سرو زربین سنگان درخت کهنسال ۳ هزار و ۲۲۰ ساله
به گزارش گلونی این اثر طبیعی ملی با قدمت ۳ هزار و ۲۰۶ میلیون سال یکی از جاذبههای استان سیستان و بلوچستان است.
این درخت در ۴۵ کیلومتری شهرستان خاش واقع شده و ۳۰ متر ارتفاع و تنهای به قطر ۳ متر دارد.
ما انواع درخت سرو از جمله سرو نقرهای، سرو شیراز، سرو ناز، سرو خمرهای و سرو زرین داریم که این درخت ۳۲۰۶ ساله از نوع سرو زربین است.
سرو زربین سنگان
در گذشته زرتشتیان برای درخت سرو احترام زیادی قائل بودند. از این رو موبدان زرتشی سروهای زیادی میکاشتند.
بعد از اسلام نیز مردم منطقه برای جلوگیری از نابودی این درخت آن را به نام درخت میر عمر نامیدند و بعدها به نام سُل نامگذاری شد. جالب است بدانید در گذشته این درخت زیارتگاهی برای مردم این منطقه بوده است.
زربین از قسمتهای برگ، جوانه، گل آذین، پوست و میوه که از فندق درشتتر بوده، تشکیل شده است.
این نوع سرو بومی مناطق مدیترانهای اروپاست و با شرایط اقلیمی آسیای جنوب غربی سازگاری دارد. این نوع درخت مقاوم به خشکی است و نیاز کمی هم به آب دارد. اما این درختان نسبت به هرس و قطع شاخههای جوان و انتهایی حساسند.
این درختان رشد کمی دارند، روشنایی پسند هستند و زمینهای آهکی را ترجیح میدهند. این نوع سرو بسیار بردبار هستند، عمری طولانی دارند و شرایط سخت را تحمل میکنند.
سرو زبین ریشههایی عمیق و قوی دارد که آن را را قادر میسازد تا در میان تخته سنگها و شیبهای تند و پرتگاهی به راحتی رشد کند.
این سرو پیر در صحن مسجد روستای سنگان قرار دارد. سیستان و بلوچستان سرشار از منابع طبیعی خدادادی و آثار تاریخی ارزشمند و زیباست. از دیگر جاذبههای این منطقه میتوان از آسیاب بادی و چشمههای آب معدنی نام برد.
امید است که مسئولین بیشتر به این استان زیبا و پر برکت توجه کنند.
پایان پیام
نویسنده: سارا شهسواری