بارش شهابی برساوشی

وقتی بارش شهابی برساوشی، مسافران را به دل کویر می‌کشاند

وقتی بارش شهابی برساوشی، مسافران را به دل کویر می‌کشاند

به گزارش گلونی هر سال در میانه تابستان، آسمان نیمکره شمالی میزبان یکی از مشهورترین و تماشایی‌ترین بارش‌های شهابی سال است؛ «برساوشی» یا Perseids. این بارش حاصل عبور زمین از میان ذرات و غبار به‌جامانده از دنباله‌دار ۱۰۹P/Swift-Tuttle است؛ ذراتی که هنگام ورود به جو زمین می‌سوزند و ردهای نورانی کوتاهی در آسمان ایجاد می‌کنند. ناسا برساوشی را یکی از بهترین بارش‌های شهابی سال می‌داند و در شرایط مناسب، ده‌ها شهاب در ساعت قابل مشاهده است.

اما برای ایرانی‌ها، برساوشی فقط یک اتفاق نجومی نیست؛ این رویداد در سال‌های اخیر بهانه‌ای برای سفر به جاهایی شده که شاید در حالت عادی مقصد اصلی سفر نباشند: کویرها، بیابان‌ها و روستاهای دور از نور شهرها.

یک آسمان تاریک، یک جاذبه گردشگری

تماشای بارش شهابی برخلاف بسیاری از جاذبه‌های گردشگری، به بلیت، موزه یا سازه خاصی احتیاج ندارد. مهم‌ترین شرط، تاریکی آسمان است. نور شهرها و آلودگی نوری، بخش مهمی از شهاب‌های کم‌نور را از دید پنهان می‌کند؛ به همین دلیل رصدگران معمولاً به نقاطی با افق باز و فاصله زیاد از شهرها می‌روند. بهترین زمان مشاهده برساوشی نیز معمولاً ساعات پس از نیمه‌شب تا پیش از طلوع خورشید است.

اینجاست که جغرافیای ایران یک امتیاز مهم در اختیار گردشگری قرار می‌دهد. گستردگی کویرهای مرکزی و شرقی کشور، اقلیم خشک بسیاری از مناطق، تعداد قابل توجه شب‌های صاف و فاصله بعضی سکونتگاه‌ها از مراکز پرنور شهری، ایران را به سرزمینی مناسب برای گردشگری نجومی تبدیل کرده است. در سال‌های اخیر نیز مقاصدی مانند کویر مصر، مرنجاب، شهداد و مناطق کویری یزد و خراسان جنوبی در فهرست مقاصد علاقه‌مندان به رصد آسمان قرار گرفته‌اند.

حتی برخی نقاط به شکل رسمی برای گردشگری نجومی توسعه پیدا کرده‌اند. «سه‌قلعه» در خراسان جنوبی نمونه‌ای از همین مقاصد است؛ منطقه‌ای که به دلیل فاصله از شهرهای بزرگ و برخورداری از آسمان تاریک، به عنوان سایت گردشگری رصد آسمان شناخته شده و از سال ۲۰۰۹ در این زمینه ثبت شده است.

برساوشی چقدر به گردشگری داخلی ایران کمک کرده است؟

پاسخ دقیق به این سؤال یک مشکل جدی دارد: آمار رسمی و مستقلی که نشان دهد بارش شهابی برساوشی در ده سال گذشته دقیقاً چه تعداد گردشگر یا چه میزان درآمد برای گردشگری داخلی ایران ایجاد کرده، در دسترس نیست.

بنابراین نمی‌توان با استناد علمی گفت که مثلاً «برساوشی سالانه فلان میلیارد تومان به گردشگری ایران کمک کرده است». چنین عددی بدون آمار اقامتگاه‌ها، تورها، حمل‌ونقل و تعداد مسافرانِ مشخصاً با هدف رصد برساوشی، قابل دفاع نیست.

اما شواهد موجود نشان می‌دهد که در همین یک دهه، گردشگری نجومی در ایران از یک علاقه تخصصی میان منجمان و عکاسان آسمان، به یک محصول گردشگری قابل عرضه تبدیل شده است. تورهای داخلی با محوریت رصد آسمان برگزار می‌شوند و اقامتگاه‌های بوم‌گردی و کمپ‌های کویری نیز از امکان رصد ستارگان به عنوان بخشی از تجربه گردشگری خود استفاده می‌کنند.

از این منظر، تأثیر برساوشی را باید بیشتر به شکل «اثر محرک» دید تا یک رقم مستقل اقتصادی. یک رویداد نجومی می‌تواند مسافر را به مقصدی بکشاند که در حالت عادی شاید انتخاب نخست او نباشد؛ مسافر نیز برای رسیدن به تاریکی آسمان، به اقامتگاه نیاز دارد، غذا می‌خورد، سوخت مصرف می‌کند، از خدمات محلی استفاده می‌کند و گاهی چند جاذبه طبیعی و تاریخی دیگر منطقه را هم می‌بیند.

در نتیجه، سود اصلی برای مقصد فقط از «تماشای شهاب» به دست نمی‌آید؛ بلکه از تبدیل یک پدیده طبیعی چندساعته به یک تجربه سفر یک‌روزه یا چندروزه حاصل می‌شود.

چرا مردم در مرداد راهی کویر می‌شوند؟

بارش برساوشی از آن دسته پدیده‌هایی است که برای دیدنش باید از شهر فاصله گرفت. به همین دلیل، هرچه به شب‌های اوج بارش نزدیک می‌شویم، کویرها و مناطق کم‌نور جذاب‌تر می‌شوند. در سال‌های اخیر هم رسانه‌های گردشگری و برگزارکنندگان تور، هم‌زمان با نزدیک شدن به اوج برساوشی، تورهای رصدی به مقصد مناطق کویری و کم‌آلودگی نوری معرفی کرده‌اند.

