دگرخند با کتاب‌های طنز برگزار می‌شود

به گزارش پایگاه خبری گلونی، صد و سومین نشست «دگرخند» با موضوع بررسی کتاب‌های طنز نشر قاف ساعت ۱۷ روز یکشنبه ۴ مهر ماه ۱۳۹۵ در سالن زنده‌یاد امیرحسین فردی حوزه هنری واقع در خیابان سمیه نرسیده به خیابان حافظ برگزار خواهد شد.
مهدی فرج‌اللهی، مسوول و مجری دگرخند گفت: ناصر فیض، امید مهدی‌نژاد، حسام‌الدین مقامی‌کیا، رضا ساکی، عبدالله مقدمی، رضا نساجی، سیدمحمد صاحبی و مهران عباسی مهمانان این برنامه خواهند بود.
فرج‌اللهی در ادامه افزود: در این برنامه تعدادی از کتاب‌ها با امضای نویسنده به حاضران هدیه می‌شود.

نشر قاف امسال ۷ عنوان کتاب جدید را به بازار کتاب معرفی کرد. همه این هفت عنوان در ژانر طنز است و به قلم طنزپردازان خوب و شناخته شده کشورمان به رشته تحریر درآمده است. از این انتشارات در سال گذشته نیز ده عنوان کتاب طنز منتشر شده بود. در ادامه معرفی کوتاهی از این هفت مجموعه را می‌خوانیم.

بامعرفت‌ها/ ابوالفضل زرویی نصرآباد

«بیا بشین، که میز اگه وفا داشت
وفا به صاحبای قبل ما داشت
مردا بدون میز هم عزیزن
رفوزه‌ها همیشه پشت می‌زن»

«بامعرفت‌ها» عنوان منظومه‌ای است سروده ابوالفضل زرویی‌نصرآباد، به زبان محاوره. زرویی در این منظومه سفره دلش را باز کرده است و با زبانی ساده و صمیمی به روایت احوال زمانه نشسته است. درددل‌های سراینده از روزگار در قالب بیست فصل و دو ضمیمه با نام‌های «حال و هوای عاشقی» و «نامه‌های مرد زن‌ذلیل» در کتاب بامعرفت‌ها منتشر شده است. کتاب صوتی بامعرفت‌ها پیشتر توسط نشر شهر و آوای باربد منتشر شده بود و حالا مجموعه مکتوب این منظومه زیبا توسط نشر قاف به چاپ رسیده است.

فیضاً له/ ناصر فیض

«داشتم دلقی و صد عیب مرا می‌پوشید
صد و یک عیب که شد دلق من از کار افتاد»

شوخی با ابیات حافظ دل‌مشغولی این سال‌های خیلی از شاعران طنز سراست. یک مصرع از حافظ و یک مصرع از شاعر طنزسرای امروزی. بسیاری معتقدند در میان شاعران طنزسرایی که سر شوخی را با حافظ باز کردند، آثار ناصر فیض رنگ و بو و نمک دیگری داشت. کتاب «فیضاً له» مجموعه تک‌بیت‌های مشترک حافظ و ناصر فیض است که توسط انتشارات قاف منتشر شده است. این کتاب شامل صد تک‌بیت است باضافه توضیحات کوتاه سراینده درباره هر بیت.

شاقلوس/ امید مهدی‌نژاد

این‌که این اعتقادات از کجا ریشه می‌گیرد و چه مبنایی دارد، پرسش اصلی جامعه‌شناسان و مردم‌شناسان است؛ که البته تاکنون پاسخ دقیقی برایش پیدا نشده است. اما کتاب «شاقلوس» گزیده‌ای است از کتاب ارزشمند «ناسخ الاباطیل»، نوشته «شیخ احمد قرقاول امیر‌آبادی (جنب پمپ‌بنزین)»، که پس از پالایش و ویرایش و حذف مزخرفات، به شکل فعلی درآمده است. امید مهدی‌نژاد در این کتاب به آن دسته از اعتقادات مشهوری را که عامه مردم تهران به آنها باور دارند پرداخته و عقاید مردمان دیگر مناطق را به مجال بیشتر و آدم جدی‌تری واگذار کرده است.

