کلاه پارسی نمادی از جایگاه قدرت و آیین
از روی مستندات میتوانیم بفهمیم پوشش سر یا کلاه مهمترین بخش پوشش پارسیان بوده است. کلاه یا پوشش سر جایگاه اجتماعی صاحبش را نشان میداد و در بین درباریان هفت نوع داشت.
به گزارش گلونی مدل ساده و سربندی کلاه پارسی را نگهبانان میبستند. مدلی که دارای نوارهای حلقوی بوده، بر سر سربازان عیلامی و پارسی بسته میشد و نوع پهنتر آن را پیشکاران استفاده میکردند.
چهارمین نوع این کلاه مثل شالی از ابریشم، کتان یا پشم بوده و به طور کامل دور سر، گردن و حتی صورت پیچیده میشده است. این نوع پوشش را خدمه خان شاهی و نزدیکان او برای جلوگیری از آلوده شدن فضای اطراف شاه میپوشیدند. البته مغان هم همیشه این پوشش را داشتند تا آتش مقدس را با نفس آلوده نکنند. این پوشش هنگام سفر در سرما و طوفان کاربرد فروان داشت.
پنجمین نوع پوشش سر، کلاههای ساده و استوانهای شکل بود که درباریان بلند آن را بر سر میگذاشتند. کلاههای شیاردار و بیشیار هم دو نوع آخر پوشش سر صاحبمنصبان پارسی را تشکیل میدهند که یونانیان به آن میثره میگفتند.
سوارهنظام هم چهار نوع پوشش سر داشت که مدل اول آن نوار سادهای بود که بر پیشانی بسته و در پشت سر گره زده میشد. مدل بعدی کلاهی گرد و از جنس نمد بود و دو نوع آخر از آسیای صغیر و یونان آمده بود. آن یکی که از آسیای صغیر منشا میگرفت، کلاهی بنددار و دیگری به نام تیارا یونانی از نمد، چرم یا ابریشم بود و دور سر و گردن را میپوشاند.
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری
بیشتر بخوانید:
ساکنان دورااروپوس و زندگی ادیان در کنار هم
زبان عیلامی به خانواده زبانی خاصی تعلق دارد؟
شاهان هترا و تاثیر اشکانیان بر آنها
داکی از مردمان ایرانی تبار که نمیشناسیم