بیانیه انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران به مناسبت روز خبرنگار
بدون حل«مسئله رسانه»در ایران،هیچ مشکل دیگری حل نخواهد شد
روزنامهنگار ایرانی امروز با مرارت بسیار قلم میزند. پیشنهاد تدوین سند ملی رسانه.
به گزارش گلونی انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران همزمان با روز خبرنگار، بیانیهای صادر کرد. متن این بیانیه به این شرح است:
بیانیه انجمن صنفی روزنامه نگاران استان تهران
امسال در حالی روز خبرنگار را گرامی میداریم که چشم انداز تیرهتری نسبت به آینده این حرفه در ایران پیش روی ما است.
سال گذشته پیشنهاد تهیه و تدوین «سند ملی رسانه» را به دولت ارائه کردیم.
به نظر میرسد که مسئولان محترم دولتی خود را با مسائل مهمتری مواجه میبینند که، به خطا، فرصتی برای پرداختن به بحران رسانه و روزنامهنگاری صرف نمیکنند.
صرف نظر از اینکه آزادی رسانه و روزنامهنگاری از حقوق اساسی ملت است، باید بدانیم که بدون حل مسئله رسانه در ایران هیچ مشکل دیگری نیز بصورت پایدار حل نخواهد شد.
تنها با فهم واقعیتهای جهان رسانهای شدۀ امروز دانسته خواهد شد که حل مسئله رسانه، پیششرط حل سایر مسائل کشور است.
رسانه و روزنامهنگاری ایران امسال نیز در روندی فزاینده درگیر مشکلاتی است که در سالهای اخیر به نحو چشمگیری افزایش یافتهاند.
مشکلاتی که نه تنها نسبت به سال پیش عمیقتر شده بلکه آثار ناشی از شیوع کرونا نیز به آن افزوده شده است.
نبود امنیت حرفهای، پایین بودن دستمزدها، فشار بر روزنامهنگاران و رسانهها، کمبودهای شدید در زیرساختها، تلاش برای اعمال محدودیت بر بسترهای نوین ارتباطی در محیط وب، فیلترینگ، جلوگیری از حق دسترسی روزنامهنگاران به اطلاعات، ممانعت از انتشار اطلاعات و… در زمرۀ مسائل و مشکلاتی هستند که در ابتداییترین نگاه به چشم میآیند.
مجموعۀ این مسائل مرجعیت رسانههای داخل کشور را تا حد زیادی تضعیف کرده است.
روزنامهنگار ایرانی امروز در داخل کشور در چنین فضایی و با مرارت بسیار قلم میزند.
کنشها و واکنشهای دولت و سازمانهای رسمی نشان از آن دارد که هنوز، همچون گذشته نمیخواهند اهتمامی به اقدام برای حل مسائل رسانهای و روزنامهنگاری کشور داشته باشند و در عین حال انتقاد میکنند که چرا علیه کشور تحریف و تبلیغات سوء میشود و چرا این تبلیغات تاثیرگذارند.
انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران با توجه به شرایطی که توصیف شد تصمیم گرفته است «سند ملی رسانه» را با همکاری فعالان این حرفه و پژوهشگران رسانهای تهیه کند، شاید محتوای آن بتواند تلنگری بر بیتوجهی مزمن ساختار قدرت نسبت به مساله رسانه شود.
در روز خبرنگار، انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران، کماکان محور اصلی مشکلات رسانههای ایران را وابستگی تعدادی از آنها به بخش عمومی و رقابت ناعادلانه، و نیز فقدان فضای مناسب و آزاد برای انجام وظیفه و رسالت حرفهای میداند.
این وضعیت متاسفانه به خروج مرجعیت رسانهای از مرزهای رسمی منجر شده و باعث شده تا جامعه ایران از مهمترین ابزار نظارت و ایجاد سازگاری و امکان پیوند اجتماعی محروم گردد.
بخش مهمی از مشکلات و مسائل گذشته و حال جامعه ایران مرتبط با فقدان رسانه به معنای واقعی کلمه است و اکنون نیز مشکلات اقتصادی و شیوع بیماری ناشی از ویروس کرونا بحران رسانهای را عمیقتر نموده و گسترش ناامنی شغلی نیز به مسایل پیشین اضافه شده است.
همچنین اخبار ناخوشایندی از کوششهای غیرشفاف برای مسدود کردن برخی از شبکههای اجتماعی به گوش میرسد که بر تاسف ما میافزاید. این حرکتها حاکی از عدم شناخت نقش و موقعیت مهم روزنامهنگاری آزاد و مستقل و ایمن در حل مشکلات کشور و ارتقای آگاهی عمومی است.
انجمن صنفی روزنامهنگاران استان تهران ضمن تبریک روز خبرنگار به اعضای خود و نیز به کلیه روزنامهنگاران محترم از همۀ اعضا و سایر روزنامهنگاران و دیگر همکاران مطبوعاتی و رسانهای میخواهد که در باره موضوع «چالش حال و آینده روزنامهنگاری و رسانه در ایران» مشارکت فعال نمایند.
لازم است همۀ ما نهایت تلاش خود را به کار بریم که در این مشارکت جمعی، به نتیجهای جمعی و مورد وفاق برسیم و نیز متعهد شویم که به هر نتیجه جمعی که رسیدیم به آن ملتزم و پایبند باشیم و برای رفع مشکلات دشوار و توسعۀ روزنامهنگاری و رسانههای آزاد و مستقل که در شان جامعه ایران باشد بکوشیم.
پایان پیام