درخواست جلوگیری از تخریب و تعرض به میراث فرهنگی ایران
به گزارش گلونی فعالان حوزه میراث فرهنگی و علاقمندان به آثار باستانی و تاریخی از وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی قطع امید کردهاند. به عبارتی آنها به این نتیجه رسیدند که وزیر م.گ.ص به جای آنکه در زمین خودی توپ بزند، ترجیح داده پاس گل را خود برای تیم حریف ارسال کند.
اینها بخشی از ماجرای «بازنگری حرایم میراثی» است. دردسر از جایی شروع شد که این کلمه مبهم و عجیب «بازنگری» پایش را گذاشت در حریم بافتهای تاریخی.
حریم بافت تاریخی به هزاران دلیل توسط کارشناس میراث فرهنگی و تاریخی تعیین میشود. این کارِ منطقی، به این دلیل صورت میگیرد که میراث تاریخی، پتانسیل مالی و غیرمالی کافی برای انتقال به نسل بعدی را دارد. تا به امروز نیز حریم بافتهای تاریخی مشخص شده؛ اما مسئله اینجاست که عدهای از کم کردن حریم بافت تاریخی بسیار سود خواهند برد. اینجا مسئله هزینه-منفعت پیش میآید. اما مهمتر از آن موضوع این است که آیا حق داریم میراث تاریخی یک ملت را به دلیل سود کوتاهمدت، در خطر نابودی قرار دهیم؟
وزیر م.گ.ص اگرچه باید علمدار حفظ این حریم باشد اما به هر دلیلی که تصمیم گرفتند دستور «بازنگری» (شما بخوانید کوچککردن) حریم تاریخی شهرهایی مثل سبزوار، گرگان و غیره را صادر کردهاند.
کار به جایی رسیده که منتقدان طرح بازنگری حریم، از وزیر قطع امید کرده و دست به دامان رئیسجمهور شدند.
آنها از پزشکیان خواستهاند شخصا به مسئله ورود پیدا کند و تا دیر نشده جلوی این طرح را بگیرد.
سؤال اصلی شاید این باشد که آیا کارشناسان قبلی میراث فرهنگی در تشخیص حریم بافت تاریخی اشتباه کردهاند؟ اگر اشتباه نکردند که باید همان رویه ادامه یابد و اگر اشتباهی در تشخیص حریم داشتند، باید اجازه دفاع از خود را داشته و یا محاکمه شوند.
در هر حال، شهروندان ایران حق دارند که نسبت به آثار باستانی و تاریخی کشور خود حساس باشند و پاسخی منطقی و علمی را از مسئولین مطالبه کنند.
شما هم میتوانید برای ثبت درخواست خود به این کارزار بپیوندید.
درخواست جلوگیری از تخریب و تعرض به میراث فرهنگی ایران
پایان پیام
نویسنده: یاسمن سعادت
بیشتر بخوانید: معروف ترین محوطه باستانی ایران کجاست؟