غار یافته بازماندهای از عصر یخبندان
این غار در ۲۵ کیلومتری جنوب غربی شهر خرمآباد بر سر راه کوهدشت، در محلی به نام «سولیزه» بر دامنه کوه «یافته»، واقع شده و سطح و فضای داخلی آن محدود است.
این غار برای اولین باردر سال ۱۹۶۵ میلادی توسط «فرانک هول» باستانشناس آمریکایی مورد کاوش قرار گرفت.
به گزارش پایگاه خبری گلونی به نقل از سایت «کویرها و بیایانهای ایران» در سال ۸۴ نیز دومین دوره کاوش این غار توسط هیئت مشترک ایران و بلژیک آغاز شده که در حال حاضر ادامه دارد.
سرپرست ایرانی هیات کاوش میگوید: غار یافته به دلیل دارا بودن بیش از دو متر رسوبات باستانشناختی اواخر عصر یخ (شامل بقایای فرهنگی دوره پارینهسنگی جدید) دارای اهمیت فراوانی در مطالعه فرهنگ اوایل این دوره در خاور نزدیک و اروپاست. «سونیا شیدرنگ» افزود: در دهههای اخیر پژوهشهای فراوانی در ارتباط با خاستگاه و راه و روش زندگی انسان مدرن در اروپا و خاور دور انجام شده است.
غار یافته بازماندهای از عصر یخبندان
وی با اشاره به اینکه بقایای فرهنگی باقیمانده از انسانهای مدرن با عنوان فرهنگ اوریناسی شناخته میشود، اظهارداشت: این فرهنگ مربوط به انسانهایی است که ابزارهای کارآمدی که اغلب بر روی تیغه ساخته میشده، برای شکار و سایر منظورها استفاده میکردند.
سرپرست بلژیکی گروه کاوش غار یافته نیز گفت: در مطالعات انجام شده شباهتهای فراوانی میان مصنوعات سنگی و فرهنگ اوریناسی اروپا وجود دارد.
«مارسل اوت» اضافه کرد: تا پیش از این کاوشها، برخی از متخصصان فرهنگ اوریناسی، پارینهسنگی جدید را مختص اروپا و حاشیه شرقی مدیترانه میدانستند.
وی گفت: در کاوشهای سال گذشته این غار، علاوه بر مصنوعات سنگی، تعدادی آویز و مهرههای تزیینی از جمله دو صدف دریایی سوراخ شده، دو قطعه دندان گوزن و یک قطعه هماتیت که به شکل آویز درآمده، یافت شده است.
وی با اشاره به اینکه این مجموعه از کهنترین آویزهای تزیینی یافت شده در ایران است، اظهار داشت: این اشیا از نشانههای بارز فرهنگ اوریناسی مقارن با حضور نخستین انسانهای پارینهسنگی جدید در اروپا و خاور نزدیک است.
دبیر شورای ثبت آثار استان لرستان نیز گفت: لرستان به دلیل دارا بودن شرایط مساعد آبوهوایی، محیط مناسبی برای استقرار بشر در زمانهای پیش از تاریخ بوده است.
عطا حسینپور افزود: این اهمیت باعث شده در سال ۱۹۶۵ میلادی دره خرمآباد به عنوان مرکز مطالعات پیش از تاریخی دانشگاه پل آمریکا به سرپرستی دکتر فرانک هول و کنت فلانری قرار گیرد.
وی گفت: استان لرستان به دلیل کوهستانی بودن دارای غارهای مسکونی فراوانی بوده که در این میان غارهای یافته، گرارجنه، کنجی، قمری و پاسنگر مورد کاوش قرار گرفته است. وی با اشاره به وجود ۲۵۰ غار و پناهگاه صخرهای شناسایی شده در لرستان اظهارداشت: تاکنون ۱۲۵ غار از این تعداد در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
پایان پیام