گزارش سفر نمایشهای ایرانی به دور دنیا
بارونق تئاتر در سالهای اخیر، نمایشهای ایرانی تنها به اجرا نمایشهای در داخل کشور اکتفا نکردهاند در گزارش پیش رو به مشروح به حضور بینالمللی تئاتر ایران پرداخته شده است.
به گزارش پایگاه خبری گلونی، حضور بینالمللی تئاتر ایران هرساله چشمگیرتر میشود بهطوری که در سال گذشته نمایشهای فراوانی اعم از حرفهای و آماتور در این جشنوارهها شرکت کردهاند و با تشویق و استقبال و موفقیت هم روبه روشده اند. علاوه بر این جشنوارهها بعضی نمایشها جهت اجرا برای مخاطبان خارجی و یا فارسی زبانان خارج ایران اجرا شدند، که اکثراً هم موفق بودند.
آنچه میخوانید مشروح اطلاعات نمایشهایی است که در سال گذشته در جایی غیر از ایران به روی صحنه رفته و یا جایزهای از فستیوالهای جهانی تئاتر را به خود اختصاص دادند.
گزارش سفر نمایشهای ایرانی به دور دنیا
«هم هوایی»؛ تور جهانگردی
این نمایش به نویسندگی مهین صدری، کارگردانی افسانه ماهیان و با بازی الهام کردا، سارا بهرامی و ستاره اسکندری در ابتدای سال ۹۳ در تالار حافظ بنیاد فرهنگی و هنری رودکی اجرای عموم خود را سپری کرد و پس از آن با همین بازیگران در تالار شمس (اکو) نیز به صحنه رفت. «هم هوایی» در سال ۹۵ تور اجراهای اروپایی خود را از ۲۵ اردیبهشت ماه آغاز کرده در بیستمین جشنواره بین المللی تئاتر استانبول شرکت میکند و به مدت یک هفته در این جشنواره به روی صحنه میرود. یک هفته پس از هشتم خرداد ماه که جشنواره استانبول پایان مییابد، نمایش «هم هوایی» همراه با کست اجرایی خود عازم شهر بروکسل در کشور بلژیک شده و در تئاتر «بوزار» بروکسل به شکل اجرای عمومی به روی صحنه میرود. بلافاصله بعد از اجرای عمومی در تئاتر «بوزار»، «هم هوایی» در یکی از فستیوالهای معتبر تئاتری شهر وین به روی صحنه میرود. بعد از اجرا در استانبول، بروکسل و وین، گروه «هم هوایی» ۳ نوامبر مصادف با ۱۳ آبانماه برای اجرای نمایش «همهوایی» در تئاتر شهر سائولوییز شهر لیسبون، به کشور پرتغال سفر میکند که در آنجا با استقبال فراوان تئاتر دوستان مواجه شده به طوری که بلیط ۲ اجرای آن در تئاتر سائولوییز شهر لیسبون که دارای ظرفیت ۷۰۰ تماشاگر است، در ساعات اولیه به طور کامل به فروش میرسد.
نمایش «شنیدن»؛ آوینیون خوشحال
این نمایش به نویسندگی و کارگردانی امیررضا کوهستانی و با بازی الهام کردا، مهین صدری، مونا احمدی و آیناز آذرهوش، نیمه اول سال ۹۴ در سالن چهارسو مجموعه تئاتر شهر میزبان تئاتر دوستان بود. نمایش”شنیدن” که پیش از این در شهرهای زوریخ، گرونینگن، ژنو، فرانکفورت، مارسی و مولوز به روی صحنه رفته بود، در اسفند ماه سال ۹۴ برای اجرا در فستیوال تئاتر شابونهی برلین با نام (Festival International New Drama FIND) که از ١٩ تا ٢٩ فروردین سال ۹۵ برگزار میشد، دعوت شد و به این صورت نمایش امیررضا کوهستانی از ایران در کنار نمایشهایی از کشورهای مصر، صربستان، آلمان، بلژیک، فلسطین، سوئد و سوئیس در این جشنواره به روی صحنه رفت و اولین حضور بین المللی اش در سال ۹۵ را تجربه کرد.
نمایش شنیدن در حضور جهانی دیگر خود در روزهای ۲۵ و ۲۶ تیرماه در فستیوال سانتاکانجلو ایتالیا به نمایش در آمد و پس از آن، “شنیدن” که برای اولین بار به عنوان یک نمایش ایرانی برای حضور در بخش اصلی هفتادمین دوره فستیوال تئاتر آوینیون فرانسه دعوت شده بود، عازم فرانسه شد و در روزهای ابتدایی مرداد ماه ۵ بار برای تئاتر دوستان این شهر به نمایش درآمد.
«ایوانف»؛ سال پرتغالی
این نمایش به نویسندگی و کارگردانی امیررضا کوهستانی اسفند ماه سال ۹۴ (مارچ ٢٠١۶) در شهرهای پورتو و لیسبون کشور پرتغال به صحنه رفت و دی ماه سال گذشته به انتخاب ویژه نامه پایان سال روزنامه معتبر «پابلیک» به عنوان یکی از ١٠ نمایش برتر سال ٢٠١۶ کشور پرتغال انتخاب و معرفی شد.
«سالگشتگی»؛ ساخت ایران در تایوان
این اثر به نویسندگی و کارگردانی امیررضا کوهستانی از آثار گروه تئاتر «مهر شیراز» بوده، که به نوعی در ادامه نمایش «رقص روی لیوانها» این کارگردان است که پاییز و زمستان سال ۹۲ با بازی حسن معجونی، مهین صدری، عبد آبست و بهدخت ولیان برای تئاتر دوستان در ایران اجرا شد. «سالگشتگی» بعد از اجرا در کشورهای آمریکا، لبنان، سوئیس، آلمان، هلند، فرانسه، بلژیک و ایتالیا، پاییز سال گذشته در کشور تایوان به روی صحنه رفت.
«مرد بالشی»؛ رضایت اهالی پرن
«مرد بالشی» به کارگردانی مشترک محمد یعقوبی و آیدا کیخایی و با بازی سیاوش شعبانپور، پوریا روحانیفرد، علی قربانیان و محمد خلج معصومی پاییز امسال برای مخاطبان در تئاتر باران به روی صحنه رفت. این نمایش قبل از اجرا در سالن باران ۲۲ سپتامبر امسال در تورنتو به نمایش درآمد و پس از آن ۶ اکتبر مصادف با ۱۵ مهر ماه از طرف دومین جشنواره بینالمللی «مکدونا» در شهر پرن روسیه دعوت شد تا این نمایش که اثری از مارتین مکدونا است را در این جشنواره که فقط مربوط به آثار این نویسنده است، اجرا کند. بعد از این اجرا نمایش «مرد بالشی» برای نگاه بدیع گروه نمایش به نمایشنامه «مرد بالشی» با دریافت دیپلم تقدیر شد.
گزارش سفر نمایشهای ایرانی به دور دنیا
«هملت»؛ استقبال عشاق لهستانی شکسپیر
این نمایش در نیمه اول سال ۹۳ به کارگردانی آرش دادگر در تماشاخانه ایرانشهر برای تئاتر دوستان به روی صحنه رفت. نمایش «هملت» ۱۲ مرداد ماه سال گذشته همراه با گروه اجرایی خود عازم لهستان شد و ۱۵ مرداد ماه در جشنواره تئاتر شکسپیر گدانسک لهستان به روی صحنه رفت و مورد توجه تئاتر دوستان این فستیوال قرار گرفت.
«خدای کشتار»؛ آغوش کانادایی برای تئاتر ایرانی
این اثر نوشته یاسمینا رضا، به کارگردانی علی سرابی و با بازی نوید محمدزاده، علی سرابی، مارال بنیآدم و ستاره پسیانی ابتدا در نیمه اول امسال در تئاتر مستقل میزبان مخاطبان بود و بعد از اجرا در چند شهر خارجی، اواخر بهمن ماه در تئاتر پالیز برای مخاطبان به روی صحنه رفت. نمایش «خدای کشتار» ابتدا با تغییر دو بازیگرش در روزهای ۲۹ و ۳۱ مرداد و ۶ شهریور ماه سال گذشته در شهرهای مونترال، تورنتو و ونکوور کانادا به روی صحنه میرود. در این تور اجرایی به جای نوید محمدزاده و ستاره پسیانی، امیرحسین رستمی و هانیه توسلی در کنار علی سرابی، مارال بنیآدم به ایفای نقش پرداختند. همچنین گروه اجرایی این اثر در سفری دیگرش این بار بهمن ماه با ترکیب اصلی بازیگران خود مجدداً عازم شهرهای مونترال، تورنتو و ونکوور کانادا شده و در هر شهر ۲ بار نمایش خود را به روی صحنه میبرند که با استقبال خوب تئاتر دوستان این شهرها مواجه میشود.
«پدران، مادران، فرزندان»؛ پیام خاورمیانه
این اثر نوشته و کار آرش عباسی و با بازی صنم نادری و دنیلا اسکارپاری، بازیگران ایرانی و برزیلی و با نگاه به موضوع جنگ و مسائل روز خاورمیانه تولید شده است، که آبان ماه سال گذشته در تئاتر کوریا شهر لچه برای تئاتر دوستان به روی صحنه رفت. “پدران، مادران فرزندان” پیش از این در تئاتر دی ویتا شهر بلونیا نیز به روی صحنه رفته است.
«خانم»؛ برای پنجمین بار در ایتالیا
این نمایش دیگر تولید گروه تئاتر موج بوده که به نویسندگی، طراحی و کارگردانی آرش عباسی و با بازی صنم نادری، آبان ماه سال گذشته برای پنجمین بار در ایتالیا به روی صحنه رفت. خانم” داستان زنی را روایت میکند که پیش از به دنیا آمدن فرزندش عازم سفری است.
نمایش «خواب زمستانی»؛ یک آجر طلا برای تئاتر ایران
این نمایش به کارگردانی لیلی عاج و با بازی یلدا عباسی، کیمیا موسوی، نسرین درخشان زاده، روشنک شهبازی، بهارک شهبازی و الهام شعبانی در مرکز تئاتر مولوی به روی صحنه رفته است. لیلی عاج که آبان ماه سال گذشته برای شرکت در جشنواره بین المللی تئاتر آلما آلتر با نمایش «خواب زمستانی» به کشور بلغارستان سفر کرده بود، در آخرین روز این جشنواره، در میان استقبال تماشاگران و دوستداران فرهنگ و هنر ایران و با حضور رایزن فرهنگی جمهوری اسلامی ایران و مدیر مرکز تئاتر مولوی دانشگاه تهران اجرای خود را به صحنه برد و توانست در اولین حضور بین المللی اش نشان «آجر طلایی» این جشنواره را دریافت کند. در این دوره از جشنواره آلما آلتر که از ۲۴ تا ۲۸ اکتبر به میزبانی مرکز تئاتر دانشگاه صوفیا برگزار میشد، گروهای نمایشی از کشورهای ایتالیا، ولز، اسپانیا، فرانسه و بلغارستان نیز حضور داشتند.
«مده آ»؛ سفری از فرانسه تا یونان
این اثر به کارگردانی ندا شاهرخی مدیر هنری تماشاخانه «فانوس» و با بازی آوا تدین، پگاه ابراهیمی، المیرا آشفته، رضا مداح و مرجان اسفندیاری، تولید موسسه فرهنگی هنری فانوس هنر پارس بوده که فروردین ماه در فرانسه به روی صحنه رفته و پس از آن اواخر شهریور ماه برای علاقمندان تئاتر در یونان به نمایش درآمد. «مده آ» محصول ۸ کارگاه بازیگری تخصصی است که توسط مرکز برگزاری کارگاههای مستمر بین المللی موسسه فانوس هنر پارس برگزار شده است و بازیگران این نمایش نیز از هنرجویان این دورهها انتخاب شدند.
گزارش سفر نمایشهای ایرانی به دور دنیا
«در»؛ صف تماشاگران از منهتن تااستکهلم
این نمایش به کارگردانی مهدی مشهور و با بازی شیوا ابراهیمی و حدیث میرامینی، سال گذشته در جشنواره بین المللی تئاتر فرینج که با حضور گروههای مختلف تئاتر حرفهای، در منهتن نیویورک برگزار میشد، با زبان انگلیسی برای مخاطبان به روی صحنه رفت. همچنین این نمایش هفتم و هشتم اکتبر در استکهلم سوئد به عنوان تنها نماینده ایران در جشنواره بین المللی تئاتر استف نیز به نمایش درآمد. این نمایش لحظاتی از زندگی دو دختر همنام که در حال سفر از نقطهای به نقطهای دیگر هستند به تصویر میکشد.
«قلعه انسانات»؛ یک همکاری مشترک
این نمایش به کارگردانی علی شمس و با بازی بازیگران ایتالیایی پییرو کاردانو˝ و ˝کلودیو کوتونیو˝ از تولیدات مشترک ایران و ایتالیا بوده که در سی و سومین جشنواره بین المللی تئاتر فجر و تالار سایه مجموعه تئاترشهر برای مخاطبان به روی صحنه رفته است. نمایش “قلعه انسانات” محصول کمپانی “سالا اونو” بوده که سال ۹۵ در فستیوال “فرینج” ایتالیا برای تئاتر دوستان به نمایش در آمد. فستیوال “فرینج” ایتالیا هر ساله در دو بخش اصلی و فرعی برگزار میشود و از معتبرترین فستیوالهای سالانه رم است.
«روزهای بیباران»؛ گرجیهای ایران دوست
در سالی که گذشت امین بهروزی که توسط تسندرو ملویشولی استاد دانشگاه و مدیر تئاتر گلوب دعوت شده بود تا برای اجرای نمایشش به گرجستان سفر کند، نمایش «روزهای بیباران» را به شهر تفلیس گرجستان برده و با بازیگران و عوامل گرجستانی در تفلیس کارگردانی کرد که مورد استقبال مخاطبان قرار گرفت.
«مستأجر»؛ آوینیون سلام دویاره
این نمایش به نویسندگی و کارگردانی ستاره امینیان و با بازی مرتضی اسماعیلکاشی، افشین غفاریان، سارا علیا، منا شریفی، سمیرا طلوعی، برنا اعتمادی، سعید اویسی و رحیم نوروزی تیر و مرداد سال گذشته در سالن حافظ به روی صحنه رفت. نمایش «مستأجر» با همکاری کمپانی فرانسوی «رفورمانس» تهیه و تولید شده، پس از پایان اجراهایش در ایران، همراه با گروه اجرایی خود به فرانسه سفر کرده و در جشنواره آوینیون به نمایش درآمد.
«مرز»؛ آلمانیها به خط
این اثر به کارگردانی جعفر مهیاری و بریتا شرام و با بازی سعید ابک، برند استولبرگ، آناهیتا صفی خانی، کریستینا فورستر اردیبهشت و خردادماه سال ۹۵ دور اول اجرای خود را در فرهنگسرای اندیشه پشت سر گذاشت و بعد از آن از تاریخ ۱۴ تا ۲۴ ماه جولای مصادف با ۲۴ تیر تا ۳ مردادماه در سالن اختصاصی کمپانی نیونرپلتز در شهر وورزبورگ آلمان به روی صحنه رفت. «مرز» نمایشی بیکلام و متکی بر حرکت است که روایتگر درگیری دو گروه بوده که بر سر مرز زمینهای خود در ستیز هستند اما طی اتفاقاتی سرانجام میانشان صلح و دوستی برقرار میشود.
«معجزه دوستی»؛ آن یار خراسانی
این نمایش به نویسندگی وکارگردانی محمد برومند کارگردان خراسانی و تولید گروه تئاتر سیمرغ است، خرداد ماه سال گذشته در چهارمین جشنواره بین المللی تئاتر اوکراین که با محوریت نمایشهایی با مضامین تخیلی در شهر لیویو برگزار میشد، شرکت کرده و توانست رتبه اول جشنواره بینالمللی تئاتر KAZ.KAR اوکراین را به خود اختصاص دهد. گروه تئاتر سیمرغ پیش از این، نمایش معجزه دوستی را در کشورهای بوسنی وهند به صحنه برده است.
«مکبث»؛ رنگین کمان بین المللی
این اثر به کارگردانی رضا ثروتی و با بازی مرتضی اسماعیل کاشی، اصغر پیران، بهروز کاظمی، نواب ثریا و علیرضا خسروجردی که سالها قبل به عنوان اثر برگزیده در جشنواره بینالمللی تئاتر دانشگاهی ایران انتخاب شده بود، با شرکت در هفدهمین دوره فستیوال «رنگین کمان» سن پترزبورگ موفق به کسب عنوان نمایش برگزیده این جشنواره از سوی انجمن منتقدان تئاتر روسیه شد. این جشنواره که با شرکت نمایشهایی از کشورهای فرانسه، دانمارک، لهستان، استونیا، آمریکا، ژاپن، بلغارستان، انگلیس، روسیه و گرجستان برگزار شد، تاکنون میزبان هنرمندانی چون یوجینیو باربا، ریماس تومیناس، لی بروئر، ماتوئی میورا، کریستف وارلیکوفسکی، فیلیپ ژانتی و دمیتری کریموف بوده است.
گزارش سفر نمایشهای ایرانی به دور دنیا
«تا یک بشمار»؛ عشاق عروسکهای ایرانی در لیبسون
این اثر به کارگردانی زهرا صبری و با بازی محسن شاهپیری، حسین دیوان دری و رضا بهرامی، کاری از گروه تئاتر «یاس تمام» بوده که پیش از این در کشورهای سوئد، روسیه، فرانسه و اسپانیا به صحنه رفته و در جدیدترین اجرای بینالمللی خود، اردیبهشت ماه سال گذشته در شانزدهمین دوره فستیوال تئاتر و تئاتر عروسکی FIMFA در شهر لیسبون کشور پرتغال به صحنه رفت. فستیوال FIMFA یکی از مهمترین فستیوالهای تئاتری کشور پرتغال است که در سال ۲۰۰۱ توسط کمپانی «آتارومبا» راهاندازی شده است. این فستیوال در سال ۲۰۱۰ جایزه انجمن منتقدان تئاتر جهان را برای کیفیت برگزاری، از آن خود کرد.
«بیرون پشت در»؛ استقابل آلمانیها در کالسروه
این نمایش به کارگردانی ایمان اسکندری در دوره اول اجرا خود با شرکت در سی وسومین جشنواره تئاتر فجر موفق به دریافت جایزه اول بازیگری مرد، جایزه اول طراحی صحنه، جایزه اول طراحی لباس و جایزه ویژه این جشنواره شد. «بیرون پشت در» اردیبهشت ماه سال گذشته به دعوت کمپانی اشتاتس تئاتر در کالسروه آلمان به نمایش درآمد و پس از آن مجدداً خرداد و تیرماه در سالن استاد سمندریان تماشاخانه ایرانشهر میزبان تئاتر دوستان شد.
نمایش «دکلره»؛ یک کانادای خنک
این نمایش به نویسندگی مهدی کوشکی و کارگردانی مشترک مهدی کوشکی و صحرا فتحی و با بازی مهناز افشار، سحر دولتشاهی، لیلی رشیدی و نوید محمدزاده اردیبهشت ماه سال گذشته برای طرفداران نمایشهای ایرانی در ریچموند هیل سنتر تورنتو کانادا به نمایش در آمد و با استقبال خوب مخاطبان مواجه شد.
گزارش سفر نمایشهای ایرانی به دور دنیا
پایان پیام
منبع: ایران تئاتر