منطقه یخچالی دماوند به سرعت آب میشود
به گزارش گلونی ابوالفضل زمانی در صفحه یخچالهای کوهستانی ایران نوشت:
ایران بخاطر قرار گرفتن یخچالهایش در یکی از گرمترین نقاط در بین تمامی مناطق یخچالی جهان، بیشتر از هر جای دیگری شاهد کاسته شدن از حجم یخچالی خویش است.
در برخی از یخچالها مثل منطقه یخچالی دماوند، تقریبا به سرعت آب شدن برفِ بعد از بارش رسیده است. به طور مثال «دره یخار» تا این تاریخ، تا دوراهی اول کامل خاک است. «هسارچال» یکی از مناطق یخچالی قدیمی، ایام پر تنشی را سپری میکند. اگر تصاویر ماهوارهای بود، به راحتی تصاعد در فروکش کردن صفحات یخی در کوهستانهای ایران را میتوانستیم ببینیم.
ایران حتی قبل از شدت گرفتن وضعیت گرمایش زمین، برخی از مناطق یخچالی خود را از دست داده بود مثل: یخچال سیالان، یخچال خلنو و یخچال دنا. بنظر میرسد یخچالهای زردکوه گزینه بعد باشند!
بر اساس نشانههای محیطی خطوط برف کوهستان، سرعت آب شدن برفچالها تا ۲۷ خرداد ۱۴۰۲، شدت گرفته و با توجه به گرمای هوا و بارش بارانهای ناگهانی به نظر میرسد امسال یکی از گرمترین سالهای تاریخ، از زمان پیدایش یخچالهای کوهستانی را تجربه خواهیم کرد.
به طور جدی خطر ریزشهای یخچالی، شکستن سطوح یخ و لایههای زیرین و تخلیه مخازن یخچالی و بروز سیل دور از ذهن نیست. سیل در ونداربن و رودبارک، سیل در روستای اهرینه و گزانه و پایین دستِ یخار که دو منطقه کاملا در معرضند.
یخچالهای سبلان، هرم و کسری شاهد ریزش و ناامنی زیاد خواهد بود و حتی با ورود فصل سرما نیز همچنان مستعد ریزش سنگ خواهند بود. شواهدی عینی برای این تغییرات وجود دارد.
یخچالهای منطقه اشترانکوه و زردکوه نیز پرافتترین عمق یخهایشان را نظارهگر خواهند بود.
صعودکنندگان و ساکنینی که در معرض آثار این دگرگونیها هستند، جوانب احتیاط را رعایت کنند.
متاسفانه شاهد تصاعد در آثار گرمایش زمین بر زیستمندان و زیستبومها هستیم و بلاشک انسان خود باید منتظر بیشترین ضرر و خسارت باشد.
پایان پیام
حادثه سقوط سنگ در دماوند و چند نکته