سخنرانی باریس مجنونیان درباره وضعیت نگران کننده هیرکانی
به گزارش گلونی نشست بررسی ابعاد حقوقی و آثار محیط زیستی تبصره ۱ ماده ۳۶ برنامه هفتم توسعه (برداشت درختان شکسته و افتاده) با حضور دکتر یاریس مجنونیان، عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران و دکتر محمد عواطفی، عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران در تهران برگزار شد.
یونس خسروبیگی، دانشجوی حقوق و کنشگر محیط زیست دبیر این نشست بود.
سخنان دکتر باریس مجنونیان:
وضعیت نگرانکننده جنگلهای ایران
دکتر «باریس مجنونیان»، عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تهران، در نشست بررسی ابعاد حقوقی و محیط زیستی تبصره ۱ ماده ۳۶ برنامه هفتم توسعه، با ارائه آمار و تحلیلهایی به بررسی وضعیت جنگلهای ایران پرداخت. وی با اشاره به اینکه ایران تنها شش تا هشت درصد از مساحت خود را تحت پوشش جنگلی دارد، کشور را در دسته کشورهای «فقیر جنگلی» قرار داد. زیر ده درصد پوشش گیاهی یعنی فقر در جنگل.
کاهش شدید پوشش جنگلی ایران
وی افزود: «در دهه ۴۰، ایران حدود ۱۸میلیون هکتار جنگل داشت، اما اکنون این میزان به حدود ۱۲ میلیون هکتار کاهش یافته است. .هیرکانی هم که به ۱.۶ میلیون هکتار رسیده است. سرانه جنگل در کشور ما برای هر فرد ایرانی، به شدت کمتر از متوسط جهانی است. یعنی سرانه ما بین ۰.۱۵ تا ۰.۲ هکتار اما سرانه جهانی ۰.۶ هکتار است. این وضعیت نیازمند توجه و بازنگری جدی در سیاستهای مدیریت منابع طبیعی است.»
جنگلهای هیرکانی؛ یک میراث بینظیر جهانی
دکتر مجنونیان جنگلهای هیرکانی را به عنوان یکی از ارزشمندترین اکوسیستمهای جنگلی دنیا معرفی کرد و گفت: «این جنگلها با قدمتی بین ۲۵ تا ۵۰ میلیون سال، ظرفیت اکولوژیکی شگفتانگیزی دارند که در دنیا بینظیر است. با این حال، بهرهبرداری غیرعلمی و فشارهای انسانی باعث کاهش موجودی سرپا و ظرفیت رویش این جنگلها شده است.»
نبود مدیریت علمی و تخصصی
وی به ضعف مدیریت و نبود برنامههای علمی جنگلداری اشاره کرد و گفت: «در سالهای اخیر، نیروی متخصص از سازمان جنگلها تخلیه شده و مدیریت جنگلها بیشتر به برداشتهای غیرعلمی و صنعتی محدود شده است. این امر باعث شده است که جنگلهای ما از نظر ذخایر چوب و زیستبوم طبیعی به شدت آسیب ببینند.»
ضرورت بازنگری در سیاستهای جنگلداری
دکتر مجنونیان در پایان تأکید کرد: «مدیریت جنگلها نیازمند تدوین طرحهای جامع و علمی است. حفاظت از جنگلها تنها به معنای برداشت چوب نیست، بلکه باید به تمام خدمات زیستمحیطی جنگلها از جمله حفاظت از آب و هوا، خاک، حیاتوحش و روان انسان توجه ویژه شود. اگر این روند ادامه پیدا کند، نه تنها میراث طبیعی کشور را از دست خواهیم داد، بلکه با مشکلات بزرگی در زمینه پایداری زیستمحیطی روبرو خواهیم شد.»
وضعیت نگران کننده هیرکانی
دکتر مجنونیان با اشاره به کاهش موجودی چوب در جنگلهای ایران گفت: «در دهه ۴۰، موجودی سرپای چوب در جنگلهای هیرکانی به گاه ۷۹۰ مترمکعب در هکتار بود، اما امروز این رقم به کمتر از ۲۵۰ مترمکعب کاهش یافته است. این کاهش نشاندهنده برداشتهای بیرویه و غیرعلمی است که علاوه بر تخریب اکوسیستمهای جنگلی، به کاهش خدمات زیستمحیطی جنگلها نیز منجر شده است.»
پایان پیام
دیگر سخنرانیهای این نشست را اینجا بشنوید و بخوانید