خانه » امروز در گلونی » روستاهای ایران کم‌کم می‌میرند
روستاهای ایران کم‌کم می‌میرند

روستاهای ایران کم‌کم می‌میرند

روستاهای ایران کم‌کم می‌میرند

به گزارش پایگاه خبری گلونی به نقل از شرکت بین‌المللی پردازش اطلاعات نقش کلیک، یکی از جنبه‌های توزیع جغرافیایی جمعیت، تفکیک جمعیت برحسب وضع سکونت (شهرنشینی یا روستانشینی) است. در حال حاضر میزان شهرنشینی در کشورهای مختلف جهان روز‌به‌روز رو به افزایش بوده، به صورتی که رشد جمعیت شهری سریع‌تر از رشد کل جمعیت جهانی است. بنابراین شهرنشینی یکی از مهم‌ترین پدیده‌های اجتماعی و جمعیتی عصر حاضر محسوب می‌شود.

بر اساس گزارش سال ۲۰۱۴ “دورنمای شهرنشینی جهان” بخش جمعیت اداره امور اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل متحد امروزه بیش از نیمی از جمعیت جهان در شهرها زندگی می کنند و انتظار می رود این میزان تا سال ۲۰۵۰ به رقم ۶۶ درصد برسد.

شهرنشینی به صورت عام به معنای زندگی یک جمعیت در شهرهاست ولی معمولاً به افزایش شمار ساکنان شهرها نسبت به ساکنان روستایی یک کشور یا منطقه اشاره دارد. شهرنشینی و افزایش آن، بر اقتصاد و محیط زیست یک منطقه و یا کشور تأثیر زیادی دارد. همچنین روحیات و شیوه زندگی مردم شهرنشین با گسترش شهرنشینی دستخوش دگرگونی‌های نسبتاً زیادی می‌شود.

روستاهای ایران کم‌کم می‌میرند

شهرنشینی و رشد شهری معلول عوامل چندی است. عموما ۴ مورد را به عنوان عوامل موثر در رشد جمعیت شهرنشین در نظر می‌گیرند: ۱- رشد طبیعی جمعیت شهری ۲-مهاجرت به شهرها ۳- طبقه‌بندی مجدد شهرها (تبدیل نقاط روستایی به شهر) ۴- الحاق و ضمیمه کردن قلمروهای جدید به شهرهای موجود که اغلب نقاط روستایی حاشیه‌ی شهرها می‌باشد.

شهرنشینی بی‌رویه و گسترش پرشتاب پدیده شهرنشینی در بسیاری کشورها باعث به‌وجود آمدن پدیده‌هایی همچون حاشیه‌نشینی ، زاغه‌نشینی، تکدی‌گری، تشکیل شهرهای خوابگاهی، افزایش بیکاری و بزهکاری و مشکلات و ناسازگاری‌های فرهنگی می‌شود.

بررسی وضعیت شهرنشینی طی شش دهه گذشته در کشور ما حاکی است، ایران به عنوان یک کشور در حال توسعه طی دهه های گذشته به شدت متأثر از روند شهرنشینی بوده است. بررسی روند شهرنشینی بر مبنای سرشماری‌ های عمومی نفوس و مسکن ۱۳۹۵-۱۳۳۵ بیانگر رشد شتابان شهر نشینی در سطح کشور است، همانطور که در نمودار نیز به وضوح مشخص است در طی دوره شصت ساله مورد بررسی به صورت مدوام، همواره شهرنشینی در حال افزایش و در مقابل از سهم روستانشینی کشور کاسته شده است، چنانکه سهم جمعیت شهرنشین کشور طی روندی مستمر از ۳۱٫۴ درصد در سال ۱۳۳۵ به ۷۴ درصد کل جمعیت کشور در سال ۱۳۹۵ رسیده است به نظر می رسد رشد سریع شهرنشینی در ایران بیش از هر چیز متاثر از رشد و افزایش جمعیت کشور و نیز جریان مداوم مهاجرت از مناطق روستایی به مناطق شهری است.

پایان پیام

عضو اینستاگرام گلونی شوید و اخبار روز ایران و جهان را دنبال کنید.

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به بالا بروید