نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی ایران تدوین شد

نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی ایران تدوین شد

پروژه تدوین نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی ایران باهدف دستیابی به اهداف مطروحه در برنامه‌های توسعه‌ای کشور و رسیدن به ۳ درصد بازار جهانی مطابق قرارداد با ستاد توسعه زیست‌فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری برون‌سپاری شد.

به گزارش پایگاه خبری گلونی، پروژه تدوین نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی ایران در سه فاز متفاوت مطالعه و شناخت وضع موجود زیست‌فناوری کشاورزی در ایران و جهان، تهیه نقشه راه فنـاورانه محصـولات و فناوری های نوظهور در زیست‌فناوری کشـاورزی و تهیه برنامه ملی توسعه فناوری‌ها و محصولات زیستی در حوزه کشاورزی اجرایی شد.

فاز اول به شیوه مطالعه کتابخانه‌ای و مراجعه به سازمان‌های مرتبط انجام شد که مشتمل بر ۹ سند است، فاز دوم به شیوه مراجعه حضوری با متخصصان و جستجوی اینترنتی صورت گرفت و فهرست تجهیزات، مواد و فناوری موردنیاز تولید هر محصول، ساختار شکست و درخت فناوری محصولات تهیه و تدوین شد و درنهایت در فاز سوم در فرآیند اجرایی فاز نقاط ضعف و قوت‌ها، تهدیدها و فرصت‌ها در حوزه‌های مختلف زیست‌فناوری کشاورزی در ایران را شناسایی و با استفاده از روش SWOT داده‌ها مورد تحلیل قرارگرفته شدند و درنهایت پس از تحلیل داده‌ها، استراتژی مناسب در حوزه‌های مختلف زیست‌فناوری کشاورزی تدوین شد.

تدوین نقشه راه زیست‌فناوری مبتنی بر زمان

برای تدوین نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی کشور بامطالعه شرایط گذشته، میزان نیاز کشور، شرایط تولید و بررسی زیرساخت‌های موجود پنج سناریو تدوین شد که این ۵ سناریو شامل روند رشد تولید محصولات زیست‌فناوری کشاورزی همانند ۱۰ سال گذشته باشد، در این سناریو سهم ایران از تولید جهان ۰۶.۰ درصد در سال ۱۴۰۴ به دست آمد.

نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی ایران تدوین شد

سناریوی دوم نیز روند رشد تولید محصولات زیست‌فناوری کشاورزی همانند روند رشد جهانی مدنظر بود که در این سناریو سهم ایران از تولید جهان ۰۸.۰ درصد در سال ۱۴۰۴ به دست آمد. سناریوی سوم روند رشد تولید میانگین روند رشد گذشته و روند رشد جهانی بررسی شد که در این سناریو سهم ایران از تولید جهان ۰۷.۰ درصد در سال ۱۴۰۴ به دست آمد.

در سناریوی چهارم روند رشد تولید محصولات زیست‌فناوری کشاورزی مطابق با رسیدن به سهم ۳ %از بازار بیوتکنولوژی کشاورزی در نظر گرفته شد که در این سناریو برای هر محصول برنامه‌ریزی برای رسیدن به سهم ۳ درصدی انجام شد.

و درنهایت، در سناریوی پنجم همه ایران تحت پوشش تولید محصولات زیست‌فناوری در نظر گرفته‌شده که در این سناریو فرض شد که ۱۰ درصد از سطح زیر کشت کل کشورتر اریخت کاشته شود، برای ۵۰ درصد احیای باغات از نهال کشت بافت استفاده شود، در ۵۰ درصد سطح زیر کشت از زیست مهارترها و کودهای زیستی مصرف شود و کل صنایع تولید دام و طیور، آبزیان از واکسن و افزودنی و کیت استفاده کنند. درصورتی‌که این اتفاق عملی شود، میزان سهم ایران از تولید جهانی زیست‌فناوری کشاورزی ۱۳/۴ درصد خواهد بود.

تعیین اولویت‌های تخصصی منابع انسانی، زیرساخت‌ها و آزمایشگاه‌های موردنیاز به‌منظور جهت‌دهی حمایت‌های دولتی سرفصل دیگری بود که در این نقشه مدنظر قرار داشت که با توجه به مطالعات انجام‌شده و اطلاعات مندرج در مستند فاز ۳، کشور ایران برای رسیدن به سهم ۱۳/۴ درصد از بازار جهانی )مقایسه با آمار آمریکا( هیچ کمبودی ازنظر منابع انسانی، فناوری )تجهیزات، مواد و دانش فنی( ندارد، ولی در حوزه زیرساخت‌های آزمایشگاهی و شرکت‌های دانش‌بنیان در کنار استفاده از ظرفیت کامل شرکت‌های موجود نیاز به تأسیس شرکت‌های جدید و افزایش بهره‌وری آن‌ها است.

استخراج فهرست محصولات کشاورزی دارای اولویت در کشور

بر اساس دیدگاه‌های کارشناسان کارگروه‌های کشاورزی ستاد توسعه زیست‌فناوری کشور اولویت تولید محصولات زیست فناوری به ترتیب‌تر اریخت، کشت بافت، زیست مهارترها، کود زیستی، واکسن‌ها، افزودنی‌های خوراک دام و طیور و کیت تشخیص، مشخص شد.

بر همین اساس، اولویت تولید محصولات تر اریخت به این شرح است، اولویت اول: پنبه، رده، ذرت، چغندرقند و برنج، اولویت دوم: سویا، یونجه و نیشکر، حبوبات، سیب‌زمینی، پیاز، سور گوم، پایه‌داران، پایه هسته داران و پایه مرکبات و اولویت تولید محصولات کشت بافت نیز شامل گردو، پسته، سیب‌زمینی، پایه‌های دانه‌دار، خرما، پایه‌های هسته‌دار و گیاهان زینتی می‌شود.

نقشه راه زیست‌فناوری کشاورزی ایران تدوین شد

در این گزارش آمده است که برای رشد ایران به میزان ۱۳.۴ % از بازار جهانی زیست‌فناوری کشاورزی، الزاماتی مانند افزایش تعداد شرکت‌های دانش‌بنیان در حوزه زیست‌فناوری کشاورزی و ارتقای ظرفیت تولید شرکت‌های موجود، ترویج و فرهنگ‌سازی مصرف محصولات زیست‌فناوری کشاورزی، حمایت بخش دولتی برای تولید و مصرف، بازاریابی ملی و بین‌المللی برای محصولات زیست‌فناوری کشاورزی، تسهیل قوانین صادرات برای محصولات زیست‌فناوری کشاورزی، کاهش تعرفه گمرکی برای صادرات، فزایش تعرفه واردات محصولات زیست‌فناوری کشاورزی که در کشور توان علمی، عملی و امکانات تولید آن‌ها وجود دارد، تدوین و الهام استفاده از استانداردهای بین‌المللی برای تولید محصولات زیست‌فناوری کشاورزی، تعریف برند و معرفی به بازارهای منطقه‌ای و جهانی، تسهیل شرایط حمل‌ونقل بین‌المللی و تسهیل روابط پولی و بانکی ایران با جهان لازم‌الاجرا است.

عضو اینستاگرام گلونی شوید و اخبار روز ایران و جهان را دنبال کنید.

پایان پیام

کد خبر : 50265 ساعت خبر : 11:32 ق.ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=50265
اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات