پیشینه صنایع دستی به زمان های بسیار قدیم میرسد و از هنرهای نیاکان ما به شمار میآید.
به گزارش پایگاه خبری گلونی: پیشینه صنایع دستی به زمانهای بسیار قدیم میرسد و از هنرهای نیاکان ما بهشمار میآید.
صنایع دستی، یکی از قدیمیترین و پرپیشینهترین فعالیتهای بشری است که به موجب برخی از اسناد و مدارک تاریخی، پیشینه آن به عصر حجر میرسد.
حاصل کاوشهای باستان شناسان حکایتگر آن است که از آغاز زندگی بشر بر روی زمین ساخت ظروف و پارهای ابزار مصرفی دیگر نظیر نیزه و خنجر به عنوان وسیله شکار یا اسباب دفاع،
از جنس سنگ، آهن، مس و بالاخره پوست و پشم و کرک حیوانات و همچنین الیاف گیاهی رواج یافته است.
نخستین اجتماعات انسانی با توجه به شیوه معیشت جوامع مبتنی بر شکار و گردآوری خوراک ذکر کردهاند.
شواهدی در دست است که نشان میدهد صنایع دستی از قدمتی در حدود ۱۲۰۰۰ سال برخوردار است و پیشینه بسیار زیادی دارد.
در اواخر نخستین دوره زندگی اقتصادی- اجتماعی بشر، تغییراتی در صنایع دست ساز رخ داد.
تحول اجتماعات بشری و تغیر شیوه معیشت انسانها به کشاورزی در مقایسه با گذشته،
پیشرفت بسیار قابل ملاحظه ای در زندگی انسان به شمار میآید و رشد چشمگیر آن در ابزارهای مربوط به کشاورزی مشهود است.
در سیر تحول تاریخی و تحولات فنی و تغییر و روش تولید، ظهور انقلاب صنعتی اروپا بزرگترین رویداد تاریخی محسوب میشود.
زیرا صنایع و حرفههای دستی به یکباره دچار چنان تحول و دگرگونی عظیمی گردید که بسیاری از این صنایع در کشورهای کانون انقلاب صنعتی، رو به نابودی گذاشت.
البته شدت و ضعف سیاست حمایتی دولت نسبت به صنایع دستی بستگی زیادی به درجه توسعه یافتگی، اهمیت صنایع دستی موجود، مسئله افزایش جمعیت و بیکاری،
محدودیت منابع درآمد و موارد مشابه آن دارد.
پیشینه صنایع دستی در کشورهای دیگر
به عنوان مثال در هندوستان، زندگی بیش از ده میلیون نفر وابسته به صنایع دستی و روستایی بوده و این رشته فعالیت بیش از ۱۴ درصد درآمد ملی را تامین می کند.
حجم تجارت جهانی صنایع دستی ۱۴ تاچهارده و نیم میلیارد دلار به سال است که از رقم مذکور ۴ تا چهار ونیم میلیارد دلار مربوط به فرش و بقیه به دیگر اقلام صنایع دستی اختصاص دارد.
کشور چین با ۵ میلیارد دلار صادرات سالانه در رأس کشورهای صادر کننده صنایع دستی قرار دارد.
صادرات صنایع دستی طی دوره ۱۳۷۳ تا ۱۳۷۸ نشان میدهد سهم صادرات صنایع دستی از کل این گروه در سال ۱۳۷۳ حدود۳۰% است و این سهم در سال ۱۳۷۸ به ۲۵% کاهش یافته است.
شورای جهانی صنایع دستی
از سال ۱۹۶۴ نیز شورای جهانی صنایع دستی (World craftscouncil(w.c.c)) وابسته به سازمان تربیتی، علمی و فرهنگی ملل متحد( یونسکو) در ژنو تاسیس شد.
هدف اساسی آن کمک به بالا بردن سطح اطلاعات تخصصی صنعتگران در سراسر جهان و ایجاد هماهنگی لازم در سیاست توسعه صنایع دستی کشورهای عضو
از طریق تهیه و انتشار نشریات علمی و آموزشی، تشکیل کنفرانسها وسمینارهای مختلف جهت بحث و تبادل نظر در زمینههای اقتصادی، فنی و فرهنگی، صنایع دستی است.
فعالیتهای کشاورزی و دامداری در ایران از گذشتههای دور تا به امروز هم بخشی از مواد اولیه مورد نیاز صنایع دستی کشور را مهیا ساخته
و هم افرادی را که به این نوع فعالیتها اشتغال دارند و به علت طبیعت کارشان، فصل یا فصولی از سال بیکار میمانند و به صورت ضروری نیاز به فعالیت در رشتههای دیگر تولیدی دارند به کاری مفید مشغول داشته است.
صنایع دستی ایران از هزاران سال پیش تاکنون پیوندی نیرومند با سنتهای باستانی داشته است.
مروری بر روند تاریخی صنایع دستی در ایران نشان میدهد که در تمام دورههای تاریخی ایران در فن سفالگری، پارچهبافی قلمزنی و فلز کاری توفیقات زیادی داشته و به نظر محققان و پژوهشگران، مشخص گردید که زادگاه صنایع وهنرهایی نظیر قالیبافی، فلزکاری ، سفال و سرامیک سازی درایران بوده است.
خلاصه این که، ساختار اقتصادی و اجتماعی، امنیت اقتصادی و صنایع و فرآورده های دستی در سیر تحول تاریخی صنایع دستی در ایران مورد توجه و تاثیر زیادی قرار گرفت.
منبع: واحد آموزش و پزوهش صدا و سیمای مرکز کیش. پژوهشگر: محمد جاسم پور
پایان پیام