نقش برجسته های تخت جمشید چه کسانی هستند؟
به گزارش گلونی این روزها نقش برجستههای تخت جمشید به نوعی مورد توجه قرار گرفتهاند.
بعد از آن که شهرداری تصویر یکی از این نقشبرجستهها را با عنوان زنی باحجاب در دوره باستان معرفی کرد، ما هم تصمیم گرفتیم تا به شمارش انسانهایی که بر نقشبرجسته دیواره پلکان شرقی کاخ آپادانا دیده میشوند بپردازیم.
در این پلکان ۲۳ گروه به نمایندگی از قوم و قبیله خود در حال پیشکش هدایای نوروزی به خشایارشا حکاکی شده که هریک از این گروهها به وسیله درخت سروی از یکدیگر مجزا شدهاند.
نقش برجسته های تخت جمشید
گروه اول شامل ۹ نفر ماد هستند که شلوار چرمین به پا داشته، چکمه و نیمتنه پوشیدهاند. گروه دوم، اقوام خوزی شامل ۶ نفراند با دامن چیندار که به جای کلاه موبند بر سر دارند.
بعد از آنها ارمنیها قرار گرفتهاند که ۳ نفراند و در حالی تصویر شدهاند که دارند اسبی آماده را به پیشگاه شاه میبرند و بعد شاهد گروه ۴نفره هراتیان هستیم که سر، چانه و گردن خود را با یک شال بزرگ پوشاندهاند و گفتنی است که همه این چهار نفر مرد هستند.
پنجمین گروه از گروه هدیهآوران ۶ نفر بابلی با کلاههایی منگولهداراند و جامهای گشاد پوشیدهاند. بعد از بابلیها لودیهایها، مردمان غرب ترکیه امروزی را شاهد هستیم و سپس رخجیهای افغانستان امروزی که البته آنها هم صورت و چانه خود را پوشاندهاند، میبینیم.
گروه هشتم، در این نقشبرجسته آشوریان بینالنهرین هستند و بعد کاپادوکیهایها (کاپادوکیه در جنوب دریای سیاه) در یک گروه ۵ نفره. سپس مصریها قرار دارند که البته نقش آنها تا حد زیادی از بین رفته اما قابل تشخیص است.
در گروه یازدهم سکاییان قرار دارند که رهبرشان با یک کماندان بزرگ جلودار باقی گروهش ایستاده و نمایانگر جایگاه رفیع آنان در امپراتوری هخامنشی است.
سپس ایونیهایها (یونانینژادانی از غرب ترکیه امروزی، بلخیان، گنداریان از دره کابل، پارثویها، گروهی دیگر از سکاها، هندیها، سکاهای اروپایی، عربهای اردن و فلسطین، زرنگیان در سیستان، لیبیاییها و دست آخر حبشیها را شاهد هستیم.
هرکدام از این اقوام با لباس مخصوص و هدایای مخصوص به حضور شاه رسیدهاند و تصویر زیبایی از وحدت و کثرت امپراتوری هخامنشی ارائه میدهند، با این حال، در بین هیچیک از ۲۳ گروه معرفی شده، هیچ زنی، چه با حجاب سر یا چه بدون حجاب سر، وجود ندارد و تمام این آدمهای تصویر شده در این ۲۳ گروه مردان امپراتوری هخامنشیاند.
درباره تخت جمشید بیشتر بخوانید.
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری