وب ۳ چیست؟
به گزارش گلونی دکتر یونس شکرخواه در کانال خود نوشت:
وب ۳ یا وب ۳.۰ که به عنوان فاز (مرحله) یا نسل بعدی اینترنت نامگذاری شده به اصطلاح یک چتر تازه برای پوشش و سازماندهی اکوسیستم (زیستبوم) آنلاین (برخط) دست واسطههای بزرگ موجود در اینترنت را قطع میکند.
وب۱ عصر پروتکلهای غیر متمرکز و باز بود که در آن بیشتر فعالیتهای آنلاین شامل سرزدن به صفحات وباستاتیک بود.
وب۲ که عصر کنونی است، عصر تمرکز به شمار میرود که در آن سهم عظیمی از ارتباطات و تجارت بر روی پلتفرمهایبسته یا بسترهای اینترنتی آنلاینِ متعلق به تعداد انگشتشماری از غولهای فناوری دیجیتال از جمله گوگل، آمازون، فیسبوک، اپل و مایکروسافت (گافام) انجام میشود و به طور اسمی از سوی نهادهای دولتی تنظیمکننده مقررات نظارت میشود.
وب۳ (Web3) قرار است جهان مجازی و فعالیتهای اینترنتی را از آن کنترل انحصاری رها کند.
وب۳ در تئوری ترکیبی از دو نسخه قبلی اینترنت خواهد بود، اما قدرت را از غولهای فناوری و شرکتهای بزرگ میگیرد و آن را به دست مردم بازمیگرداند.
وب۳ در ابتداییترین سطح خود یک اکوسیستم آنلاین غیر متمرکز بر پایه بلاکچین است.
پلتفرمها و اپلیکیشنها یا برنامههای ساخته شده بر روی نسل جدید اینترنت (وب۳) متعلق به یک دروازهبان مرکزی نیستند، بلکه متعلق به کاربرانی هستند که با کمک به حفظ و توسعه این خدمات در آن سهیم میشوند.
در واقع، کاربران میتوانند به جای تبادل دادهها برای آپلود محتوایی به صورت آنلاین، با کسب توکنهایی در سیستم بلاکچین، همزمان هم مشارکتکننده و هم سهامدار باشند و در شبکه حرفی برای گفتن داشته باشند.
گاوین وود (Gavin Wood) در سال ۲۰۱۴ برای نخستین بار اصطلاح وب۳ را به کار برد و مفهوم نسل بعدی اینترنت را توصیف کرد.
در آن زمان، او به تازگی همکاری برای توسعه رمز ارز اتریوم را آغاز کرده بود؛ رمز ارزی که این روزها پس از بیتکوین بیشترین ارزش بازار جهانی رمز ارزها و سرمایه جذب شده در این بازار را به خود اختصاص داده است.
وود در حال حاضر بنیاد وب۳ را اداره میکند که از توسعه و اجرای پروژههای غیر متمرکز در حوزه فناوری اطلاعات پشتیبانی میکند و در زمینه ایجاد زیرساخت بلاکچین (زنجیره بلوکی) برای وب۳ متمرکز است.
بلاکچینها شبکههایی از اطلاعات گسترده اینترنتی هستند که هریک درست مثل یک دفتر بزرگ ثبت دیجیتالی و رمزی اطلاعات و گزارشها بر مبنای اصول باز بودن، عدم تمرکز و غیر قابل هک بودن طراحی شدهاند و هر کدام به بلوک قبلی اضافه میشود.
لذا با وجود این که اطلاعات ذخیرهشده روی این سیستم، بین تمامی اعضای شبکه به اشتراک گذاشته میشود ولی امکان رخنه در اطلاعات ثبتشده و حذف و دستکاری آنها تقریبا از بین میرود.
رمز ارزهایی مثل بیتکوین و اتریوم نیز از طریق فناوری بلاک چین خلق شدهاند. همچنین بر روی هر پلتفرم بلاکچینی میتوان توکن ایجاد کرد. توکنها دارایی دیجیتال هستند که میتواند نشاندهنده سهم یک شرکت یا پروژه باشند ولی رمز ارزها درست مثل یک ارز، وسیله مبادله، واحد شمارش و یا ذخیرهکننده ارزش هستند.
بنابراین تفاوت رمز ارز و توکن شبیه تفاوت یک اسکناس و یک برگه سهام است. پس با توسعه وب۳، رمز ارزهای این اکوسیستم غیر متمرکز و نیز توکنهای مشارکتکنندگان آن میتواند مورد توجه سرمایهگذاران قرار گیرد ولی منتقدان نسل بعدی اینترنت هنوز در مورد تحقق ادعای غیر متمرکز بودن آن و نیز توان حفظ امنیت بالای آن مردد هستند.
چنانکه جک دورسی، بنیانگذار و مدیرعامل سابق توییتر معتقد است وب۳ برخلاف تبلیغات در نهایت یک نهاد متمرکز با برچسبی متفاوت است.
ایلان ماسک، بنیانگذار و مدیرعامل خودروسازی تسلا هم تاکید دارد که وب۳ بیشتر یک اصطلاح تبلیغاتی است تا یک واقعیتِ در حال رخداد.
همزمان جرائم رمزنگاری چه در پلتفرمهای دیفای (DeFi) یا بسترهای امور مالی غیر متمرکز و چه در بسترهای انافتی (رمز دیجیتالی غیر قابل معاوضه) در حال رخداد است.
پایان پیام
خرید کتاب از سایتهای معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید