دکتر سید آهنگ کوثر، پدر دانش نوین آبخوانداری
به گزارش گلونی سید آهنگ کوثر در سال ۱۳۱۵ در شهر شیراز متولد شد. او تحصیلات خود را تا مقطع دکتری در رشته آب، خاک و گیاه با گرایش مهندسی آبیاری و آبشناسی جنگل ادامه داد و از دانشگاه ایالتی اورگن آمریکا مدرک تحصیلی خود را اخذ کرد.
دکتر سید آهنگ کوثر را پدر دانش نوین آبخوانداری در ایران میشناسند. او با کاشت درختان اکالیپتوس و آکاسیا و ایجاد جنگل گربایگان توانست طرح تحسین شده از سوی یونسکو را تحت عنوان یک الگو برتر در مدیریت منابع آب در مناطق خشک جهان را ازآن خود کند.
جوایز دکتر کوثر محدود به طرح تحسین شدهاش نبود و او توانست جوایز متعددی چون جایزه بهترین مقاله آبخیزداری سالهای ۱۳۶۹ و ۱۳۷۰ در سال ۱۳۷۲ را از دست حسن حبیبی معاون اوّل وقت رئیسجمهوری بگیرد. او برنده مدال پژوهش درجه سه در ۱۳ اردیبهشت ۱۳۷۵ که اهدا شده توسط رئیسجمهوری وقت، برنده جایزه دوم خوارزمی برای پژوهش کاربردی در سال ۱۳۷۵، برنده مدال طلای مالکیت معنوی جهانی در تاریخ ۱۷ بهمن ۱۳۷۵، برنده جایزه ملی محیط زیست در سال ۱۳۷۹، برنده جایزه ۳۰ هزار دلاری سازمان اسکان بشر در سال ۲۰۰۴ و برنده جایزه ۲۰ هزار دلاری رودخانههای بزرگ ساخته دست بشر در سال ۲۰۰۵ اهدا شده توسط رئیس وقت یونسکو شد.
دکتر آهنگ یک بیابان بهنام گربایگان در شهرستان فسا استان فارس را به وسیله آبخوانداری به یک جنگل زیبا تبدیل کرد. او معتقد بود که با آبخوانداری و آبخیزداری میتوان کشور را از کم آبی و بحران غذا نجات داد و با اقتصاد سبز و آبادانی اداره کرد. ایشان بیان میکردند که هزینه آبخوانداری بسیار کمتر از سدسازی است.
دکتر کوثر با تأکید بر اینکه من ضد سدسازی نیستم، گفته بودند: من ضد تلف کردن و نادانی هستم. در سال ۱۳۶۹ در ژاپن سدی خاکی را دیدم که ۳۰۰ سال از عمرش می گذشت. ارتفاع سد ۱۴ متر بود. در این مدت طولانی فقط یک متر از کف آبگیر سد را گل پر کرده بود. ۱۴ را ضرب در۳۰۰ کنید، ببینید چند سال طول میکشد تا این سد از گل پر شود، در شرایطی که بارندگی در آنجا ۱۸۰۰میلیمتر در سال است؛ اما در ایران مساله به گونهای دیگر است. در تهران سد لار، سد لتیان، سد طالقان را میسازیم. اگر هم لازم شد از چند صد کیلومتر آن سمتتر آب میآوریم. در ایران سد را که میسازند، بعد متوجه میشوند از گل پر میشود. برای همین آبخیزداری بعد از سدسازی در ایران آغاز شد. سد کرج که یکی از بهترین شرایط رسوبگیری در بین سدها را دارد نیز پر از گل است. ما در اینجا سدداری داریم، نه آبخیزداری.
دکتر کوثر سیل را نفرین شده نمیدانست و سیل را یک فرصت برای سیراب نمودن زمین تشنه ایران و جلوگیری از فرسایش خاک ارزشمند آن میدانست.
دکتر سید آهنگ کوثر در اول آبان ۱۴۰۳ درگذشت. یادشان گرامی.
پایان پیام