مراقب نمک پنهان در فست فودها باشیم
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به کاهش میزان نمک در نان، گفت: «مطالعات نشان میدهد که مردم به طور متوسط روزانه ۳۰۰ گرم نان مصرف میکنند و میزان نمک در آن حدود ۲.۳ درصد بود که با روزی ۳۰۰ گرم مصرف نان حدود ۶ گرم نمک فقط از طریق نان وارد بدن میشد و اکنون با استانداردسازیهای صورت گرفته، این عدد به کمتر از یک درصد رسیده است».
به گزارش گلونی به نقل از وبدا، دکتر زهرا عبداللهی، در نشست خبری که به مناسبت اطلاعرسانی بسیج ملی تغذیه، در استودیو سلامت وزارت بهداشت و به صورت ویدئوکنفرانس برگزار شد، عنوان کرد: «برنامه بسیج ملی تغذیه سالم امسال هم طبق روال سالهای گذشته از ۱۵ تا ۳۰ دیماه به مدت دو هفته در سطح کشور با همکاری دانشگاههای علوم پزشکی کشور و بخشهای ذیربط از جمله آموزش و پرورش، شهرداری، بهزیستی، معاونتهای بهداشت و درمان نیروهای انتظامی، سپاه و … در کشور اجرا میشود».
وی افزود: «هدف از برگزاری این بسیج، انتشار اطلاعات و پیامهایی در مورد تغذیه صحیح در شرایط فعلی کرونا و نقش آن در مدیریت این بیماری است.
در دو هفته برگزاری این بسیج، بر این دو موضوع متمرکز میشویم که این پیام را به مردم کشور برسانیم که با رعایت یک الگوی غذایی درست در شرایط فعلی حتی میتوان بیماری کرونا را کنترل کرد».
وی با بیان اینکه تغذیه صحیح نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی بدن دارد، تصریح کرد: «اصولا در افرادی که سیستم ایمنی بدن به دلیل تغذیه نامناسب تضعیف میشود، قاعدتا مقاومت بدن در برابر این ویروس کمتر بوده و حتی ممکن است شدت و حدت بیماری و دوره بهبودی و نقاهت نیز افزایش یابد».
اهمیت تغذیه قبل و بعد از واکسیناسیون کووید ۱۹
وی با اشاره به تاثیر تغذیه در زمان انجام واکسیناسیون، بیان کرد: «نحوه تغذیه حتی قبل و بعد از تزریق واکسن اهمیت دارد تا بدن پاسخ مناسبتری به واکسن دهد، پاسخ مناسب بدن به واکسن، وابسته به عملکرد مناسب سیستم ایمنی بدن است.
به عنوان مثال میگوییم که موقع واکسیناسیون ناشتا نباشید، زیرا ناشتایی موقع واکسیناسیون در برخی افراد منجر به افت فشار خون میشود.
توصیه دیگر این است که باید به میزان کافی آب و مایعات مصرف کنید؛ در یک برنامه غذایی صحیح باید روزانه بین ۶ تا ۸ لیوان آب و مایعات مصرف کرد.
نوشیدن آب و مایعات قبل و بعد از واکسیناسیون سبب بهبود عملکرد سیستم ایمنی میشود چون کمآبی بدن سبب عملکرد نامطلوب سیستم ایمنی میشود.
انواع مایعات و غذاهای آبکی علاوه بر آب قبل و بعد از واکسیناسیون مناسب است».
رعایت تعادل در مصرف قند، نمک و چربی
وی تاکید کرد: «نکته مهم چه برای واکسیناسیون و چه برای پیشگیری از ابتلا به کرونا، داشتن الگوی غذایی مناسب است، یعنی الگویی که در آن مصرف قند و نمک و چربی کم باشد.
مصرف زیاد مواد قندی از جمله نوشابهها و شیرینیها میتواند سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن شود.
بنابراین، باید از مصرف زیاد و بیرویه مواد قندی و شیرین پرهیز کنیم.
پیام دیگر ما مصرف کمتر نمک است، زیرا ما بیش از ۲ برابر مقدار توصیه شده نمک مصرف میکنیم، میزان مجاز روزانه به طور متوسط ۵ گرم است.
مصرف نمک زیاد به طرق مختلف رخ میدهد که یکی از آنها نمک پنهان در انواع فست فودها و سسها است.
از سوی دیگر افراط در مصرف غذاهای چرب و پر ادویه که معمولا هضم سنگینی دارند و حاوی اسیدهای چرب اشباع و اسیدهای ترانس هستند هم عاملی برای تضعیف سیستم ایمنی دارد».
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، ادامه داد: «کاهش مصرف قند و نمک و چربی و دقت در مصرف مواد غذایی و استفاده از غذاها و نوشیدنیهایی که قند، چربی و نمک کمتری دارند، سبب میشود که بدن بتواند مقاومت بهتری در برابر انواع بیماریها داشته باشد.
باید با رعایت تعادل و تنوع غذایی، وزن بدن را کنترل کنیم؛ زیرا افراد چاق معمولا احتمال بیشتری برای ابتلا به کرونا دارند و در صورت ابتلا هم شدت بیماری در آنها بیشتر بوده و دوره بهبودی نیز بیشتر به طول میانجامد.
بنابراین، در کنار کاهش مصرف قند، نمک و چربی باید مصرف بیشتر سبزیها و میوهها به میزان ۴۰۰ گرم در روز، کنترل وزن بدن و… را در برنامه غذایی خود بگنجانیم.
با این توصیهها میتوان به مقاومت بدن کمک کرد».
۵۰ درصد مردم تحرک بدنی کافی ندارند
دکتر عبداللهی با اشاره به شعار امسال هفته بسیج تغذیه امسال مبنی بر «تغذیه، واکسیناسیون و کرونا»، عنوان کرد: «میخواهیم به مردم بگوییم با رعایت اصولی در برنامه غذایی روزانه میتوانیم به سیستم ایمنی بدن کمک کنیم.
اکنون روند چاقی در کودکان زیر ۵سال و دانشآموزان افزایشی است و در بزگسالان هم بر اساس آخرین بررسیها حدود ۶۰ درصد جمعیت بالای ۱۸ سال دچار اضافهوزن و چاقی بوده و بیش از ۲۰ درصد دانشآموزان دچار چاقی هستند و حتی چاقی شکمی در دانشآموزان داریم.
این روند افزایشی به دو دلیل رخ میدهد.
عامل اول، الگوی غذایی غلط شامل استفاده زیاد از مواد غذایی چرب، شور و شیرین و مصرف کم میوه و سبزی است؛ از طرفی تحرک بدنی نیز ناکافی است، یعنی ۵۰ درصد مردم تحرک بدنی کافی ندارند.
هر فرد باید به مدت ۵ روز در هفته ۳۰ دقیقه پیادهروی تند داشته باشد که حداقلترین حالت است».
وی افزود: «در شرایط کرونا براساس پروتکلهای بهداشتی حضور در تجمعها و اماکن سربسته مثلا باشگاهها توصیه نمیشود، که در این شرایط باید در خانه با انجام حرکات کششی و یا به هر شکلی، فعالیت بدنی داشته باشیم.
عدم فعالیت بدنی و تنها انجام فعالیت نشسته عاملی برای افزایش وزن است».
مراقب نمک پنهان در فست فودها باشیم
وی در ادامه در خصوص مصرف نمک، اظهار کرد: «آخرین مطالعه ما که سال از ۱۳۸۰ تا ۱۳۸۵ انجام شد، نشان داد که مردم روزانه ۱۵ گرم نمک مصرف میکنند.
اکنون آخرین اطلاعات که مربوط به مطالعه عوامل خطر بیماریهای غیر واگیر است، متوسط مصرف نمک را حدود ۱۰ گرم گزارش میکند.
موضوع مهم این است که همین ۱۰ گرم دو برابر میزان توصیه شده است.
سازمان بهداشت جهانی اعلام میکند که باید کمتر از ۵ گرم نمک روزانه مصرف کنیم و منظور این همه نمک پیدا و پنهانی است که از طریق مواد غذایی در طول یک روز وارد بدن میشود».
کاهش میزان نمک در نان
وی خاطرنشان کرد: «صنایع غذایی نقش مهمی در بازنگری استاندارد قند و نمک و چربی دارند و خوشبختاته ظرف ۵ سال گذشته همکاری خوبی از جانب صنایع غذایی داشتیم و با همکاری سازمان ملی استاندارد میزان قند و نمک حدود ۴۰ محصول غذایی پرمصرف بازنگری شده و کاهش یافته است و این کار همچنان ادامه داد و یکی از مهمترین اتفاقات کاهش میزان نمک در نان بوده است.
نان به عنوان قوت غالب شناخته شده و مطالعات نشان میدهد که مردم به طور متوسط روزانه ۳۰۰ گرم نان مصرف میکنند و میزان نمک در آن حدود ۲.۳ درصد بود که با روزی ۳۰۰ گرم مصرف نان حدود ۶ گرم نمک فقط از طریق نان وارد بدن میشد و اکنون با استانداردسازیها این عدد به کمتر از یک درصد رسیده است.
هدف این است که محصولات غذایی به لحاظ میزان قند، نمک و چربی اصلاح شده باشد».
وی افزود: «با تلاشهای سازمان غذا و دارو، اکنون برچسبهای تغذیهای با رنگهای سبز و زرد و قرمز بر روی محصولات غذایی درج میشود و این برچسبها به مردم کمک میکند تا موقع انتخاب محصول، آن را لحاظ کنند.
قرمز به معنی بالا بودن میزان قند، نمک یا چربی است و سبز به معنای مناسب بودن میزان این مواد است.
با این اقدامات انتظار داریم که میزان مصرف قند و نمک و چربی کاهش یابد».
حضور کمرنگ شیر و گوشت در سفره دهکهای پایین درآمدی
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت ادامه داد: «سیستم ایمنی بدن برای عملکرد درست به ویتامینها و مواد معدنی و پروتئینها نیاز دارد که بهترین منبع برای پروتئینها منابع حیوانی است، اما ما پروتئینهای گیاهی هم داریم.
در یک برنامه غذایی درست توصیه میشود که سهمی از پروتئین گیاهی و سهمی از پروتئین حیوانی وجود داشته باشد.
منابع پروتئین حیوانی مانند گوشت و لبنیات باید در برنامه غذایی روزانه به ویژه برای افرادی که در معرض آسیب بیشتری هستند، لحاظ شود.
اکنون به دلیل افزایش قیمت منابع پروتئین حیوانی دسترسی دهکهای درآمدی پایین به این اقلام کاهش یافته و حتی مطالعات ما نشان میدهد مصرف مواد غذایی مانند شیر و گوشت در این افراد کاهش یافته است و حضور آن در سفره مردم کم شده است که ادامهدار شدن این مساله میتواند عوارضی به دنبال داشته باشد، زیرا چون رشد کودکان مختل میشود که اول به صورت لاغری و سپس به صورت توقف رشد قدی خود را نشان میدهد، یا این که رشد نامناسب جنین را سبب میشود».
وی تاکید کرد: «با آغاز شیوع کرونا در کشور با همکاری انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور مطالعهای انجام دادیم که مشخص شد برای برخی اقلام غذایی به علت افزایش قیمت تا ۳۵ درصد، کاهش مصرف یافته است.
این اقلام شامل گوشت قرمز، گوشت مرغ، شیر و لبنیات و میوه بود و این مساله وجود دارد و امیدوارم با سیاستهای درست و اختصاص یارانه به دهکهای درآمدی پایین بتوان این مشکل را برطرف کرد که منابع پروتئینی و ریزمغذیها به سفره مردم وارد شود».
وی افزود: «وقتی سیستم ایمنی بدن ضعیف باشد، ابتلا به بیماریها و مرگ و میر هم میتواند بیشتر باشد.
جایگزینهایی برای تامین پروتئین نظیر حبوبات وجود دارد که منبع ارزانتر پروتئین است که در ترکیب با غلات به عنوان پروتئین جایگزین کمک میکند، اما این به معنای آن نیست که مردم فقط با مصرف حبوبات میتوانند سالم مانده و پروتئین مورد نیاز بدنشان را تامین کنند».
شیوع کمبود ویتامین دی در کشور
دکتر عبداللهی در خصوص مصرف ویتامین D نیز بیان کرد: «کمبود ویتامین D در کشور خیلی شایع است و همه گروهها دچار این کمبود هستند؛ بنابراین از سال ۱۳۹۳ که مطالعات نشان داد همه مردم با کمبود این ویتامین روبهرو هستند، بر اساس بخشنامههای وزارت بهداشت ماهانه یک مکمل ۵۰ هزار واحدی باید برای افراد بالای ۱۲ سال استفاده شود؛ زیرا ویتامین D در عملکرد سیستم ایمنی بدن موثر است و کمبود آن سبب تضعیف سیستم ایمنی بدن میشود.
جمعیت تحت پوشش از طریق شبکههای بهداشتی و درمانی کشور به پایگاههای سلامت مراجعه کرده و مکمل ۵۰ هزار واحدی ویتامین D به شکل رایگان دریافت میکنند. برای سنین ۲ تا ۱۲ سال مصرف مکمل ۵۰ هزار واحدی به صورت هر دو ماه یکبار توصیه میشود و برای کودکان زیر دو سال هم قطره آ_د مصرف میشود».
وی در ادامه تصریح کرد: «اینکه بعد از واکسیناسیون نباید از مولتیویتامین استفاده کرد، از نظر علمی توصیه درستی نیست؛ ولی نکته مهم این است که بعد از واکسیناسیون توصیه ما این است که از طریق برنامه غذایی ویتامین و املاح دریافت کنند.
اگر از گروه غذایی اصلی به اندازه مصرف شود، اصلا نیازی به مصرف ویتامین نیست. اما در مجموع مصرف مولتیویتامین تداخلی با تزریق واکسن ندارد».
ویتامینهای موثر در بهبودی مبتلایان کرونا
مدیر کل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، خاطرنشان کرد: «اینکه بتوان میزانی از مرگ و میر کرونا را به تغذیه ربط داد، بررسی سختی است که در ایران انجام نشده است ولی مستندات بینالمللی ثابت کرده است که برخی ویتامینها مثل A، C و زینک و روی و سلنیوم در بهبودی کرونا نقش مهمی دارند، اما مطالعهای در این زمینه در کشور ما انجام نشده است».
برنامه غنی سازی آرد با ویتامین دی
وی در خصوص برنامه غنیسازی آرد گفت: «وقتی از سال ۱۳۸۶ همه نانهای نانواییها با آهن و اسیدفولیک غنی میشوند، یعنی یک برنامه ملی داریم که نانها باید به این شکل تهیه شوند، اکنون که مشکل کمبود ویتامین D داریم، اضافه کردن این ویتامین به علاوه آهن و اسید فولیک در دستور کار است و مطالعات پایلوت آن انجام شده است که اثربخشی اضافه کردن ویتامین D به آرد را نشان داده است و غنیسازی آرد با ویتامین D در یکی از استانها انجام میشود و سپس با ارزشیابی اثربخشی به صورت برنامه کشوری اجرا میشود».
از نانهای سبوسدار استفاده کنید
وی ادامه داد: «فیبر در میوه، سبزی، حبوبات، نان و غلات سبوسدار وجود دارد.
بنابراین مردم بهتر است سعی کنند بیشتر از نانهایی استفاده کنند که سبوس بیشتری دارند، زیرا فیبر بیشتری داشته و برای سلامت بدن مفیدتر هستند».
دکتر عبداللهی با تاکید بر اینکه سبد غذایی مناسب بر اساس هرم غذایی باید چیده شود، بیان کرد: «در هرم غذایی توصیه برای مصرف میزان معینی است، مثلا برای شیر و لبنیات توصیه میشود دو واحد لبنیات وجود داشته باشد.
برخی گروهها مانند مادران باردار و نوجوانان باید این میزان حداقل ۳ واحد باشد و یا توصیه میکنیم همه روزانه یک عدد تخم مرغ مصرف کنند.
در مورد گوشت نیز حداقل دو واحد گوشت معادل ۳۰ گرم توصیه میشود؛ برای مصرف گوشت قرمز در میانسالان به دلیل شیوع بالای کلسترول و چربی خون، میگوییم که اگر هفتهای یک بار هم گوشت قرمز مصرف شود، کافی است؛ اما حتما پروتئین حیوانی از مرغ یا ماهی باید تامین شود».
افزایش شیوع سوء تغذیه در کودکان مناطق محروم طی دو سال گذشته
وی تاکید کرد: «رصد وضعیت تغذیه کودکان زیر ۵ سال در مناطق محروم کشور را انجام میدهیم و اکنون اطلاعات به دست آمده نشان میدهد که ظرف دو سال گذشته به دلیل مسائلی از جمله کرونا، خشکسالی و تورم و افزایش قیمتها، شیوع سوء تغذیه در کودکان افزایش یافته و شاید یک شیوع دو برابری در استانهایی مانند سیستان و بلوچستان و بیرجند گزارش شده است.
همچنین کمخونی و کمبود ویتامین A نیز گزارش شده است. در مناطق محروم، ناامنی غذایی خانوار بیشتر شده است که اگر به موقع اقدامات مداخلهای صورت نگیرد، در کوتاه مدت افزایش مرگ و میر و ابتلا به بیماریها، کمخونی، کاهش قدرت یادگیری و… را خواهیم داشت و در دراز مدت توقف رشد قدی و حتی کاهش بهره هوشی در کودکان اتفاق میافتد و برای جلوگیری از این مشکلات همه بخشها باید کمک کنند».
ارائه رایگان مکملهای غذایی و شناسایی کودکان و مادران باردار نیازمند
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت در پایان گفت: «ما به عنوان وزارت بهداشت مکملهای غذایی برای گروههای سنی به صورت رایگان ارائه میدهیم و از طریق سیستم PHC کودکان و مادران باردار و شیرده دچار سوء تغذیه نیازمند را شناسایی کرده و به کمیته امداد و وزارت رفاه معرفی میشوند تا سبد تغذیه رایگان دریافت کنند و در غالب طرح شهید سلیمانی هم بستههای حمایتی به خانوادههای نیازمند انجام میشود.
طرح کمک معیشتی که وزارت رفاه پارسال اجرا کرد و اقدامات اینچنینی، باید استمرار یابد و کمیته امداد باید اعتبارات کافی داشته باشد تا کودکان و مادران باردار و شیرده دچار سوء تغذیه را تحت پوشش سبد رایگان غذایی قرار دهد».
پایان پیام
خرید زیتون از سایتهای معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید