داستان های عامیانه لرستان در چهار جلد منتشر شد؛ زیر نظر شادروان بهرام فره وشی

داستان های عامیانه لرستان در چهار جلد منتشر شد؛ زیر نظر شادروان بهرام فره وشی

به گزارش پایگاه خبری گلونی انتشارات مرکز دائرةالمعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهش های ایرانی و اسلامی) مجموعه ۴ جلدی داستان های عامیانه لرستان را زیر نظر شادروان بهرام فره وشی و به کوشش دکتر نادره نفیسی منتشر کرد.

آنچه در داستان های عامیانه لرستان به نظر خوانندگان محترم می‌رسد، مجموعه‌ای است بی مانند مشتمل بر فرهنگ و ادب عامّه و نیز برخی از گویش‌های ایرانی که به همّت والا و راهنمایی زنده یاد استاد دکتر بهرام فره وشی در مدّتی طولانی و با فراهم آوردن امکانات لازم گردآوری شده است.

دلبستگی استاد به ایران و فرهنگ ایرانی بر پژوهشگران پوشیده نیست و این مجموعۀ ارزشمند، یکی از نتایج تحقیقیِ بلندی است که او در این راه، با تیزبینی و هوشمندی خاصّ خود، در نظر گرفته بود.

او نیک می‌دانست که فراهم آمدن چنین گنجینه‌هایی، تا چه حدّ آرزوی ایرانشناسان و دلبستگان به فرهنگ ایرانی و زبان فارسی را برآورده می کند و درصورت تأخیر، دست روزگار می‌تواند چه زیان هایی بر این هدف عالی وارد کند. اکنون و پس از گذشت نیم سده، ارزش پیشبینی و برنامه ریزی آن دانشمند فرزانه آشکار شده است.

آثاری که در داستان های عامیانه لرستان منتشرشده، منابعی گران‌بها برای زبان‌ها و گویش‌های ایرانی است، که برخی از آنها بی‌گمان از میان رفته‌اند.

همچنین، این مجموعه انبوهی اطلاعات مربوط فرهنگ عامّه و داستان‌های عامیانه از سراسر ایران را دربردارد؛ و از این نظر هم منبعی پرفایده در اختیار پژوهشگران موضوع‌های زبانشناسی، فرهنگ عامه، مردمشناسی، جامعه شناسی و روانشناسی به شمار می رود.

اکنون مجلداتی از این مجموعۀ عظیم، که به داستان های عامیانۀ لرستان اختصاص دارد، پس از طی مراحل ویرایش و پارهای اصلاحات لازم، برای نخستینبار به دست علاقه‌مندان می‌رسد.

داستان های عامیانه لرستان در چهار جلد منتشر شد

مطالعۀ داستان‌های عامیانه و پژوهش دراین زمینه، افزون بر جنبه‌های ادبی و زیبایی شناسانه، درک و شناخت بنیادین از ناخودآگاه و دستاوردهای هزاران سالۀ فرهنگی یک ملت است.

فرهنگ به عنوان مجموعه‌ای از دانش‌ها، باورها، هنرها، قوانین، اخلاقیات و عادات مردمان، می‌تواند زمینه‌های اشتراک میان جوامع را آشکار کند و بر روحیۀ همکاری و همیاری بیفزاید، که نتیجۀ آن ثبات، آرامش و رشد فکری و فرهنگی و اقتصادی خواهد بود.

قصّه‌های عامیانه ژرفای فرهنگ عوام یا فولکلور را می‌نمایانند. با گردآوری این گنجینۀ گرا‌ن‌بها و پژوهش در ساخت و درونمایه آن می‌توان به منبع بزرگی از آگاهی‌های جامعه‌شناختی، روان‌شناختی، زبان‌شناختی مردمان، اقتصاد، ساختار خانواده، آداب و رسوم، چگونگی خوراک و پوشش، و حتی به گوشه‌هایی پنهان از تاریخ و جغرافیای آنان پی برد.

ویژگی داستان‌های عامیانه شفاهی بودن آن در آغاز است.

از این روی نزد مردمانی چون ما که در گامه‌های گوناگون تاریخ، از دست دادن منابع ارزشمند را بی‌شمار آزموده‌ایم، بایستگی گردآوری این ادبیات، روز به روز افزون می‌شود.

پیامد شتابِ گسترش ارتباطات و ابزار آن، چیرگی زبان و ادبیات رسمی و رخنه زبان و فرهنگ دیگر سرزمین‌ها در زبان و فرهنگ عامّه است و از میان رفتن آنچه شفاهی و سینه به سینه نقل شده است.

زندگی صنعتی چنان شتابی را به ارمغان آورده است که دیگر زمان و انگیزه‌ای برای قصّه‌گویی و افسانه‌سرایی مادران و نقالان به جای نمانده است.

از دیگر سو همانندی‌ها و همسویی‌های موضوعی مردمان با یکدیگر، در پی ارتباط‌های جهانی روزافزون، آرام آرام سبب از میان رفتن پاره‌های ناهمگون فرهنگ قومی که نمایانگر بسیاری از ویژگی‌های آن فرهنگ و قوم است خواهد شد.

در این میان بدان سبب که افسانه و داستان، چون اسطوره، ریشه در ناخودآگاه جمعی مردمان دارند، بیش از دیگر پاره‌های فرهنگی بومی با تأثیر ژرف بر شنونده، می‌توانند کارسازترین ابزار نگهداری فرهنگ عامّه و انتقال احساسات و اندیشه‌ها از زمانی به زمانی دیگر و از جایی به جای دیگر باشند.

آنچه در داستان های عامیانه لرستان به نظر خوانندگان محترم می‌رسد، مجموعه‌ای است بی مانند مشتمل بر فرهنگ و ادب عامّه و نیز برخی از گویش‌های ایرانی که به همّت والا و راهنمایی زنده یاد استاد دکتر بهرام فرهوشی در مدّتی طولانی و با فراهم آوردن امکانات لازم گردآوری شده است.

سرزمین پهناور ایران با پیشینۀ تاریخی هزاران ساله، گوناگونی مردمان، زمینه‌های ادبی، هنری و فلسفی بسیار کهن، گستره و گوناگونی جغرافیایی و آب و هوایی بی‌مانند، گنجینۀ سترگی از زبان، گویش و لهجه، فرهنگ و آداب و رسوم و ادبیات (عامه و رسمی) است و چنانکه برنامه‌ریزی دانشی و ملّی برای گردآوری، نگاهداری و گسترش آن بنیان نگیرد، نه‌تنها پیشینۀ فرهنگی، زبانی و تاریخی ما که هویّت ملّی‌مان آسیب سخت و جبران‌ناپذیر خواهد دید.

نخستین پایه‌های بنیادین این برنامه به دست دانشمندان میهن دوستی چون دکتر بهرام فره وشی نهاده شده است.

مجموعۀ بی‌همتایی که به سرپرستی استاد بهرام فره وشی گردآمد، گنجینۀ گران‌بهایی است که بخشی از تاریخ، فرهنگ و زبان ما را به دست آینده‌‌گان می‌رساند.

میراث فرهنگی مرحوم دکتر بهرام فره وشی که مجموعه‌ای از یادداشت‌ها و نوشته‌های اوست، همراه کتابخانۀ ارزشمند استاد، به همّت و لطف بیدریغ همسر گرامی ایشان، سرکارخانم دکتر هما گرامی به مرکز دائرة المعارف بزرگ اسلامی (مرکز پژوهشهای ایرانی و اسلامی) سپرده شده است و ما وظیفۀ خود دانسته ایم که افزون بر نگاهبانی این میراث گرانقدر، همۀ پژوهشگران و علاقه مندان به فرهنگ ایرانی را نیز از آن بهره‌مند کنیم.

پایان پیام

کد خبر : 117861 ساعت خبر : 3:24 ب.ظ

لینک کوتاه مطلب : https://golvani.ir/?p=117861
اشتراک در نظرات
اطلاع از
0 Comments
Inline Feedbacks
نمایش تمام نظرات