روز جهانی تالاب روزی برای طبیعت و انسانها
۱۴ بهمن برابر با ۲ فوریه، روز جهانی تالابها نام گرفته است.
در سال ۱۳۴۹ خورشیدی در چنین روزی در شهر رامسر، معاهدهای جهانی برای حفاظت از تالاب ها به تصویب رسید.
این معاهده به کنوانسیون رامسر معروف است.
به گزارش گلونی تالابها همواره نقش مهمی در اکوسیستم دارند و چنانچه حفظ نشوند، طبیعت آسیب فراوان میبیند.
پالودن آب از هر نوع ناخالصی شامل آلایندههای شیمیایی و سمی و رسوبات، ذخیره آب، تغذیه آبخوانهای زیرزمینی، کنترل سیلاب، حفاظت در برابر طوفان و فرسایش و بادشکن و نهایتاً پناهگاهی برای انواع گیاهان و جانوران نقشی است که نظیر آن را در هیچ یک از اکوسیستمهای روی کره زمین بصورت یکپارچه نمیتوان یافت.
تالابها همچنین نقش بزرگی در اکوسیستم و حیات بشری دارند. به عنوان مثال برنج یکی از محصولات رایج تالابی، غذای بیش از نیمی از ساکنان زمین را فراهم میآورد.
از کنوانسیون رامسر میتوان به عنوان قدیمیترین معاهده بینالمللی با تاکید بر حفاظت از محیط زیست در جهان نام برد.
طرفهای این معاهده وظیفه دارند، تالابهای منطقه خود را حفظ و نگهداری کنند و فضایی برای زندگی انواع پرندگان و موجودات دیگر فراهم آوردند.
روز جهانی تالاب
امروزه تالابهای ایران وضعیت مساعدی ندارند.
چه تالابهایی مانند بختگان،طشک، مهارلو، ارژن، پریشان، گاوخونی، هامون، جازموریان، میقان، که در اقلیم خشک و نیمه خشک کشور قرار دارند.
چه آنهایی که درمناطق مساعدتر و نوار شمالی کشور قرارگرفتهاند مانند تالاب انزلی، بوجاق، گمیشان، الماگل، آلاگل، زریوار وضعیت ناگواری دارند.
عدم توجه به توسعه پایدار، ورود افراد غیربومی به منطقه، صید پرندگان نادر و کمیاب در این منطقه و نداشتن امکانات افراد بومی، باعث میشود رفتهرفته تالابها ازبین بروند.
هرچند با مدیریت صحیح، مشورت با کارشناسان محیط زیست و ایجاد امکانات برای افراد بومی کنار تالابها میتوان این مشکل را برطرف نمود.
۱۴ بهمن و روز جهانی تالاب همواره یادآور این موضوع است که وجود تالاب در هر منطقه تا چه اندازه میتواند مفید باشد و نباید از ارزش آن غافل شد.
پایان پیام