پوریای ولی پهلوان افسانه ای برای مردم
به گزارش گلونی پوریای ولی پهلوان نامدار، محبوب اهل سرزمین خوارزم است که در ورزشهای زورخانهای و پهلوانی پیشینه زیادی داشته و در سادهزیستی، دستگیری از مستمندان و چشم بستن بر زرق و برق دنیای فانی شهرت داشت.
پوریای ولی در جوانی کشتی میگرفت و پیشه پوتیندوزی و کلاهدوزی داشت.
پوریای ولی پهلوان افسانه ای برای مردم
مثنوی کنزالحقایق با آنکه در پارهای فهرستهای کتب خطی، این مثنوی به عطار نیشابوری نسبت داده شده و نیز نسخهای از آن به نام شیخ محمود شبستری به چاپ رسیده است.
اما با توجه به ذکر سال ۷۰۹ ه.ق که در طی مثنوی آمده و قید نام محمود در بعضی ابیات، و نیز با توجه به اینکه از قدیمترین تذکرههایی که نام پهلوان محمود در آنها آمده تا تذکرههای مربوط به سدههای ۱۲ و ۱۳ ق. همه به اتفاق مثنوی کنزالحقایق را به او نسبت دادهاند.
علاوه بر این مثنوی در فهرستهای کتب خطی از دو اثر دیگر نیز نام برده شده است: دیوان پوریای ولی و مجموعه رباعیات پهلوان محمود ،شعر پوریای ولی به دور از پیچوتابهای مرسوم است.
برخی محققان با بررسی این رباعیات، پهلوان محمود را ادامه دهنده سنت خیام نیشابوری و متأثر از مضامین فلسفی اشعار او دانستهاند.
ده فرمان مشهور جوانمردی که از پوریا به یادگار مانده، جزو اصول ورزش باستانی کشور است و این ده فرمان سالها سرلوحه پهلوانان خوی بوده و هنوز هم سینه به سینه نقل میگردد.
پوریای ولی در میان ورزشکاران ایران نمونهای از اخلاق، پایمردی و جوانمردی است و نه تنها در مقام یک پهلوان، بلکه در مقام یک قدیس در میان مردم جایگاهی والا و افسانهای دارد.
پرتو بیضایی در کتاب تاریخ کشتی ایران از صفحه ۲۶ الی ۶۱ کتابش را به زندگی پهلوان پوریا اختصاص داده است.
سال دقیق ولادت او و مدت عمرش معلوم نیست، اما در کتابهای مختلف مرگ او را سال ۷۲۲ه. ق ذکر کردهاند.
پایان پیام
نویسنده: فاطمه نصیری راد
خرید از سایتهای معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید