معرفی ایزدان اندیشه زرتشتی
به گزارش گلونی ایزدان در اندیشه زرتشتی پس از اهورامزدا و امشاسپندان قرار میگیرند.
هرکدام از آنها نمایندهای از پدیدهای طبیعی، اندیشهای نیکو یا عملی درست هستند و به مقابله با دیوان و حفظ نظم کیهانی مشغولاند.
بعضی از این ایزدان البته سابقه طولانیتری داشته و تاریخ اسطورهای آنها به دوران پیشازرتشتی باز میگردد. یعنی زمانی که اقوام هندواروپایی و هندوایرانی از هم جدا نشده بودند.
در این یادداشت قصد داریم تا به معرفی دو تن از این ایزدان بپردازیم.
معرفی ایزدان اندیشه زرتشتی
مهر، میثره، میترا: هرچند ایزدمهر از ایزدان پیشازرتشتی است.
اما باید بدانیم این ایزد در اندیشه زرتشتی هم نقش پررنگی ایفا میکند. برخلاف امروز که کلمه مهر و ایزد مهر یک تصویر مونث را در ذهن مجسم میکند، باید بدانیم که این ایزد مذکر است و اوست که وظیفه نظارت بر پیمانها و به خصوص پیمان میان اورمزد و اهورامزدا را برعهده دارد.
در زمانی که پیمانها حفظ نشده و شکسته شوند هم ایزد مهر چهره ایزد جنگ به خود میگیرد و به جنگ با پیمانشکنان میرود.
اناهید، ناهید: ایزدبانو اناهید هم از ایزدان پیشازرتشتی محسوب میشود و در بین مردمان هندواروپایی نقش مهم و تاثیرگذاری دارد.
او خردمند، زیبا و ایزدبانو عشق و باروری است. از این رو میتوان اناهید را با آفرودیت در یونان و ایشتر در بابل و همچنین با ایزدبانو سَرسوَتی در آیین ودایی هند همسان دانست.
در آبانیشت اوستا، کتاب مقدس بهدینان زرتشتی او به صورت زنی جوان، زیبا، سپیداندام، آراسته به جواهرات و تاجی با صد ستاره بر سر و تنپوشی زرین به تصویر کشیده شده است.
برای آشنایی با سایر ایزدان اندیشه زرتشتی میتوانید به یادداشت ایزدان در اندیشه زرتشتی مراجعه کنید.
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری