از اورارتو تا ارمنیا؛ اورارتوییان چه کسانی بودند؟
به گزارش گلونی در شمال غربی فلات ایران سرزمینی قرار داشته است به نام اورارتو (نائیری) که هسته اصلی حکومت آن شامل مناطقی است در کنار دریاچه وان و ارمنستان امروزی. سرزمین اورارتوییان در دوران اوج خود تا دریاچه ارومیه نیز کشیده میشد.
این سرزمین آباد و پررنق بر سر راه دریای سیاه قرار گرفته و همواره مورد تهاجم قدرتهای آن زمان منطقه مانند آشوریان بود. با وجود این حملات اما حکومت اورارتو برقرار بود و در هزاره اول قبل از میلاد به دوران اوج شکوه و عظمت خویش رسید. این حکومت دارای اقتصاد، فرهنگ پیشرفته، خط و زبان مخصوص به خود بود.
این اقوام را میتوانیم ترکیبی از اقوام بومی آسیانی و گروههای مهاجر آریایی که از هزاره دوم قبل از میلاد به مرور وارد این سرزمین شده و با بومیان آمیختهاند، بدانیم. تا اینکه سرانجام در هزاره اول پیش از میلاد آریاییها از حیث نژاد بر سایرین غالب شدند و از این تاریخ به بعد باید اورارتوییها را آریایی بدانیم.
ارمنیها از اقوام هند و اروپایی به مرور توانستند فلات مرتفع اورارتو را تصرف کرده و خط و زبان خود را بر آن منطقه تحمیل کنند. تا جایی که این سرزمین بعدها به جای اورارتو ارمنیا (ارمنستان) نام گرفت.
در نیمه دوم هزاره اول قبل از میلاد سرانجام آشور توانست بر این سرزمین پررونق دست پیدا کند و تا اواخر این هزاره اورارتو در دستان آشور بود تا زمانی که مادها بر آشوریان پیروز گشته و به دنبال آن اورارتو نیز تحت سلطه ماد درآمد.
در این زمان بود که اورارتو به ارمنیا بدل شده و تا سالیان دراز از مهمترین ایالات شاهنشاهیهای ایران باستان گشت. نام ارمنیا نیز برای اولینبار در کتیبه بیستون داریوش هخامنشی در شمار ساتراپهای این شاهنشاهی دیده شده است.
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری