سد زاینده رود پرآبتر از گذشته است اما همچنان نیاز به صرفه جویی است
سد زاینده رود سدی است که در چادگان اصفهان ساخته شده است.
این سد در سال ۱۳۴۹ مورد بهرهبرداری قرار گرفت.
این سد علاوه بر ذخیره آب برای کشاورزان و صنایع در اصفهان و همچنین تامین آب شرب، سالانه حدود ۲۵۰ میلیون کیلووات برق تولید میکند.
ظرفیت نهایی این شد حدود ۱٫۴ میلیارد مترکعب آب است.
اما در چند سال گذشته آب این سد با کاهش محسوسی مواجه بود و همین امر باعث خشکی رودخانه زاینده رود شده بود.
امسال و پس از بارندگیهای خوبی که در استان اصفهان و مناطق غربی و همچنین بارش برف در زمستان در استان چهارمحال وبختیاری داشتیم، به نظر میرسد امسال حجم آب سد زایندهرود نسبت به سالهای گذشته در وضعیت بهتری قرار گیرد.
سد زاینده رود سرحالتر از قبل
پیشبینی میشود با توجه به نزدیک شدن به اواخر بهار و ذوب شدن برفهای این منطقه حجم سد به بالاترین میزان خود برسد.
این بارشها بیشتر در مناطق چلگرد و کوهرنگ انجام شد که با ذوب شدن برفهای این مناطق به مرور روانآبهایی تشکیل شده که به مخزن سد وارد خواهند شد.
تقریبا میتوان گفت امسال سد زایندهرود و همچنین رودخانه زاینده رود بهترین سال در ۱۰ الی ۱۵ سال اخیر خود را خواهد دید و با توجه به تمام این نکات میتوان شاهد این باشیم که حجم آب قابل قبولی به تالاب گاوخونی تقریبا بعد از ۱۵ سال برسد و نیازهای زیستمحیطی این منطقه را برآورده کند.
این رودخانه در سال های گذشته به دلیل تغییرات اقلیمی، خشکسالی های متوالی، تراکم جمعیت و برداشت های بی رویه به یک رودخانه فصلی تبدیل و در پایین دست مخصوصا در فصل های گرم سال با خشکی مواجه شد.
صرفه جویی در اولویت
اما به دنبال بارش برف و باران در شرق و غرب استان اصفهان در روزهای آغازین سال، بسیاری از رودخانههای فصلی منطقه جاری و برخی رودخانه های دائمی که به دلیل خشکسالی کم آب شده بودند، دوباره لبریز شدند.
اما هنوز هم صرفهجویی در مصرف آب میتواند باعث نجات این رودخانه و زمینهای کشاوری به ویژه در پایین دست شود.
شاید آب رودخانه و سد در وضعیت نسبتا قابل قبولی به سر میبرد، اما تمام این مسائل دلیل بر مصرف بیرویه و هدردادن آب نخواهد شد.
پس باید همچنان این موضوع را بدانیم که آب هست ولی کم هست….
پایان پیام