزه، کارکرد آن از یک مجموعه با دسترسی محدود به یک فضای فرهنگی و گردشگری عمومی تغییر یافته است؛ تغییری که می‌تواند زمینه پیوند میان حفاظت از بنا، معرفی تاریخ منطقه، نمایش یافته‌های باستان‌شناسی و توسعه گردشگری فرهنگی کلاردشت را فراهم کند.

اکنون کاخ اجابیت نه‌تنها یک بنای تاریخی، بلکه بخشی از زیرساخت فرهنگی و گردشگری کلاردشت به شمار می‌آید؛ مجموعه‌ای که پس از سال‌ها انتظار، با تصمیم دولت و دستور رئیس‌جمهور، امکان بازگشت به چرخه استفاده عمومی را پیدا کرده است.

پایان پیام

بیشتر بخوانید: کاخ اجابیت کلاردشت موزه شد؛ روایت چند هزار سال تاریخ در یک کاخ دوره پهلوی

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
به بالا بروید