خانه » محیط زیست » رکوردهای اقلیمی که در ۲۰۲۳ شکسته شدند
رکوردهای اقلیمی که در سال 2023 شکسته شدند

رکوردهای اقلیمی که در ۲۰۲۳ شکسته شدند

رکوردهای اقلیمی که در سال ۲۰۲۳ شکسته شدند

به گفته دانشمندان، سال ۲۰۲۳ گرم ترین سال تاریخ بوده است و برخی رکوردهای اقلیمی به جا گذاشت.

به­ گزارش گلونی به نقل از الجزیره، موج‌های گرمای شدید، سیل‌های ویرانگر و طوفان‌ها، همگی در شکستن رکوردهای جهانی آب‌وهوا در سال جاری نقش داشته‌اند.

سامانتا برگس، معاون مدیر خدمات تغییر اقلیم کوپرنیک (C3S) در بیانیه‌ای در ماه دسامبر گفت: «سال ۲۰۲۳ اکنون شش ماه و دو فصل رکوردشکن داشته است.»

جهان بالاترین میانگین دمای ثبت شده را در ۱۱ ماه اول سال تجربه کرده است، این یعنی ۱.۴۶ درجه سانتیگراد (۲.۶۳ درجه فارنهایت) بالاتر از میانگین قبل از صنعتی شدن.

از ژانویه تا نوامبر، میانگین ۱۱ ماهه دما ۰.۱۳ درجه سانتیگراد (۰.۲۳۴ فارنهایت) بیشتر از سال ۲۰۱۶ گزارش شد که قبلاً به ­عنوان گرم­ترین سال تقویمی ثبت شده بود.

در ماه ژوئن، دانشمندان از ورود الگوی آب و هوایی ال نینو خبر دادند.

ال نینو که در مرکز و شرق اقیانوس آرام نزدیک خط استوا ظاهر می­‌شود، مسئول گرم شدن و سرد شدن مناطق وسیعی از اقیانوس است که به طور قابل توجهی بر مکان و میزان بارندگی و تغییر دمای جهانی تأثیر می­‌گذارد.

این الگوی آب و هوایی قدرتمند که مسئول بالاتر رفتن دمای زمین است، به پدیده‌­های اقلیمی فاجعه‌باری که در سال ۲۰۲۳ رخ داده‌­اند، دامن زده است.

در ماه آوریل کانادا شدیدترین آتش­‌سوزی­‌های خود را تجربه کرد. تا ۱۵ اکتبر ۱۸.۵ میلیون هکتار در این کشور در آتش سوخته­‌اند. این میزان ۶ برابر میانگین ۱۰ ساله است.

بر اساس این گزارش، ماه­‌های ژوئن، جولای و آگوست ۲۰۲۳ گرم­ترین ماه‌­های ثبت شده در نیم­کره شمالی هستند. این سه ماه با ثبت دمای میانگین ۱۶.۷۷ درجه سانتیگراد، یعنی ۰.۶۶ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین، رکورد گرم­ترین تابستان را شکستند.

ماه جولای گرم­ترین ماه تابستان بوده است. با ثبت دمای میانگین ۱۶.۹۵ درجه سانتیگراد، دما در این ماه ۰.۳۳ درجه گرم­تر از دمای ثبت شده در جولای ۲۰۱۹ بوده است.

تولوز فرانسه با ثبت دمای ۴۲.۴ درجه سانتیگراد در ۱۹ آگوست، اَلجَزیره پایتخت کشور الجزایر با ثبت دمای ۴۹.۲ درجه سانتیگراد در ۲۳ جولای، اگادیر در مراکش با ثبت دمای ۵۰.۴ درجه سانتیگراد در ۱۱ آگوست، تونس در جمهوری تونس با ثبت دمای ۴۹ درجه سانتیگراد در ۲۴ جولای و تیرانا در آلبانی با ثبت دمای ۴۳ درجه سانتیگراد در ۲۵ جولای رکوردهای دمایی را در تابستان ۲۰۲۳ شکستند.

در ایالات متحده امریکا، فونیکس در ایالت آریزونا برای ۳۱ روز با ثبت دمای ۴۳ درجه یا بیشتر از تاریخ ۳۰ ژوئن تا ۳۰ جولای رکوردشکنی کرد.

در پکن چین در اواخر جولای و اوایل آگوست در پی طوفان کشنده «دوکسوری» ۷۴۴.۸ میلیمتر باران بارید. این میزان بارش از سال ۱۸۹۱ بی‌سابقه بوده است.

همچنین در این سال میزان دمای سطح دریاها نیز رکوردهای قبلی را شکست.

رکوردهای اقلیمی

خشکسالی و بادهای ناشی از طوفان دورا نیز باعث بروز کشنده‌­ترین آتش­‌سوزی­‌ها در ایالات متحده در صد سال گذشته شد.

۷ هزار و ۵۰۰ نفر خانه های خود را تخلیه کردند، حداقل ۹۹ نفر کشته شدند و ۲ هزار ۲۰۰ سازه از بین رفتند.

در اواخر آگوست و اوایل سپتامبر آتش­‌سوزی‌های شمال یونان به بزرگ­ترین آتش­‌سوزی­‌های اتحادیه اروپا تبدیل شدند. ۹۳ هزار هکتار در آتش سوخت.

ما­ه‌­های سپتامبر، اکتبر و نوامبر تبدیل به گرم­ترین ماه‌­های پاییزی در نیم­کره شمالی شدند. با ثبت دمای میانگین ۱۵.۳۰ درجه سانتیگراد که ۰.۸۸ درجه بالاتر از دمای میانگین است این رکورد در جهان ثبت شد.

به گفته دانشمندان رکوردشکنی های سال ۲۰۲۳ هشداری برای جوامع هستند. این رکوردشکنی‌­ها نشان می‌­دهند که در صورتی که استفاده از زغال سنگ، نفت و گاز را محدود نکنیم، چه اتفاقی خواهد افتاد.

کارلو بوونتمپو، مدیر C3S می­‌گوید: «تا زمانی که غلظت گازهای گلخانه‌ای همچنان در حال افزایش است، نمی‌توانیم انتظار نتایج متفاوتی نسبت به آن­چه در سال جاری مشاهده شد داشته باشیم.»

وی افزود: «دما همچنان در حال افزایش خواهد بود و تأثیرات امواج گرما و خشکسالی نیز افزایش خواهد یافت. رسیدن به صفر خالص در اسرع وقت راهی موثر برای مدیریت مخاطرات آب و هوایی است.»

هیچ نشانه­‌ای از کاهش دمای گرمی که تاکنون در طول سال تجربه شده است وجود ندارد.

ماه گذشته بار دیگر به­‌ عنوان گرم­ترین ماه نوامبر ثبت شد. در روزهای ۱۷ و ۱۸ نوامبر، میانگین دمای سطح زمین در دنیا بیش از ۲ درجه سانتیگراد (۳.۶ فارنهایت) بالاتر از سطوح پیش از صنعتی شدن بود. این اولین باری است که دانشمندان چنین خوانشی را ثبت می­‌کنند.

با توجه به اینکه ال نینو در زمستان در نیم­کره شمالی به قدرتمندترین حالت خود می­‌رسد، احتمالاً در سال ۲۰۲۴ پدیده‌­های اقلیمی شدیدتری در سراسر جهان رخ خواهد داد.

پایان پیام

مترجم: مریم قره‌گزلو

ارتباط آب با تغییرات آب و هوایی چیست؟

اشتراک در
اطلاع از
0 دیدگاه
تازه‌ترین
قدیمی‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
به بالا بروید