خانه » محیط زیست » خشکسالی ویژگی ذاتی ایران است؛ تغییر حکمرانی سرزمینی لازم است
خشکسالی ویژگی ذاتی ایران است؛ تغییر حکمرانی سرزمینی لازم است

خشکسالی ویژگی ذاتی ایران است؛ تغییر حکمرانی سرزمینی لازم است

خشکسالی ویژگی ذاتی ایران است؛ تغییر حکمرانی سرزمینی لازم است

به گزارش گلونی معاون سابق دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو، کنترل بحران آب در کشور را نیازمند عزم ملی دانست و گفت: «ضمن تجدید نظر دولت و مردم در نوع استفاده از آب باید رویکرد حکمرانی سرزمینی را تغییر دهیم و به سمت حکمرانی توسعه پایدار حرکت کنیم».

هدایت فهمی کارشناس ارشد حوزه آب و معاون سابق دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو در گفتگو با خبرنگار گلونی به راهکارهای حل بحران آبی و خشکسالی کشور اشاره و بیان کرد: «مهم‌ترین مساله برای کنترل مساله کم‌آبی و بحران آب در کشور اصلاح بخش‌های مختلف به صورت کوتاه‌مدت و بلندمدت است؛ به طوری که از بعد دولتی باید در زمینه حکمرانی آب تغییراتی ایجاد کنیم زیرا مدیریت سرزمینی تاکنون بر رشد و توسعه عمرانی بوده فارغ از اینکه به محدودیت منابع طبیعی و آب توجه کرده باشیم».

وی ادامه داد: «مدیریت سرزمینی تاکنون بدون در نظر گرفتن جوانب محیط زیستی رشد نامتوازن داشته در حالی که باید رویکرد دولت بر اساس توسعه حکمرانی پایدار پایه‌ریزی شود تا بتوانیم نه تنها برای نسل فعلی بلکه برای نسل‌های آینده و آیندگان این سرزمین نیز سهمی از منابع طبیعی و آب در نظر بگیریم».

خشکسالی ویژگی ذاتی ایران است

به گفته این کارشناس ارشد حوزه آب، در این رویکرد وظایفی متوجه دولت خواهد بود و باید برنامه‌ای برای مشارکت‌دهی مردم، بهره‌برداران آب و استفاده‌کنندگان از این منابع در نظر داشته باشد و در تصمیم‌گیری و تصمیم‌سازی‌ها از نظرات کارشناسان و متخصصان بهره‌مند شوند نه اینکه فقط در شرایط بحرانی مشارکت مردمی را بطلبند.

فهمی یادآور شد: «مساله دیگری که دولت باید در شرایط کم‌آبی در نظر بگیرد این است که مساله آب به یک موضوع حیاتی تبدیل شده است و باید از طریق اعمال مدیریت تقاضا و استفاده از سایر ابزارهای اقتصادی، قانونی، ابزارهای تشویقی و ترویجی و ارتقای آگاهی عمومی نسبت به استفاده بهینه از آب اقدام کند».

به گفته این مقام مسئول در حوزه آب، دولت نقش بسیار مهمی در مدیریت منابع آب دارد و باید در این زمینه برنامه‌های دقیق و منسجمی داشته باشد زیرا هیچ یک از بخش‌های مصرف در کشور ما در حد استانداردهای جهانی نیست و در بسیاری موارد بالاتر از استاندارد و میانگین جهانی مصرف می‌کنیم.

وی در ادامه گفت: «با توجه به اینکه دولت‌ها نقش چشمگیر و قابل توجهی در تدوین قوانین و الگوی مصرف بهینه دارند باید قوانین را به صورت عمومی ابلاغ و بر نحوه اجرای آن نیز نظارت دقیق داشته باشند تا با حسن اجرای این الگوها و مشارکت دادن مردم در تصمیم‌گیری‌ها به آنها از میزان مصارف غیر ضروری کاسته شود و مردم از الگوهای بهینه در مصرف آب استفاده کنند».

فهمی با انتقاد نسبت به شیوه و نوع کاشت محصولات در مناطق مختلف کشور گفت: «متاسفانه الگوی مصرف بهینه کشت در سراسر کشور اجرا نمی‌شود و شاهدیم که در مناطق کم‌آب و خشک محصولات آب‌بر کشت می‌شود.

به عنوان مثال در مناطق مرکزی کشور زمین‌های کاشت برنج داریم یا از سوی دیگر صنایع آب بر مانند فولاد نباید در مناطق مرکزی کشور متمرکز باشد و باید در اطراف دریاها احداث و توسعه یابند؛ همچنین باید بر اساس موقعیت اقلیمی هر منطقه نسبت به کاشت محصولات اقدام کرد و در محیط‌های بسته و محدود و گلخانه‌ای کشاورزی را گسترش داد در حالی که هم‌اکنون چنین مواردی در کشور رعایت نمی‌شود».

این کارشناس حوزه آب تاکید کرد: «در بخش کشاورزی می‌توان از پساب فاضلاب هم استفاده کرد و استفاده چندباره از آب‌های مصرفی را مورد توجه قرار داد زیرا با این اقلیم و آب و هوای که خشکسالی جزو ویژگی‌های ذاتی کشور است باید خود را سازگار کنیم چون تغییرات اقلیمی اصلاح‌پذیر نیست».

معاون سابق دفتر برنامه‌ریزی کلان آب و آبفای وزارت نیرو تاکید کرد: «برای کنترل بحران آب در کشور نیازمند عزم ملی هستیم که دولت و مردم در نوع استفاده از آب تجدید‌نظر کنند و رویکرد مدیریت و حکمرانی سرزمینی را تغییر داد و به سمت حکمرانی توسعه پایدار حرکت کنیم».

پایان پیام

گفت‌وگو: مهرو ماهر

خرید عسل از سایت‌های معتبر با کد تخفیف گلونی
کلیک کنید

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به بالا بروید