نماد سایت گلونی

رد پای ایالات متحده و اروپا در اکثر آسیب های محیط زیستی جهان

ردپای ایالات متحده و اروپا در اکثر آسیب های محیط زیستی جهان

ردپای ایالات متحده و اروپا در اکثر آسیب های محیط زیستی جهان

رد پای ایالات متحده و اروپا در اکثر آسیب های محیط زیستی جهان

به گزارش گلونی به نقل از گاردین بر اساس یک مطالعه پیشگامانه، ایالات متحده و اروپا مسئول اکثر آسیب‌های محیط زیستی جهانی ناشی از استفاده بیش از حد از منابع طبیعی هستند.

این مقاله اولین مقاله‌ای است که به تجزیه و تحلیل و تعیین مسئولیت آسیب‌های محیط زیستی ایجاد شده در میان ۱۶۰ کشور در نیم قرن گذشته پرداخت.

این مطالعه نشان می‌دهد که ایالات متحده بزرگ‌ترین مقصر آسیب‌های محیط زیست است که ۲۷ درصد از مصرف بیش از حد از منابع در جهان را به خود اختصاص داده است و پس از آن اتحادیه اروپا (۲۵ درصد) قرار دارد که در طول دوره تحلیل شامل بریتانیا نیز می‌شود.

سایر کشورهای ثروتمند مانند استرالیا، کانادا، ژاپن و عربستان سعودی مجموعاً مسئول مصرف ۲۲ درصد از مصرف بیش از حد از منابع در جهان بودند.

کشورهای فقیرتر جنوب جهانی به طور کلی تنها مسئول ۸ درصد از مصرف بیش از حد از منابع در جهان بودند.

این آنالیز می‌گوید: «کشورهای با درآمد بالا محرک‌های اصلی فروپاشی اکولوژیکی جهانی هستند و باید فوراً استفاده از منابع خود را به سطوح منصفانه و پایدار کاهش دهند.»

بر اساس این مطالعه که در مجله Lancet Planetary Health  منتشر شده است این کشورها به دلیل بدهی‌های محیط زیستی به بقیه کشورهای جهان باید در کاهش شدید استفاده از منابع خود پیشقدم شوند تا از تخریب بیشتر جلوگیری کنند.

آسیب های محیط زیستی جهان

نویسنده اصلی این مطالعه، پروفسور جیسون هیکل از موسسه علوم و فناوری محیطی (ICTA-UAB) در بارسلون، می‌گوید یافته‌های این مطالعه چشمگیر و نگران‌کننده بودند.

او به گاردین گفت: «همه ما از میزان سهم کشورهای پردرآمد در استفاده بیش از حد از منابع شوکه شدیم. ما انتظار نداشتیم این‌قدر بالا باشد. اگر اکنون می‌خواهند به سطوح پایدار دست یابند، باید استفاده خود از منابع را به طور متوسط حدود ۷۰ درصد از سطوح موجود کاهش دهند.»

او می‌گوید، شواهد نشان می‌دهد که این امر مستلزم آن است که کشورهای ثروتمندی مانند بریتانیا و ایالات متحده «تمركز بر رشد تولید ناخالص داخلی را به عنوان هدف اولیه متوقف كنند و به جای آن اقتصاد خود را بر پایه حمایت از رفاه انسان و كاهش نابرابری سازماندهی كنند.»

هیکل و سایر نویسندگان این مقاله، سهم منصفانه‌ای از سطوح پایدار جهانی استفاده از منابع را بر اساس اندازه جمعیت بین کشورها توزیع کردند. سپس آن‌ها این سهم‌ها را از استفاده واقعی از منابع کشورها برای تعیین مازاد بر محیط‌زیستی در دوره ۱۹۷۰-۲۰۱۷ کم کردند.

استرالیا با ۲۹.۱۶ تن بیش از حد سرانه در جهان پیشتاز است و پس از آن کانادا با ۲۵.۸۲ و سپس ایالات متحده با ۲۳.۴۵ قرار دارند.

یانز پوتوچنیک، رئیس مشترک پنل سازمان ملل و کمیسیونر سابق محیط زیست اتحادیه اروپا، نتایج این مطالعه را «منطقی و درست» توصیف کرد.

او گفت: «کشورهای با درآمد بالا آنهایی هستند که واقعاً از مرزهای سیاره‌ای فراتر می‌روند. آنها قواعد بازی اقتصادی و استانداردهای [جهانی] را تعیین کرده‌اند و باید نشان دهند که قادر و آماده هستند تا راه بازگشت به پایداری را پیش ببرند.»

کیت راورث، اقتصاددان و از همکاران ارشد مؤسسه تغییرات محیطی دانشگاه آکسفورد، می‌گوید: «دوران جدیدی در پاسخگویی جهانی به لطف تحلیل‌های قدرتمندی مانند این در حال آغاز شدن است. معیارهای جدیدی مانند این، وضوح اخلاقی قدرتمندی را در مورد بی‌عدالتی‌های دیرینه بین شمال جهانی و جنوب جهانی به ارمغان می‌آورد.

مسئولیت غیرقابل انکار ثروتمندترین کشورهای جهان برای از بین بردن سیستم‌های حیاتی سیاره ما اکنون باید به غرامت‌های معنادار برای کسانی که بدترین آسیب دیده‌اند تبدیل شود.»

مطالعه جدید نشان می‌دهد که حدود ۴۴ درصد از حدود ۲.۵ تن مواد استخراج شده کره زمین توسط کشورهایی استفاده شده است که از سهم منصفانه استفاده از منابع فراتر رفته‌اند.

در همین مدت، ۵۸ کشور از جمله هند، اندونزی، پاکستان، نیجریه و بنگلادش در محدوده پایداری خود باقی ماندند.

به گفته هیکل، استراتژی‌های رشد باز می‌توانند زندگی مردم را بهبود بخشند، اگر تولیدکنندگان را ملزم به اقداماتی مانند گسترش حمل‌ونقل عمومی و تعمیر، بازیافت و استفاده مجدد از آنها کنند.

دکتر جما کرانستون، مدیر تجارت و طبیعت در مؤسسه رهبری پایداری کمبریج، می‌گوید ایده کاهش رشد اقتصادی دارای پتانسیل است، اما «نیازمند یک تغییر پارادایم از بخش شرکت‌ها و تغییر فعال [الگوهای] مصرف است.»

او همچنین می‌گوید: «کشورها و کسب‌وکارها به طور یکسان باید از کاهش تأثیر ما فراتر بروند و در عوض از رویکردهایی پیروی کنند که احیاکننده و ترمیم‌کننده هستند».

آیا تشعشعات ناشی از سنگ گرانیت سرطان زاست؟

پایان پیام

ترجمه و تنظیم: مریم قره‌گزلو

ایرانی‌ها چه دغدغه‌هایی دارند؟
اینجا را ببینید

خروج از نسخه موبایل