چه کسانی در قدرت یابی داریوش هخامنشی نقش داشتند؟
به گزارش گلونی بعد از مرگ کمبوجیه دومین شاه سلسله هخامنشی امپراتوری به دست مدعیان افتاد.
در چنین زمانی فردی از خاندان هخامنش به نام داریوش همراه با تنیچند از یاران خویش برخاست، شورشها را سرکوب کرد و بر تخت سلطنت شاهان هخامنشی نشست. در این یادداشت به معرفی همراهان داریوش هخامنشی خواهیم پرداخت.
قدرت یابی داریوش هخامنشی
اوتانه: اوتانه فرزند ثوخره و برادر کاساندانه، همسر کوروش کبیر هخامنشی یعنی دایی و همینطور پدرزن کمبوجیه بود و از بزرگان دربار به شمار میرفت که بعد از سرکوب توطئه ی گئوماته داریوش حکومت کاپادوکیه را به او سپرده و دخترش را نیز به عقد خود درآورد.
ویندفرنه: فردی که داریوش در کتیبه بیستون با لقب کماندار از وی یاد کرده است و با اینکه در سرکوب شورشها نقش پررنگی ایفا کرده بود، چندی بعد به دست داریوش و احتمالا به دلیل تضاد منافع کشته شد.
ویدرنه: ویدرنه با به قدرت رسیدن داریوش شهرب ارمنستان شده و حکومت آن سامان در خانواده او به صورت موروثی درآمد و حتی تا میانه دوره شاهان سلوکی نیز ادامه داشت. پسر ویدرنه هم به جرگه فرماندهان گارد جاویدان داریوش پیوست.
گوبریاس: گوبریاس پدر زن داریوش بود که بعدها با خواهر داریوش ازدواج کرد. تصویر این شخصیت مهم را به عنوان نیزهدار در بیستون و نقش رستم میتوانیم مشاهده کنیم. در ارواح باروی تخت جمشید گاها به عنوان خان قبیله پتیشخواری از او یاد شده است. پسر گوبریاس با نام مردونیه نیز فرمانده سپاه خشایارشا در جنگ با یونانیان بود.
بغابوخشه: بغابوخشه از زمان کوروش یکی از درباریان پرنفوذ بود که پسر و نوهاش نیز به ترتیب توانستند حاکم بابل و فرمانده سپاه شوند. با این وجود، به نظر میرسد که فرزندان بغابوخشه آن طور که باید مورد توجه داریوش نبودهاند.
آسپچنا: او نیز کماندار داریوش بوده و تصویر حکشدهاش در نقش رستم قابل مشاهده است. نام این فرد در تواریخ هرودوت نیز ضبط شده، با این حال، نام او در فهرست یاران داریوش در بیستون ذکر نشده و جای آن داریوش به فردی به نام اردومنش پسر وهوکه اشاره کرده است.
روایت مورخان یونانی از تولد و قدرت یابی کوروش هخامنشی
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری