دین ارمنی ها در گذر زمان
به گزارش گلونی در دورانی که ارمنستان زیر سلطه هخامنشیان و یکی از شهربیهای آنان بود، ارمنستان از آیین زرتشت پیروی میکرد و تا اواخر دوره اشکانی نیز مردمان این سرزمین بیشتر زرتشتی یا آنطور که منابع رومی میخوانند، مجوس بودند.
تا اینکه در دوران شاهان ساسانی در مخالفت با این خاندان مسیحیت را پذیرفته و نبرد خصمانهای را بر ضد آیینهای قدیمیتر آغاز کردند.
آنگونه که از منابع به ما رسیده، ارامنه آرامزد که شکل اشکانی اهورامزدا بوده است را به عنوان خالق آسمان و زمین و همینطور پدر همه خدایان میشناخته و او را آورنده همه چیزهای خوب میدانستند.
دین ارمنی ها در گذر زمان
در عین حال، سپندرمت نیز که برای ما یادآور سپندارمد امشاسپند است هم به عنوان محافظ زمین از احترام زیادی برخوردار بوده است. در کنار آرامزد و سپندرمت معابد مهر، پسر اورمزد و وهگن، ایزد بهرام نیز در ارمنستان دیده میشود.
آناهیت نیز یکی از ایزدبانوان محبوب آن سرزمین بوده و با عنوان بانوی نجیب، مادر همه دانشها و دختر بزرگ اورمزد بزرگ و توانا شناخته میشده است.
تکرار کلمات «پدر»، «پسر» و «دختر» نیز گویا تمثیلی بوده و بعدها در سده چهارم میلادی برخی آبای مسیحی از این تمثیل استفاده کرده تا بگویند آیین قدیمی شباهت زیادی با توحید دیانت مسیحی دارد.
ثنویت زرتشتی را در میان زرتشتیان ارمنی نیز شاهدیم و اشاره به هرمن یا همان انگرهمینو، دوها یا همان دیوها و پریکها را در نوشتههای مربوط به ارمنیان میتوانیم ببینیم.
زمانی که ارمنستان مسیحیت را پذیرفت، تقریبا تمام معابد ایزدان و تندیسهای آنان که البته به دست یونانیان ساخته شده بود، نابود شدند و امروز کلمه اشکانی آتوروشن به معنی جایگاه آتش روشن برای آتشکده از زبان ارمنی باقی مانده است.
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری