کتاب به دیگری فکر کن اثری از محمود درویش شاعر فلسطینی است
نامزدهای نهمین دوره اهدای نشانهای طلایی و نقرهای لاکپشت پرنده
- به دیگری فکر کن
- شاعر: محمود درویش
- مترجم: حسین متقی
- تصویرگر: علیرضا گلدوزیان
- ناشر: کودکان
- ۲۸ صفحه
- ۳۵۰۰۰ هزار تومان
گروه سنی: کودکان دبستانی، نوجوانان
کاربرد: افزایش درک بصری، ایجاد احساس مسئولیت و همدلی نسبت به دیگران
به گزارش گلونی « به دیگری فکر کن» شعری از شاعر نامدار فلسطینی محمود درویش است، با ایدهی توجه دادن به دیگری.
شعر فقط برای کودکان سروده نشده است، اما کتاب به دیگری فکر کن نمونه خوبی از خوانش کودکانه یک شعر بزرگسالانه به کمک تصویر است.
این شعر ساده که میتوانست با زبانی قابل فهم و مفاهیمی نسبتا روشن مخاطبانش را از بزرگسالان تا کودکان گسترش بدهد، با تصویرهای علیرضا گلدوزیان به شعری تازه تبدیل شده است، شعری که بدون آن که کلماتش تغییر کند، دنیایی تغییر کرده است و بدون اینکه معنای و مضمونش متفاوت شود، جزییاتش تغییر و زاویهی نگاهش فرق کرده است.
کتاب به دیگری فکر کن
در این کتاب علیرضا گلدوزیان تصویرگر ایرانی خوانشی منحصر به فرد از این شعر ارائه کرده است.
تصویرهای او تزیین شعری از محمود درویش نیست، شریک شدن با اوست در ساختن شعری جدید که از کلمات و تصویر شکل گرفته است.
در این کتاب تصویرها هم بخشی از شعرند، تصویر در مقام شعر نشسته است و دنیای نسخه اولیه شعر را که در قالب کلمات ارایه شده است، گسترش داده است.
در این شعر محمود درویش با خلق موقعیتهای متفاوت و متنوع هر بار تأکید و تکرار میکند تا یادمان بماند که در هر موقعیتی باید به دیگران فکر کرد، موقعیتهایی تکرار شونده برای انسان.
علیرضا گلدوزیان در خوانش خود به این موقعیتها با تصویرهایش معناهایی منحصر به فرد میبخشد و ایده فکر کردن به دیگری را از انحصار رابطه بین انسانها به رابطه بین انسانها و انسانها و طبیعت نیز گسترش میدهد.
او با خلق این تصویرها نشان میدهد که تصویر چگونه میتواند از نقش تزیینی فراتر رفته و به بخشی از روایت تبدیل شود. این رویکرد شاید در داستان و قصه ممکنتر باشد، اما در شعر کاری است دشوار.
به دلیل اینکه شعر اغلب انتزاعی است و تصویرگری امر انتزاعی آن هم برای کودکان کاری است دشوار.
با این حال گلدوزیان در این کتاب به خوبی نشان داده است که چگونه تصویر در شعر مشارکت میکند و چگونه میتوان موضوعی انتزاعی را با تصویرهایی از طبیعت و انسانها توضیح داد.
پایان پیام