مفهوم فاشیسم و چگونگی پیدایش آن در دوران معاصر
به گزارش گلونی فاشیست کسی است که پیرو فلسفه و مسلک سیاسی فاشیسم باشد. فاشیسم در اصطلاح نامی است برای همه رژیمهایی که بقایشان بر پایه دیکتاتوری و زور و کشتار استوار است.
فاشیسم و نازیسم اشکال مختلف دیکتاتوری است که در شرایط بحران حاد (اقتصادی) برای حفظ حکومت از به قدرت رسیدن سایر بخشهای جامعه، در جامعه حاکم میشود.
این واژه بعدها در مفهوم گستردهتری به کار رفت و به دیگر رژیمهای نظامی و مذهبی که دارای ویژگیهای مشابهی بودند، اطلاق شد. مورخان و دیگر پژوهشگران مدتهاست که درباره ماهیت دقیق فاشیسم به بحث پرداختهاند.
هر دید از فاشیسم متمایز از دیگری است و بسیاری از تعاریف یا بیش از حد گسترده یا بسیار محدود، عنوان شده است. از نظر گونهای دانش سیاسی و طبق برخی دیدگاهها، هدف فاشیسم، حفظ نظام دیکتاتوری است در هنگامی که حکومت به شیوههای متعارف، امکانپذیر نباشد.
حکومت فاشیستی کلیه حقوق و آزادیهای دموکراتیک را در کشور از بین میبرد و سیاست خود را معمولاً در لفافهای از تئوریها و تبلیغات مبتنی بر تعصب ملی، نژادی، ایدئولوژیک یا مذهبی میپوشاند.
مفهوم فاشیسم
گفت و گو بین مهدی تدینی و امید غیاثی در صفحه تاریخ ایران و جهان انجمن علمی دانشجویی تاریخ دانشگاه شهید بهشتی را از طریق این ویدیو ببینید:
نماشای گلونی را دنبال کنید
پس از جنگ جهانی اول، ایتالیا مانند دیگر کشورهای اروپایی درگیر مشکلات اجتماعی و اقتصادی بود.
اعتصابات، شورشها و تصرف اراضی به وسیله روستاییان در نواحی کشاورزی از مسایل مبتلابه این کشور بشمار میرفتند.
فاشیسم همه نوع افراد ناراضی را به خود جلب میکرد: سربازان سابق که بیکار مانده بودند، طبقات متوسط دلسرد و مأیوس، جوانان وطنپرست و روستاییان گرسنه. فاشیستها پیراهن سیاه بر تن کرده و چکمه میپوشیدند و درباره یک آرمان بزرگ ملی فریاد میزدند که همه چیز به همه کس عرضه میکرد: شغل، سعادت و افتخار ملی.
فاشیسم از طرف سرمایه انحصاری پشتیبانی میشود و هدف آن حفظ نظام سرمایهداری است، در هنگامی که حکومت به شیوههای متعارف امکانپذیر نباشد. حکومت فاشیستی کلیه حقوق و آزادیهای دموکراتیک را در کشور از بین میبرد و سیاست خود را معمولا در لفافهای از تئوریها و تبلیغات مبتنی بر تعصب ملی و نژادی میپوشاند.
فاشیسم زاییده بحران عمومی سرمایهداری است. فاشیسم در مرحلهای از مبارزه شدید طبقاتی میان پرولتاریا و بورژوازی پدید میگردد که بورژوازی دیگر قادر نیست سلطه خود را از طریق پارلمانی حفظ کند و لذا به استبداد و ترور، سرکوب خونین جنبش کارگری و هر جنبش دموکراتیک دیگر و نیز به عوامفریبیهای گزافهگویانه متوسل میشود.
درباره جنگ جهانی اول بیشتر بخوانید
پایان پیام
نویسنده: فاطمه نصیری راد
خرید از سایتهای معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید