وضعیت حفاظتی لاله واژگون در ایران
به گزارش گلونی هر ساله در بهار نگرانی درباره لالههای واژگون fritillaria imperialis به اوج میرسد اما امسال دیدیم که از لاله واژگون به عنوان گیاه در معرض یا در حال انقراض نام برده شده است.
بدیهی است که لالههای واژگون در برخی نقاط چیده میشود و در بازار فروخته میشوند و برخی زیستگاهها هم در معرض چرای دام است اما واقعا اوضاع لاله واژگون در ایران چگونه است؟
ایران مرکز لالههای واژگون است و این گل زیبا در بسیاری از مناطق از کوهستان زاگرس میروید.
در چاپ جدید کتاب «طبیعت گردی با گیاهان ایران» تالیف دکتر مجید اسکندری، لالههای واژگون به عنوان در معرض تهدید آمده است: threatened plants
ایشان به گلونی گفتند: «گیاهان ایران هنوز در دستهبندیهای IUCN اتحادیه بین المللی حفاظت از طبیعت نیستند اما تجربه شخصی من میگوید لاله واژگون آسیبپذیر است.
لاله واژگون در ایران بیشتر از۲۰ گونه دارد و بر اساس مشاهدات و سفرهای متعدد و بررسیهای هرباریومی تخمین میزنم حدود ۶ گونه در وضعیت بحرانی CR، حدود ۱۵ گونه هم در وضعیت در معرض خطر EN و در معرض تهدید VU هستند. کلا حال لالههای واژگون ما خراب است.»
وضعیت حفاظتی لاله واژگون در ایران
نماشای گلونی را دنبال کنید
لاله واژگون که با نامهای لاله سرنگون و اشک مریم نیز شناخته میشود و گاهی ساقههای آن ۱۲۰ سانتیمتر از سطح زمین ارتفاع دارد.
لاله واژگون در نقش سرستونهای ساسانیها هم در موزه طاق بستان در کنار نقش پادشاه ساسانی دیده میشود.
میگویند این گل در آن زمان که گلوی سیاوش با تیغ تیز گرسیوز آشنا میشد، شاهد ماجرا بود.
در زبان لری به آن شیوار میگویند.
از پس آن اندوه، گلگونه رخ، سر به زیر افکند تا آرام آرام بر بیگناهی سیاوش اشک بریزد.
لالهواژگون چهارمین اثر طبیعی ملی ایران است و به عنوان یک اثر طبیعی ملی از تاریخ ۱۳۷۵/۱۱/۲۷ به مجموعه میراث طبیعی تحت مدیریت سازمان حفاظت از محیط زیست پیوست.
پایان پیام
ایرانیها چه دغدغههایی دارند؟
اینجا را ببینید