البته یک اصلاح مهم درباره تاریخ این رویداد لازم است. در تقویم رایج ایران، اوج برساوشی معمولاً حوالی ۲۱ و ۲۲ مرداد اتفاق می‌افتد، نه الزاماً ۲۰ و ۲۱ مرداد. برای نمونه، در سال ۱۴۰۰ نیز منابع نجومی اوج را در شب‌های ۲۱ و ۲۲ مرداد گزارش کرده بودند.

در سال ۱۴۰۵ نیز وضعیت جالب‌تر است: اوج بارش در شب ۱۲ تا ۱۳ اوت ۲۰۲۶، برابر با ۲۱ تا ۲۲ مرداد ۱۴۰۵ رخ می‌دهد. امسال شرایط رصد به‌ویژه مناسب است، چون اوج بارش با ماه نو هم‌زمان شده و نور ماه مزاحمت بسیار کمتری برای دیدن شهاب‌ها ایجاد می‌کند.

پس اگر قرار باشد بیستم و بیست‌ویکم مرداد را به عنوان زمان سفر معرفی کنیم، بهتر است در متن رسانه‌ای گفته شود که این روزها در آستانه شب‌های اوج بارش قرار دارند و برای رصد بهتر، شب ۲۱ به ۲۲ مرداد ۱۴۰۵ اهمیت بیشتری دارد.

از مرنجاب تا شهداد؛ مقصدهایی که آسمان هم جاذبه آنهاست

یکی از ویژگی‌های گردشگری نجومی این است که مقصد، تنها آسمان نیست. مسافر می‌تواند روز را با دیدن جاذبه‌های طبیعی و فرهنگی منطقه بگذراند و شب را به تماشای آسمان اختصاص دهد.

مرنجاب به دلیل دسترسی نسبتاً مناسب از تهران و قرار گرفتن در منطقه‌ای کویری، یکی از شناخته‌شده‌ترین مقصدهای رصد آسمان شب است.

در جنوب و جنوب‌شرق ایران نیز شهداد و کلوت‌های کرمان ظرفیت قابل توجهی برای ترکیب طبیعت‌گردی کویری و رصد آسمان دارند.

در خراسان جنوبی، سه‌قلعه نمونه‌ای جدی‌تر از گردشگری نجومی سازمان‌یافته است؛ جایی که تاریکی آسمان خود به بخشی از هویت گردشگری مقصد تبدیل شده است.

این یعنی برساوشی می‌تواند برای روستاها و مناطق کم‌برخوردار نیز یک فرصت باشد؛ فرصتی برای اینکه جاذبه‌ای که همیشه وجود دارد، اما شاید کمتر دیده شود، در یک شب خاص بهانه سفر هزاران علاقه‌مند شود.

آسمان؛ جاذبه‌ای که باید از آن مراقبت کرد

رشد گردشگری نجومی البته یک هشدار هم با خود دارد. اگر تعداد گردشگران در مناطق رصدی افزایش پیدا کند اما مدیریت مقصد هم‌پای آن رشد نکند، همان چیزی که گردشگر را به منطقه آورده (یعنی تاریکی و آرامش) ممکن است از بین برود.

چراغ‌های بی‌ضابطه اقامتگاه‌ها، خودروهای متعدد، آلودگی صوتی و زباله می‌توانند کیفیت تجربه رصد را کاهش دهند. بنابراین توسعه گردشگری نجومی بیش از هر چیز به مفهوم «حفظ آسمان تاریک» وابسته است؛ موضوعی که در سال‌های اخیر در بحث‌های مربوط به ظرفیت گردشگری نجومی ایران نیز مورد توجه قرار گرفته است.

شهاب‌هایی که مقصد می‌سازند

برساوشی شاید نتواند به تنهایی موتور گردشگری داخلی ایران باشد، اما می‌تواند یک محرک قدرتمند برای سفرهای کوتاه‌مدت به مناطق کویری و کم‌نور باشد. اهمیت آن در همین است: پدیده‌ای طبیعی و رایگان، مردم را از شهرهای پرنور به سوی مناطقی می‌برد که صاحبان اقامتگاه‌های بوم‌گردی، راهنمایان محلی، تورگردان‌ها و کسب‌وکارهای کوچک می‌توانند از حضور آنها درآمد کسب کنند.

در دهه اخیر، رشد تورهای نجومی و شناخته‌شدن مقاصد کویری ایران به عنوان مکان‌هایی برای رصد آسمان نشان می‌دهد که این ظرفیت جدی‌تر از گذشته وارد ادبیات گردشگری شده است؛ هرچند هنوز برای ادعای یک اثر اقتصادی مشخص و قابل اندازه‌گیری از خودِ بارش برساوشی، آمار رسمی کافی نداریم.

شاید بتوان گفت برساوشی یک پیام ساده برای گردشگری ایران دارد: گاهی برای ساختن یک مقصد گردشگری تازه، لازم نیست چیزی ساخته شود؛ کافی است آسمان موجود را درست ببینیم و برای دیدنش راهی بسازیم.

و در شب‌های مرداد، وقتی شهرها پشت سر گذاشته می‌شوند و چراغ‌های آخرین روستا هم در افق محو می‌شوند، مسافر می‌ماند و یک کویر ساکت و آسمانی که ناگهان با ردهای نورانی شهاب‌ها زنده می‌شود؛ تجربه‌ای که می‌تواند خودش، دلیل کافی برای سفر باشد.

پایان پیام

بیشتر بخوانید: بارش شهابی برساوشی؛ آسمان مرداد منتظر تماشاگران زمین است

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
به بالا بروید