خانه » محیط زیست » اعتراض هزاران نفر به سیاست‌های تهدیدکننده حیات کارون و زاینده‌ رود
اعتراض هزاران نفر به سیاست‌های تهدیدکننده حیات کارون و زاینده‌رود

اعتراض هزاران نفر به سیاست‌های تهدیدکننده حیات کارون و زاینده‌ رود

اعتراض هزاران نفر به سیاست‌های تهدیدکننده حیات کارون و زاینده‌رود

به گزارش گلونی سدسازی بی‌رویه و اجرای پروژه‌های انتقال آب در ایران باعث مرگ بسیاری از رودخانه‌های کشور شده است.

حالا کارون به عنوان پرآب‌ترین رودخانه ایران هم به دلیل همین سدسازی‌ها و پروژه‌های انتقال آب با بحران مواجه شده است.

در همین حال زاینده‌رود که یکی از مقاصد پروژه‌های انتقال آب از کارون و سرچشمه‌های آن بوده هم با کمبود آب مواجه است و در بیشتر فصل‌های سال هیچ آبی در این رودخانه جاری نیست.

خشک و کم‌آب شدن این رودخانه به خشک‌شدن تالاب‌های بزرگی منجر شده که این رودخانه‌های به آنه منتهی می‌شوند و یا آنها را آبیاری می‌کنند.

خشک و کم‌آب شدن تالاب‌های هورالعظیم و گاوخونی باعث بروز طوفان‌های ریزگرد و آلودگی هوا و همچنین از بین‌رفتن هزاران نوع جانوری است که در اطراف این تالاب‌ها زندگی می‌کنند.

براساس استانداردهای جهانی هر کشوری که بیش از ۴۰ درصد منابع آب تجدید‌شونده‌اش را استفاده کند، وارد بحران آب می‌شود، در حالی که در ایران حدود ۷۲ درصد از منابع آب تجدید شونده مورد استفاده قرار می‌گیرد.

بیشتر این آب‌ها از پرآب‌ترین استان‌های ایران یعنی خوزستان و چهارمحال و بختیاری برداشت می‌شود.

کل آورده آب کارون بزرگ در شرایط نرمال ۱۴ میلیارد متر مکعب است درحالیکه امروز به نزدیک ۹ میلیارد متر‌مکعب رسیده است.

در همین حال ظرفیت پنج سد غرقابی که روی کارون ساخته شده ۱۴ میلیارد مترمکعب است.

یعنی در شرایط عادی هم آبی برای جاری‌شدن در پایین‌دست رودخانه باقی نمی‌ماند.

در همین حال وزارت نیرو برنامه ساخت ۱۶ سد دیگر بر روی کارون و سرشاخه‌های آن را در دستور کار دارد.

امروز کارون در شرایطی قرار گرفته که در برخی از فصل‌های سال به جز فاضلاب، آب دیگری در آن جریان ندارد.

همچنین پروژه‌های انتقال آب از خوزستان که عمدتا به مقصد استان‌های مرکزی کشور و برای استفاده در صنایع آب‌بری مانند فولاد و سیمان اجرای می‌شوند، کل این استان را با بحران کم‌آبی مواجه کرده است.

در همین حال در مناطقی از این استان ممنوعیت کشاورزی وجود دارد که همین موضوع موجب بیابانی شدن زمین‌های کشاورزی غیزانیه، هفتکل و آبادان و در نتیجه ایجاد طوفان‌های ریزگرد شده است.

اعتراض هزاران نفر به سیاست‌های تهدیدکننده

براساس قانون و مصوبه شورای‌عالی محیط زیست تمامی پروژه‌های عمرانی که مشمول ارزیابی سازمان محیط زیست می‌شوند باید در زمان مکان‌یابی و امکان‌سنجی از این سازمان مجوز اخذ کنند، اما وزارت نیرو در اغلب پروژه‌های انتقال آب و سدسازی بدون گرفتن مجوزهای لازم این پروژه‌ها را شروع می‌کند.

زاینده‌رود هم با همین نوع مشکلات مواجه است.

دولت هر سال برای مدت کوتاهی آب را در این رودخانه که قسمتی از هویت شهر اصفهان است به جریان می‌اندازد اما این رودخانه در واقع به دلیل سدسازی‌ و اجرای پروژه‌های انتقال آب در بالادست آن خشکیده است.

انتقال آب این رودخانه به استان‌های مجاورش هم یکی از مهم‌ترین دلایل خشک‌شدن زاینده‌رود است.

سالانه حدود ۷۸ میلیون متر مکعب این رودخانه به یزد منتقل می‌شود.

حالا مردم خوزستان و چهارمحال و بختیاری با کم‌آب شدن کارون دچار مشکلات زیادی شده‌اند با راه‌اندازی کارزاری با هزاران امضا از رئیس دولت خواسته‌اند در سدسازی و اانتقال آب از کارون و سرچشمه‌هایش تجدیدنظر کند.

ریزگردها که ثمره خشک شدن تالاب جهانی هورالعظیم است، از بین رفتن درختان و نیزارهای طبیعی که به تصفیه هوا می‌پرداختند و بیکاری ماهیگیران و کشاورزان، بخش کوچکی از معضلات مردم استان خوزستان و چهارمحال و بختیاری است.

آنها می‌گویند «بی‌تفاوتی دولت» ضربه بسیار سنگینی به مردم خوزستان زده و شهرها و روستاهای چهارمحال و بختیاری هم به شدت از بی‌آبی خسارت دیده‌اند و در نتیجه از دولت می‌خواند فورا پروژه‌های انتقال آب و سدسازی در این منطقه را متوقف کند.

مردم اصفهان هم از مسئولان دولت می‌خواهند با رهاسازی آبی که حقابه زاینده‌رود است جریان آب در این رودخانه را حفظ کنند.

آنها در کارزاری که به راه انداخته‌اند از مسئولان دولتی و محلی خواسته‌اند هرچه سریع‌تر ۴۰ میلیون مترمکعب آب از ذخیره فعلی سد را برای حفظ جریان زاینده‌رود در سال آبی جدید رهاسازی کنند تا جریان پایدار حداقلی در زاینده‌رود در پاییز حفظ شود و بخش اندکی از زیست‌بوم آن نجات یابد.

پایان پیام

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به بالا بروید