چگونگی رهاسازی زنبورهای پارازیت در مناطق آفت زده
به گزارش گلونی علیرضا نادری، پروانه شناس و پژوهشگر حوزه تنوع زیستی در سازمان حفاظت محیط زیست در گفتوگو با گلونی گفت:
یک عامل باعث بروز یک آفت نیست. او همچنین درباره نحوه رهاسازی زنبورهای پارازیت در مناطق آفتزده و استفاد از سم bt توضیحاتی ارائه کرد.
این گفتوگو را بشنوید:
پرونده گلونی درباره آفت پروانه برگ خوار سفید بلوط
این زنبورهای کوچک از خانواده Thrichogrammatidae هستند که در جهان حدود ۲۰۰ گونه از آنها شناسایی شده است ولی فقط چند گونه از آنها برای مبارزات بیولوژیکی استفاده میشوند. زنبورهای ماده عمدتا تخمهای خود را بر روی تخم سایر حشرات قرار میدهند و موجب عدم تفریخ تخم آن حشره میشوند. بدون این زنبورها تعادل اکولوژیکی طبیعت بر هم میخورد.
چگونگی رهاسازی زنبورهای پارازیت در مناطق آفت زده
پروانه برگخوار سفید بلوط در مکانهای گرم و با ارتفاع پایین زیر ۱۰۰۰ متر از سطح دریا را انتخاب و در آنجا فرم طغیانی به خودش میگیرد. این آفت تقریباً از اواسط بهار خودش را نشان میدهد.
تمام چرخه زندگیاش از مرحله تخمریزی، مراحل مختلف سنین لاروی، شفیره و بالغ را روی درخت طی میکند و تقریباً تا آبان حضور دارد.
مادههای این پروانه شبها به شدت به طرف نور جذب میشوند و در همان محل به طوری که حتی روی سطوح، دیوارها و مناطق حاشیه منبع نوری تخمگذاری هم انجام میگیرد.
تخمگذاری پروانه دقیقاً ۲۴ ساعت بعد از خروج از شفیره شروع میشود.
حشره ماده تخمهایش را در دسته جات ۶ تا ۱۲تایی و ۱۸تایی به صورت دانههای تسبیح روی بر قرار میدهد و هر حشره قادر است ۸۰ تا ۱۳۵ تخم بگذارد.
تخمها کروی شکل و به قطر یک میلیمتر در دو سطح زیرین و بالایی برگ به صورت ردیفی گذاشته میشود.
لاروها یك هفته بعد از تخم خارج میشوند و با تنیدن تار روی تنه درختان آن جابهجا میشوند. سطح بدن لارو از موهای زیادی پوشیده شده است.
شدت تغذیه در لاروهای سن آخر و یا ماقبل آخر بسیار زیاد است.
این آفت ۵ سن لاروی دارد و یک مرحله پیش شفیرگی و شفیرگی.
زمستانگذرانی این آفت به شکل لارو سن دوم یا سوم زیر پوست درختان آلوده است و از آبان ماه شروع میشود و تا فروردین ادامه دارد.
درختان بلوط آسیبدیده که به دنبال تجدید حیات هستند، در مرحله بعدی هم به شدت مورد هجوم این آفت قرار میگیرند.
پایان پیام
ایرانیها چه دغدغههایی دارند؟
اینجا را ببینید