آتش چگونه در جنگل شعلهور میشود
به گزارش گلونی شناسایی منابع ایجاد آتشسوزی بیشتر از این جهت اهمیت و ضرورت دارد که در طرحهای پیشگیری از آتشسوزی بتوان تدابیری متناسب با نوع عامل و منبع ایجاد آن اتخاذ کرد.
به طور کلی، منابع ایجاد آتشسوزی را میتوان به دو دسته تقسیم کرد: دسته اول شامل منابع طبیعی است که در آن انسان نقش اصلی را به عهده دارد و دسته دوم منابعی است که منشا طبیعی دارند.
وقوع آتشسوزیهایی که انسان عامل اصلی ایجاد آنهاست ناشی از غفلت و بیاحتیاطی و یا سوءنیت و بدخواهی انسان است.
آتشسوزیهای ناشی از غفلت و بیاحتیاطی انسان:
-گاهی معتادان به دخانیات، تهسیگار یا کبریت مشتعل خود را بدون آنکه کاملا خاموش سازند به زمین میریزند که موجب بروز حریق میشود.
-چوپانان، تبرداران، هیزمشکنها و همه کسانی که به قصد تفرج به جنگل میروند برای گرم کردن خود یا پختن غذا مبادرت به افروختن آتش مینمایند، اما چون پس از رفع نیاز، آن را به خوبی خاموش نمیکنند آتش به مواد سوختنی مجاور سرایت میکند.
-گاهی زغالگیرها، کوره زغال را به حال خود رها میسازند که احیانا از آنها شرارههایی خارج میشود و موجب اشتعال مواد سوختنی جنگل میگردد.
-گاهی در نتیجه تیراندازی کسانی که به شکار میروند حریقی به وقوع میپیوندد.
– خروج گاز سوزان یا زغالسنگ گداخته از کوره لوکوموتیوهای زغالی نیز، در نقاطی که هنوز از این گونه وسایط نقلیه استفاده میشود، گاهی منبع ایجاد حریقهای ناشی از بیاحتیاطی و غفلت انسان است.
آتش چگونه در جنگل شعله ور میشود
حریقهای عمدی:
-حریقهایی که انسان به قصد گریزاندن دامهای غیر اهلی به وجود میآورد (در آفریقا هر ساله وسعت زیادی از جنگل به همین منظور دستخوش حریق عمدی میشود و تبدیل به ساوان میگردد.) یا حریقهایی که برای کمک به زادآوری جنگل از گونه معینی به دست انسان ایجاد میشود.
-حریقهایی که برای تولید علوفه بیشتر یا به قصد تبدیل جنگل به کشتزار صورت میگیرد.
-حریقهایی که انتقامجویی محرک انسان در ایجاد آن است.
-حریقهایی که ناشی از رسوم و عادات و آداب قبایل و ساکنان محلی است. برخی قبایل در برگزاری آیین زناشویی قسمتی از جنگل را آتش میزنند.
اما حریقهایی که منشا طبیعی دارند از منابعی همچون آذرخش، ته بطری یا یک تکه شیشه و حتی قطره آب، که مانند عدسی نور خورشید را متمرکز میکند و نیز از اشتعال مواد آلی جنگل بر اثر حرارت ناشی از تخمیر طبیعی این مواد به وجود میآید.
فواید آتش سوزی جنگل و تاثیر آن بر اکوسیستم
پایان پیام
گردآورنده: لیلا دباغ
منابع:
- جزیرهای، محمدحسین (۱۳۸۹) – نگهداشت جنگل، انتشارات دانشگاه تهران، تهران.
- جزیرهای، محمدحسین (۱۳۳۸) – حمایت جنگل، چاپ مهر ایران، تهران.
- ساعی، کریم (۱۳۲۷) – جنگلشناسی، جلد اول، انتشارات دانشگاه تهران، شماره ۳۲.
خرید از سایتهای معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید