تاریخ مختصر روابط ایران و روسیه از سقوط اصفهان تا روی کار آمدن فتحعلی شاه قاجار
به گزارش گلونی روابط ایران و روسیه خصوصا بعد از سقوط اصفهان، پایتخت صفویه به دست افغانها پستیوبلندیهای زیادی را پشت سر گذاشته است.
درست در این تاریخ بود که ما تلاش روسها برای تحت سلطه در آوردن ایران را در تاریخ مشاهده میکنیم و میبینیم، درحالی که مرزهای جنوبی این سرزمین روزبهروز به شمال ایران نزدیکتر میشد، در عین حال، با دولت عثمانی نیز بر سر مرزهای شمال و شمال غربی ایران درگیر رقابت شده بود.
با این وجود، بعد از این که نادر از ایل افشار با قابلیتهای خود توانست به حکومت ایران برسد، رویاهای استعمارگرایانه عثمانی و روسیه را بر باد داد.
چنانچه معروف است که نادرشاه اذعان داشته؛ «من با یک پا هند را گرفتم و اگر با دو پا حرکت کنم، دنیا را تسخیر خواهم کرد.»
تاریخ مختصر روابط ایران و روسیه
با این حال، نباید تصور کنیم بعد از به قدرت رسیدن نادرشاه فکر تصرف ایران از ذهن شاهان خاندان رومانف در روسیه پاک شد.
چراکه روسیه برای نزدیک بودن به مسیرهای بازرگانی و همچنین قرابت با هند باید که ایران را تحت نفوذ و سلطه خویش نگهمیداشت.
در نهایت اما روابط ایران و روس در دوران قاجار شدت گرفت و روسیه بیش از پیش بر صدد آن برآمد که از دریای خزر عبور کرده و با صرف کمترین مسافت، هزینه و انرژی به هند و البته آبهای آزاد و گرم برسد.
زمانی که آقا محمدخان قاجار در ایران به حکومت رسید و از آن سو حاکم گرجستان تحتالحمایه روسیه شد، تنشها بین دو دولت آغاز شد و به جنگ منتهی شد.
آقا محمدخان در مقابل تهاجمات روسیه به قفقاز لشکر کشید و حاکم گرجستان را با خشونت بسیار سرکوب کرد. که البته خشونت عمل محمدخان قاجار باعث شد تا مسیحیان قفقاز بیشتر به برادران مسیحی خود در روسیه نزدیک شوند.
بعد از مرگ آقا محمدخان و با روی کار آمدن فتحعلیشاه بود که روابط به خصمانهترین شکل خود کشیده شده و در ۱۸۰۳ میلادی جنگ اول ایران و روس آغاز شد.
با گلونی همراه باشید تا در ادامه بیشتر راجعبه جنگ اول ایران و روسیه بدانیم.
بیشتر بخوانید:
از جنگ اول ایران و روسیه چه میدانیم؟
گریبایدوف، وزیر مختار دولت روسیه در ایران چرا و چگونه کشته شد؟
نقش قراردادهایی مانند ورسای در شکل گیری جنگ جهانی دوم
پایان پیام
نویسنده: کیمیا قنبری