موزه چای لاهیجان یا موزهی کاشف السلطنه
به گزارش گلونی موزه چای لاهیجان یا موزه کاشف السلطنه در شهر لاهیجان (منطقه گیلان) واقع شده و فعالیت خود را از سال ۱۳۷۴ آغاز کرده است.
این موزه در تپهای مجاور مزارع چای، از مجموعهای تشکیل شده است که شامل مقبره محمد میرزا است. کاشف السلطنه (بنیانگذار صنعت چای در ایران) است که مقبرهاش در این مکان واقع شده است.
این موزه در یک برج بلند چهار ضلعی بنا شده است. دارای یک سالن اصلی و دو طبقه است.
موزه کاشف السلطنه
شاهزاده محمد میرزا معروف به کاشف السلطنه که در لاهیجان متولد شد، اولین شهردار تهران بود.
وی به عنوان سفیر ایران در هند تحت حاکمیت انگلیس، میدانست که انگلیسیها به او اجازه نمیدهند از اسرار تولید چای اطلاعاتی کسب کند، زیرا این بزرگترین تجارت آنها در هند در آن زمان بود.
بنابراین شاهزاده که به زبان فرانسه تسلط داشت، وانمود کرد که یک کارگر فرانسوی است و شروع به کار در مزارع چای و کارخانهها کرد تا نحوه تولید چای را بیاموزد.
در نهایت برنامه او این بود که چند نمونه از این چای را برای کشت به ایران برگرداند. او فقط به دلیل مصونیت دیپلماتیک خود که انگلیسیها را از جستجوی نمونه مخفیانه مخفی شده وی باز داشت، در این کار موفق بود.
مقبره وی در لاهیجان اکنون بخشی از موزه ملی چای ایران است.
بخشهای مختلف موزه چای لاهیجان
طبقه همکف سالن اصلی ساختمان به اسناد تاریخی مربوط به کشف، جوایز و اولین عکسهای کاشف السلطنه، آثار مربوط به چای و تهیه آن با انواع سماورهای زغال سنگ، قوریهای زیبا اختصاص یافته است.
سرامیک، مس و سنگ، فنجانهای قهوه، انواع قراردادهای ناصرالدین شاه، انواع دستگیرههای لیوان چای، سینیها، جای لیوانها و غیره.
طبقه دوم این ساختمان شامل ویترینها و مقالات مورد علاقه مردمشناسی است و در اینجا ظروف سفالی، جواهرات و اشیای مربوط به دوران اشکانیان و سلجوقیان، اسناد و مدارک، تسبیح، حصیر، یک کاسه کوچک چوبی و غیره به نمایش گذاشته شده است.
مراحل کاشت، برداشت، حفاظت و کشت گیاه چای، فرآوری و تهیه آن نیز در غرفههای متعددی به نمایش گذاشته شده است.
در محوطه اطراف موزه، درختان چای و زمینهایی قرار داده شده است که گردشگران میتوانند در آن بنشینند و چشم انداز زیبای لاهیجان را تحسین کنند.
جالب است بدانید که قبل از گسترش چای در ایران، بیشتر از قهوه استفاده میشد، بنابراین بعضی از مکانهای سرو چای هنوز “قهوه خانه” نامیده میشود.
چگونه به این مکان برویم؟
نشانی: لاهیجان بعد از میدان دکتر حشمت، نرسیده به خیابان طلای سبز
با گوگل مپ به موزه چای لاهیجان بروید
پایان پیام
نویسنده: محمد شهبازی