در قسمت دوم معرفی کتاب انسان خردمند نویسنده به گونهای جسورانه، همهجانبه و بحث برانگیز هر آنچه را که تاکنون گمان میکردیم در مورد انسان میدانیم به چالش میکشد.
پایگاه خبری گلونی، سمیه باقری حسنکیاده: انسان خردمند؛ تاریخ مختصر بشر نوشته یووال نوح هراری، کتابی است که برای اولین بار در سال ۲۰۱۱ به زبان عبری در اسرائیل منتشر و در سال ۲۰۱۴ به زبان انگلیسی ترجمه شد و از آن به بعد به بیش از ۳۰ زبان دیگر دنیا نیز برگردانده شد.
در ایران این کتاب را نشر نو با ترجمه نیک گرگین در سال ۱۳۹۶ به فارسی منتشر کرده است.
هراری، از کتاب «اسلحه میکروب و فولاد(۱۹۹۷)» به عنوان یکی از منابع الهامبخش خود نام میبرد که نشان میدهد «میشود سوالهای بزرگ پرسید و به صورت علمی به آنها پاسخ داد.»
هراری در این کتاب میپرسد که: «چهطور گونه ما در نبرد برای سلطه بر دیگران پیروز شد؟
چرا نیاکان شکارگر و خوراکجوی ما اقدام به ساختن شهرها و برپایی پادشاهیها کردند؟
چگونه به خدایان و ملتها و حقوق بشر ایمان آوردیم، به پول و کتابها و قوانین اعتماد کردیم و خود را برده بوروکراسی و مصرفگرایی و حرص و آز برای خوشبختی ساختیم؟
دنیای ما در هزاره آینده چه شکلی به خود خواهد گرفت؟
انسان خردمند به گونهای جسورانه، همهجانبه و بحث برانگیز هر آنچه را که تاکنون گمان میکردیم در مورد انسان میدانیم به چالش میکشد: افکارمان، رفتارمان، اعمالمان، اقتدارمان… و آیندهمان را.»
چرا باید انسان خردمند را بخوانیم؟
ساندی تایمز The Sunday Times روزنامه معتبر پرفروش انگلیسی درباره انسان خردمند اینگونه نوشت:
«کتابی که تار عنکبوتهای مغزتان را کنار میزند. هراری روشنفکر زبردستی است که اشارات منطقی ناگهانیاش خواننده را به حیرت و تحسین وامیدارد. قدرت شفافیت قلم او دنیا را شگفتانگیز و نو جلوه میدهد.»
دیلی تلگراف The Daily Telegraph از روزنامههای لندن که در ۱۸۵۵ تاسیس شده است نیز درباره کتاب اینگونه نوشت:
«شفافیت هراری در مباحث زیستشناسی و انسانشناسی تکاملی و اقتصاد، و گرایشهای تاریخی او بسیار دلپذیر است. از او دور نشوید تا خیلی چیزها یاد بگیرید.»
گفته میشود که باراک اوباما، بیل گیتس و زاکر برگ بعد از خواندن انسان خردمند، مطالعه آن را به دیگران توصیه کردهاند.
بیاغراق و بدون آنکه شهرت این چهرهها چیزی به اعتبار این کتاب افزوده باشد، این ارزش کتاب است که سلیقه این چهرهها را در مطالعه پاسخگو بوده است.
جذابیت متن کتاب و بار علمی و تاثیرگذاری آن درگشودن افقی تازه برای نگریستن به تاریخ و جهان، چنان لذتی در خواننده برمیانگیزد که دوست دارد دیگران را در آن سهیم کند.
از این رو بعید به نظر میرسد کسی این کتاب را بخواند و به دیگران توصیه نکند!
اقبال عمومی از این کتاب به حدی رسیده است که متاسفانه عدهای برچسب عامهپسند بودن به آن بزنند؛ برچسبی که به سختی قابل الصاق بر روی این کتاب ۶۰۰ صفحهای میباشد.
ادامه دارد…
پایان پیام