بر لایک رفته/ حسام‌الدین مقامی‌کیا

رقابت برای لایک گرفتن تمامی ندارد. راه‌های لایک گرفتن هم تمامی ندارد و به تعداد آدم‌ها راه هست برای اخذ لایک. «بر لایک رفته» کشکولی است از مطالب کوتاه، در تقلید طنزآمیز از مطالبی که به قصد لایک گرفتن منتشر می‌شوند؛ چه از آن نوع که در فضای مجازی دست به دست و نقل محافل می‌شود و چه از آن‌گونه که در بعضی نشریات سطحی نه‌چندان معتبر و نه‌چندان راستگو به چاپ می رسد. حسام‌الدین مقامی‌کیا در «بر لایک رفته» نقیضه‌هایی بر این نوع مطالب نوشته، با این نیت که هم طنزآمیز و چه‌بسا لایک‌خور باشند و مناسب برای حتی فوروارد کردن، و هم طعن و نقدی باشد به آن نوع از نوشته‌ها و از طرفی به بعضی زودباوری‌ها.

پرتقال در جعبه ابزار/ احمد ملکوتی‌خواه

«طنز، سنگری ا‌ست برای پناه گرفتن از شرّ انواع دروغ و دورویی. طنز، وطن انسان‌هایی ا‌ست که از غیرنماییِ خود خسته‌اند. می‌خواهند خودشان باشند حتی اگر «خود»شان کوچک است. اگر دوباره دیدی کسی در مرز دیوانگی و دلقک‌بازی اقامت کرده بود، مسخره و ملامتش نکن. بهشت یک درِ پشتی دارد برای ورود دلقک‌ها.»

«پرتقال در جعبه‌ ابزار» مجموعه‌‌ای است شامل یک داستان و نُه نوشته‌‌ کوتاه که نامش را از داستان اول وام گرفته است: روایت بیگانه افتادن نویسنده با رشته‌ تحصیلی‌اش. قصه‌ی کسی که دلش با کلمه و ادبیات است و به قول کافکا «هرچیزی که ادبیات نیست او را ملول می‌کند»؛ اما بنا به ملاحظاتی مجبور می‌شود در رشته‌ مکانیک تحصیل کند. این روایت، حکایت همین عذاب اوست و ماجراهایش در خواب‌گاه و خانواده و جامعه و غیره و غیره. داستان کسی که در چهارسالگی از طرف مادرش ماموریت پیدا می‌کند فوق‌دکترای مهندسی بگیرد و برای خانواده افتخارآفرینی کند، اما در بیست و چهارسالگی ماموریت تازه‌ای برایش تعریف می‌شود…

(نظریه) پشت‌مدرنیسم/ به کوشش دکتر میلاد ملاعبدالوهاب

«(نظریه) پشت‌مدرنیسم» مجموعه‌ای‌ است از گفتارهای آمیخته با طنز، درباره مسائل مهم روز و مسائل بی‌اهمیت حاشیه‌ای، که صرف پرداخت متفاوت به آنها، موضوع را در ذهن مخاطب جذاب خواهد ساخت؛ که به تعبیر ویلفردو پاره‌تو، اقتصاددان و جامعه‌شناس کلاسیک ایتالیایی: «طنز همیشه سلاح اقلیت است.»

موضوعات و معضلات اجتماعی و سیاسی ایران، ادبیات مقالات علمی ـ ‌پژوهشی و مجلات علوم اجتماعی، دانشکده‌ها و دانشگاه‌های مقلد، استادان مقاله‌باز که از طریق مقالات مشترک با دانشجویان خود ترقی علمی می‌کنند، نظریه‌پردازان علوم اجتماعی و انسانی غربی و ایرانی و خلاصه هر چیز جدی که فکرش را بکنید، از شوخی‌های این کتاب در امان نمانده‌اند. کافی است نگاهی به فهرست کتاب بیندازید:
ـ مقاله می‌دهم پس هستم (مبانی مقاله‌سازی کتره‌ای در مجلات علوم انسانی ایران)
ـ پدیده عمه‌ستیزی و اعتبار اعتراضی ناسزای فامیلی
ـ از جامعهِ کژمدرنِ بدقواره تا تودهِ چِقِر بدبدن (چگونه درباره عقب‌ماندگی ایران کتاب بنویسیم؟)
ـ مردم‌شناسی آواز در حمام (پژوهشی در اصلاح الگوی مصرف آب از طریق اصلاح الگوی آواز در حمام)
ـ راهبردهای تسریع ازدواج جوانان از منظر کنش ارتباطی (با تکیه بر تأویل ترانه «سوسن خانوم» به‌مثابه الگوی کنش ارتباطی هابرماس)
ـ جستاری در نظریه «اخلاق اصفهانی و روحیه سرمایه‌گذاری»
و…

جف‌شیش/ سیدمحمد صاحبی

«لی به چه معناست؟
تکرار لی به‌طور متوالی، آن هم چهار مرتبه، چه کمکی به دریافت معنای آن می‌کند؟
آیا اصلاً قرار است معنایی دریافت کنم؟
چرا جهت حرکت انگشت اشاره‌ مادربزرگ روی کف دست من ساعتگرد است؟
چرا جهت حرکت انگشت اشاره‌ مادربزرگ روی کف دست من پادساعتگرد نیست؟
چرا به انگشت اشاره برای خوردن گنجشک ظنین هستند؟
چه‌کسی گنجشک را خورده است؟»

گرایش بیش از حد کودکان به بازی‌های رایانه‌ای در واقع نتیجه‌ انتخابی است که از طرف کودکان بین این بازی‌ها و بازی‌های پیشارایانه‌ای صورت می‌گیرد و دلیل اصلی این انتخاب، بر خلاف تصور عمومی، رنگ و رو و ظاهرِ جذاب و گول‌زننده‌ بازی‌های رایانه‌ای نیست، بلکه سؤالات بی‌شماری است که در ذهن کودکان شکل می‌گیرد و شوربختانه جوابی برای هیچ‌یک از آن‌ها وجود ندارد.
سیدمحمد صاحبی در «جف شیش» با بررسی و نقد بازی‌هایی که پیش از ظهور بازی‌های رایانه‌ای در بین کودکان و نوجوانان و حتی بزرگسالان رواج داشته و کم‌و‌بیش امروزه نیز رواج دارد، به شرح ایرادات پنهانی که در این بازی‌ها مشهود است پرداخته و آنها را از منظری دیگر و دیگرتر می‌کاود. وی با زبانی طنز و بی‌رحمانه، پرونده‌ بازی‌ها را با موشکافیِ جزئیات شخم می‌زند و از این طریق به افشاگریِ علل اصلی عدول اکثریت علاقه‌مندان به بازی، از بازی‌های سنتی به بازی‌های رایانه‌ای می‌پردازد.

در سال گذشته نشر قاف ده کتاب جیبی طنز روانه بازار کتاب کرد که مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت. دهگانه ی قاف عبارتند از :

ـ عنوان کتاب: بیت‌بازی | نویسنده: سعید بیابانکی
ـ عنوان کتاب: رساله صدفرمان | نویسنده: جلال سمیعی
ـ عنوان کتاب: اصن یه وضی | نویسنده: رضا ساکی
ـ عنوان کتاب: ابوی فدوی | نویسنده: احمد ملکوتی‌خواه
ـ عنوان کتاب: نوستالژیکاتور | نویسنده: ندا شاه‌نوری
ـ عنوان کتاب: بسته پیشنهادی | نویسنده: امید مهدی‌نژاد
ـ عنوان کتاب: بی سر و ته | نویسنده: علیرضا لبش
ـ عنوان کتاب: مرکز مشاوره | نویسنده: حسام‌الدین مقامی‌کیا
ـ عنوان کتاب: از اون لحاظ | نویسنده: عبدالله مقدمی
ـ عنوان کتاب: رباعیات زنجیره‌ای| نویسنده: شهرام شکیبا

پایان پیام

کد خبر : 25670 ساعت خبر : 5:55 ب.ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=25670
اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات