خانه » محیط زیست » قاچاق چوب تبری بر تنه جنگل
قاچاق چوب تبری بر تنه جنگل

قاچاق چوب تبری بر تنه جنگل

قاچاق چوب تبری بر تنه جنگل

جنگل‌های شمال کشور با وسعتی حدود ۲ میلیون هکتار بزرگ‌ترین جنگل ایران و منطقه خاورمیانه است که به جنگل‌های ناحیه رویشی هیرکانی، جنگل‌های مرطوب و جنگل‌های صنعتی شمال شهرت یافته‌اند. نوار سبزی که حاشیه جنوبی دریای خزر و نیم‌­رخ شمالی رشته کوه البرز را به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر، عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر و ارتفاع ۲۸۰۰ متر از سطح دریا پوشانده‌اند.

بهره­‌برداری صحیح و اصولی از جنگل با مدیریتی مبتنی بر علم و تجربه، جنگل را به‌­عنوان منبعی تجدیدپذیر برای سلامت محیط زیست و حافظ تنوع اقلیمی ایران حفظ می‌­کند. در صورت تخریب، هر جنگل بنابر گونه و محیط زیست آن، بین ۳۰ تا ۳۰۰ سال برای بازسازی خود به زمان نیاز دارد.

یکی از مهم­ترین تهدیداتی که متوجه جنگل‌­های شمال ایران است و سبب تخریب پهنه­ سبز نقشه ایران می­‌شود، بهره‌­برداری­‌های غیرمجاز و قاچاق چوب­‌های جنگلی است.

به گزارش گلونی نتایج بررسی‌­­های انجام شده در این حوزه نشان می­‌دهد با وجود این­که فروپاشی نظام مدیریت جنگل و نداشتن طرح و برنامه حفاظت از آن، علت اصلی قاچاق چوب در ایران است، نباید از عواملی چون «رشد جمعیت و افزایش رقابت در تصاحب منابع»، «بی‌کاری، مشکلات معیشتی و نزول رفاه اجتماعی جامعه»، «نیازهای چوبی جنگل‌­نشینان و نبود یا کمبود کالای جایگزین» و «تضعیف باورها و ارزش‌­های اخلاقی حفاظت از منابع طبیعی»، غافل شد. عواملی که علاوه‌­بر فراهم کردن بستر مناسب جهت قاچاق چوب، نشان­‌دهنده ضعف اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی جامعه نیز هستند.

باید در نظر داشته باشیم نیاز شدید صنایع چوبی کشور و وجود شبکه متعدد جاده‌ای در مناطق جنگلی، فرصت و شرایط راحت­‌تری برای قاچاقچیان فراهم می‌آورد و احتمال قاچاق این گنجینه طبیعی را افزایش می‌­دهد.

مدیرکل تعزیرات حکومتی گیلان گفت: ۳۰ درصد از پرونده های وارده به شعب تعزیرات حکومتی استان در پنج ماهه امسال مربوط به قاچاق چوب بوده است.

امینی از تشدید مجازات ها در حوزه قاچاق چوب این‌گونه خبر داده: «به دنبال اصلاح قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز، برخورد با قاچاق چوب آلات جنگلی را با حساسیت انجام می دهیم؛ همچنین شعبه ویژه تعزیرات حکومتی برای رسیدگی به پرونده های قاچاق چوب را راه اندازی کردیم که علاوه‌­بر جزای نقدی، ضبط خودروی حامل چوب قاچاق به نفع دولت نیز در دستور کار است.»

قاچاق چوب تبری بر تنه جنگل
قاچاق چوب تبری بر تنه جنگل

قاچاق چوب تبری بر تنه جنگل؛ راه­‌کار کارشناسان چیست؟

با توجه به اینکه مجازات‌­های قانونی اغلب برای مجرمان بازدارنده نیستند و آن­ها پس از پرداخت مبالغ جریمه به حرفه غیرمجاز خود ادامه می‌­دهند، کارشناسان محیط زیست موارد زیر را به­‌عنوان جوانه‌­هایی برای سبز نگه­‌داشتن این خطه به یادگار مانده از دوره سوم زمین­‌شناسی مطرح کرده‌­اند:

– مدیریت و حفاظت از جنگل­ها با مشارکت جوامع محلی

– اشتغال­‌زایی و کاهش وابستگی جوامع جنگل­‌نشین به جنگل از طریق توسعه معیشت­‌های سازگار مکمل و جایگزین

– فراهم کردن زمینه برای دستیابی روستاییان به مصالح ساختمانی جدید و ساماندهی ساخت‌و­ساز در مناطق جنگلی

– تقویت آموزش و نظام اطلاع­‌رسانی و ارتقای آگاهی­‌های عمومی و اشاعه فرهنگ و اخلاق محیط­‌زیستی

-تامین نیازهای چوبی کشور با توسعه زراعت چوب و حمایت از واردات چوب.

پایان پیام

از قاچاق چوب در گلونی بیشتر بخوانید

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به بالا بروید