به مناسبت ۱۳ آذر روز بیمه در ایران
روز ۱۳ آذر در تقویم ایران روز بیمه نامگذاری شده است. به همین مناسبت مروری میکنیم تاریخچه بیمه در ایران را.
به گزارش پایگاه خبری گلونی، روز ۱۳ آذر در تقویم ایران روز بیمه نامگذاری شده است. به همین مناسبت مروری میکنیم تاریخچه بیمه در ایران را.
بیمه در دوران باستان
در اسطورهها پرداخت تاوان به مردم در ایران از دوره کیقباد نسبت داده است.
در آن زمان کیقباد نماد شاهی بود که تمام ایران به فرمانش بودند. یکی از این فرمانها پرداخت تاوان به آسیب دیدگان بوده است.
در زمان پادشاهی کیقباد اگر کسی دچار آسیب میشد یا خانهاش آتش میگرفت یا کشتزارش با خشکسالی بیثمر میماند باید به او تاوان یا بیمه داده میشد.
واژه بیمه نخستینبار در منابع فارسی در تحفه العالم عبدالطیف شوشتری به معنای اطمینان دادن به شخص به کار رفته است و محمد معین آن را برگفته از بیما، یک واژه هندی یا اردو، میداند.
به مناسبت ۱۳ آذر روز بیمه در ایران
فعالیت بیمهای در ایران از سال ۱۲۸۹ شروع شد. در این سال دو موسسه روسی با نامهای نادژدا و قفقاز مرکوری شروع به کار نمودند.
پس از شروع به کار این دو موسسه، تا سال ۱۳۱۴ خورشیدی، در حدود ۱۳ شرکت خارجی در بازار بیمه کشور فعالیت خود را شروع نمودند که از آن جمله میتوان به شرکتهای آلیانس انگلیس، یورکشایر انگلیس و اینگستراخ روسیه اشاره نمود.
ایده تشکیل یک شرکت بیمه ایرانی در سال ۱۳۱۰ توسط فردی ایرانی به نام دکتر الکساندر آقایان (که سابقه فعالیت در شرکت بیمه روسی نادژدا را داشت) به علی اکبر داور، وزیر مالیه وقت مطرح شد و در ۱۵ آبان سال ۱۳۱۴، شرکت سهامی بیمه ایران با سرمایه دو میلیون تومان به عنوان اولین شرکت ایرانی بیمه تاسیس شد.
داور در این روز، پس از سخنرانی کوتاهی که در افتتاحیه این شرکت داشت، منزل مسکونی خود را تحت پوشش بیمه آتشسوزی درآورد و اولین بیمهنامه صادره ایرانی، در همین روز به نام وی ثبت شد.
این شرکت در بدو تاسیس با مشکلات متعددی روبرو بود که از آن جمله میتوان به نداشتن قرارداد اتکایی برای بسیاری از رشتههای بیمه اشاره نمود.
به همین دلیل، این شرکت در بدو فعالیت خود تنها به فروش بیمهنامههای آتشسوزی و حمل و نقل میپرداخت.
این شرکت توانست به تدریج سایر محصولات را نیز به سبد خود اضافه نماید و علاوه بر رشتههای مختلف بیمههای بازرگانیُ این شرکت توانست انواع بیمههای اجتماعی از قبیل بیمه کارگران را نیز در ایران پایهگذاری نماید.
نخستین قانون بیمه در ایران، در سال ۱۳۱۶ (یعنی دو سال پس از تاسیس اولین شرکت) به تصویب مجلس شورای ملی رسید. این قانون در ۳۶ ماده تهیه شده است و در حال حاضر نیز معتبر است.
پس از جنگ جهانی دوم، بسیاری از شرکتهای بیمه خارجی، شعب و نمایندگیهای خود را در ایران تعطیل کردند؛ چراکه بر اساس یک مصوبه قانونی، برای ادامه فعالیت در ایران میبایست ودیعه نقدی خود را تا پانصد هزار دلار افزایش میداند.
بنابراین بهاستثنای چند شرکت معدود، مابقی شرکتهای خارجی تصمیم به ترک ایران گرفتند و به این ترتیب، از سال ۱۳۲۹، بهتدریج، زمینه برای تاسیس شرکتهای بیمه خصوصی ایرانی نیز فراهم شد.
بین سالهای ۱۳۳۹ تا ۱۳۴۳ هشت شرکت بیمه ایرانی خصوصی بنیانگذاری شد و در دولت دکتر مصدق به سال ۱۳۳۱ قانونی برای محدود کردن فعالیت شرکتهای بیمه خارجی تصویب شد.
به این ترتیب، از فعالیت شرکتهای بیمه خارجی کاسته شد و بر شکوفایی شرکتهای بیمه داخلی افزوده شد.
قانون بیمه اجباری و مسئولیت مدنی دارندگان وسایل نقلیه موتوری در برابر شخص ثالث در بیست و نه دیماه ۱۳۴۷ خورشیدی و قانون بیمه کشاورزان نیز در اسفند همان سال به تصویب رسید.
همچنین، در سال ۱۳۴۹ مدرسه عالی بیمه برای پرورش نیروی فنی صنعت بیمه کشور بنیانگذاری شد تا افراد کارآزموده در اختیار شرکتهای بیمه درآیند و به هممیهنان خود خدمت کنند.
در سال ۱۳۵۰ بیمه مرکزی ایران به عنوان مقام ناظر دولتی در صنعت بیمه کشور، تاسیس شد و به موجب قانون تاسیس بیمه مرکزی، وظیفه تنظیم و هدایت بازار بیمه کشور را بر عهده گرفت.
تا قبل از انقلاب اسلامی ایران در سال ۱۳۵۷، یک شرکت دولتی، دوازده شرکت خصوصی و دو موسسه بیمه خارجی در کشور فعالیت میکردند.
در ۴ تیر سال ۱۳۵۸، بنا به مصوبه شورای انقلاب، دوازده شرکت خصوصی مذکور، ملی اعلام شدند و اداره این شرکتها به دولت واگذار شد.
همچنین پروانه فعالیت دو شرکت خارجی نیز لغو شد. به موجب قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران که در آبان ۱۳۵۸ به تصویب رسید، صنعت بیمه در جوار شماری از صنایع بزرگ دیگر، بهصورت مالکیت عمومی در اختیار دولت قرار گرفت.
در سالهای ۱۳۶۰ و ۱۳۶۱، تنها سه شرکت بیمه ایران، آسیا و البرز مجوز صادر کردن بیمهنامه را دریافت کردند.
سپس در سال ۱۳۶۷ از ادغام ده شرکت بیمهای دیگر، شرکت بیمه دانا پدید آمد. از سال ۱۳۷۳ نیز، شرکت بیمه توسعه صادرات کار خود را آغاز کرد و شمار شرکتهای بیمه به پنج شرکت دولتی رسید.
در سال ۱۳۸۱ قانون تأسیس شرکت بیمه غیردولتی به تصویب مجلس اسلامی رسید.
لذا در همان سال شرکت بیمه خصوصی حافظ در منطقه آزاد کیش و در یک سال بعد نه شرکت بیمهای خصوصی به نامهای پارسیان، رازی، کارآفرین، توسعه، ملت، سینا، امید، حافظ و امین تأسیس شدند.
پایان پیام