مقدمات ثبت جهانی دره خرم آباد انجام میشود
مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری لرستان گفت: مقدمات ثبت جهانی دره باستانی خرمآباد امسال پایان مییابد.
به گزارش پایگاه خبری گلونی، غلامرضا سلیمانی ساماندهی وآزادسازی حریم قلعه فلکالاافلاک، مستندسازی، مستندنگاری و تهیه اسکن لیرزی را از پیش نیازهای ثبت این دره باستانی برشمرد.
مدیرکل میراث فرهنگی لرستان با بیان اینکه ۶۰ درصد اطلاعات مورد نیاز تهیه شده، گفت: مقدمات کاربرای ثبت جهانی این قلعه تاریخی انجام شده و ۴۰۰ میلیارد ریال برای ساماندهی آن مصوب شده است.
سلیمانی گفت: هیئتی از کارشناسان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و جمعی ازمستندسازان با ورود به استان کار تهیه اطلاعات تکمیلی، اسکن لیرزی و عکسبرداری از دره و قلعه فلکالاافلاک را انجام میدهند.
دره تاریخی و باستانی خرمآباد (دره لر) به طول ۱۵ و عرض ۱۲ کیلومتر با ارتفاع هزار و ۱۷۰ متر از سطح دریا درمیان برآمدگیهای سنگهای آهکی موازی و مرتفع قرار گرفته است.
در این دره زیبا علاوه بر وجود صدها اثر تاریخی و باستانی ۱۷ مکان مربوط به سکونت بشر در دوره پارینه سنگی نیز شناسایی شده است.
قدمت این دوره ازصد هزار سال قبل شروع و پایانش درحدود ۳۵ تا ۴۰ هزار سال قبل است.
پایان پیام
فلکالاافلاک
فَلَکالافلاک یا دژِ شاپورخواست قلعهای تاریخی در مرکز شهر خرمآباد در استان لرستان است. فلکالافلاک با نام قلعه دوازده بُرجی هم شناخته میشود. این بنا بر فراز تپهای مشرف به شهر خرمآباد و در نزدیکی رودخانه، در مرکز شهر قرار گرفته و چشمگیرترین اثر تاریخی و گردشگری در این شهر است. تاریخ ساخت این قلعه به دورهٔ ساسانیان بازمیگردد. این بنا در تاریخ ۱۰ مهر ۱۳۴۸ با شماره ثبت ۸۸۳ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیدهاست.
فلکالافلاک در لغت به معنای «سپهر سپهران» است. قلعه فلکالافلاک با نامهای گوناگونی در طول زمان شناخته شدهاست. دژ شاپورخواست، سابر خواست، قلعه خرمآباد، دوازده برجی و کاخ اتابکان از آن جملهاند. قلعه خرمآباد از دوره قاجار به بعد با نام فلکالافلاک ضبط شدهاست. با توجه به اینکه ممکن است دوازده برجی، اشارهای به دوازده برج فلکی باشد، ممکن است نام فلکالافلاک نیز از همینجا ریشه گرفته باشد.