کتاب الیزابت فینچ؛ روایتی از عشقی نافرجام در دل تاریخ
به گزارش گلونی کتاب الیزابت فینچ داستان عاشقانهای که خواندنش پیشنهاد میشود.
در کانال مرکز فرهنگی شهرکتاب درباره این کتاب آمده است:
امیدطبیب زاده
جولین بارنز، الیزابت فینچ، ترجمه محمدرضا ترکتتاری، تهران، نشر نی، ۱۴۰۱، ۲۲۷ ص.
تاریخ در این رمان چون امری همیشه جاری و حاضر تصویر شده است. ماجراهای این رمان (۲۰۲۲) در عصر حاضر آغاز میشود اما دیری نمیگذرد که سخن از جولین مرتد (مقتول ۳۶۳م) به میان میآید و سپس مرز میان گذشته و حال به هم میریزد.
جولین مرتد همان امپراتورِ از مسیحیت برگشته رومی است که در نبرد تیسفون (۳۶۳م) به دست ایرانیان کشته شد.
او حاکمی کثرتگرا بود که ترحم بر مسیحیان و ارشاد آنان را شایستهتر از سرکوب و قتل آنان میدانست؛ و معروف است که در بستر مرگ نیز، خود را نه مغلوب ایرانیان، بلکه مغلوب مسیحیت نوپا دانسته بود.
با مرگ جولین مرتد افول امپراتوری روم شیب بیشتری گرفت و دیری نگذشت که کلیسای رومی یکی از مخوفترین دورههای تاریخ بشری را معروف به قرون تاریک پدید آورد.
نویسنده از زبان قهرمانان رمان بحث میکند که تنوع و کثرت زیباترین و مهمترین عناصر در زندگی انسانها هستند، و به همین دلیل هرکس باید سعی کند شیوه «مستقل فکر کردن» را فراگیرد، و نیز یاد بگیرد که به فکار دیگران احترام بگذارد.
از شخصیتهای جالب این رمان میتوان به جولین آکلانومی (۳۸۶-۴۵۵م) اشاره کرد که میگفت غریزه جنسی امری خداداد است و سزاوار نیست کلیسا این عطیه باشکوه را به گناه نخستین نسبت بدهد و سپس برای زدودن آن، طفل معصوم را غسل تعمید بدهد!
آیا واقعاً اگر جولین مرتد در نبرد تیسفون کشته نمیشد و اگر میتوانست شُکوه کثرتگرای امپراتوری را از گزند مسیحیان تکقطبی و دشمنان قسمخورده آزادی و حکمت یونان و روم باستان برهاند، دیگر رنسانسی شکل نمیگرفت؟ این سؤالی است که کتاب طرح میکند و هر خواننده خود باید بدان پاسخ دهد.
نویسنده جز دو اشاره جزئی، هیچ سخنی از داعش به میان نمیآورد، اما شکلگیری تمام ایدئولوژیهای مستبد و تکقطبی را به لحظهای نسبت میدهد که تاریخ به بیراهه میرود و کثرتگرایی قربانی ایدئولوژیهایی میشود که اشتیاق به یک و فقط یک چیز را بهجای شوق به زندگی با تمام تنوعاتش دامن میزند.
وقتی این رمان کوتاه را تمام کردم احساس کردم کتابی چندصد صفحهای خواندهام! کتاب بهزیبایی ترجمه شده و با توضیحات مفصل و راهگشای مترجم همراه است. خواندن آن را به دوستان عزیزم توصیه میکنم.
برای تهیه کتاب بر روی لینک کلیک کند
معرفی سایر کتابها را اینجا بخوانید
پایان پیام