خانه » تاریخ » پوریای ولی پهلوان افسانه ای برای مردم
پوریای ولی پهلوان افسانه ای برای مردم

پوریای ولی پهلوان افسانه ای برای مردم

پوریای ولی پهلوان افسانه ای برای مردم

به گزارش گلونی پوریای ولی پهلوان نامدار، محبوب اهل سرزمین خوارزم است که در ورزش‌های زورخانه‌ای و پهلوانی پیشینه زیادی داشته و در ساده‌زیستی، دستگیری از مستمندان و چشم بستن بر زرق و برق دنیای فانی شهرت داشت.

پوریای ولی در جوانی کشتی می‌گرفت و پیشه پوتین‌دوزی و کلاه‌دوزی داشت.

پوریای ولی پهلوان افسانه ای برای مردم

مثنوی کنز‌الحقایق با آنکه در پاره‌ای فهرست‌های کتب خطی، این مثنوی به عطار نیشابوری نسبت داده شده و نیز نسخه‌ای از آن به نام شیخ محمود شبستری به چاپ رسیده است.

اما با توجه به ذکر سال ۷۰۹ ه‍.ق که در طی مثنوی آمده و قید نام محمود در بعضی ابیات، و نیز با توجه به اینکه از قدیم‌ترین تذکره‌هایی که نام پهلوان محمود در آن‌ها آمده تا تذکره‌های مربوط به سده‌های ۱۲ و ۱۳ ق. همه به اتفاق مثنوی کنز‌الحقایق را به او نسبت داده‌اند.

علاوه بر این مثنوی در فهرست‌های کتب خطی از دو اثر دیگر نیز نام برده شده است: دیوان پوریای ولی و مجموعه رباعیات پهلوان محمود ،شعر پوریای ولی به دور از پیچ‌وتاب‌های مرسوم است.

برخی محققان با بررسی این رباعیات، پهلوان محمود را ادامه دهنده سنت خیام نیشابوری و متأثر از مضامین فلسفی اشعار او دانسته‌اند.

ده فرمان مشهور جوان‌مردی که از پوریا به یادگار مانده، جزو اصول ورزش باستانی کشور است و این ده فرمان سال‌ها سرلوحه پهلوانان خوی بوده و هنوز هم سینه به سینه نقل می‌گردد.

پوریای ولی در میان ورزشکاران ایران نمونه‌ای از اخلاق، پایمردی و جوان‌مردی است و نه تنها در مقام یک پهلوان، بلکه در مقام یک قدیس در میان مردم جایگاهی والا و افسانه‌ای دارد.

پرتو بیضایی در کتاب تاریخ کشتی ایران از صفحه ۲۶ الی ۶۱ کتابش را به زندگی پهلوان پوریا اختصاص داده است.

سال دقیق ولادت او و مدت عمرش معلوم نیست، اما در کتاب‌های مختلف مرگ او را سال ۷۲۲ه. ق ذکر کرده‌اند.

پایان پیام

نویسنده: فاطمه نصیری راد

خرید از سایت‌های معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به بالا بروید